Ziua Logo
  Nr. 4100 de vineri, 30 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Terorist retinut la Bucuresti
-- Kamel Abbachi este considerat liderul celulei din Europa de Est a retelei Al-Queda
Algerianul Kamel Abbachi, suspectat de activitati teroriste, a fost retinut miercuri in Bucuresti, informatiile fiind puse la dispozitia Politiei de Serviciul Roman de Informatii. In momentul retinerii, Kamel Abbachi nu a opus rezistenta si a declarat doar ca accepta "fara nicio problema" extradarea in Italia. Retinerea sa intervine in cadrul unei ample anchete initiate de procurorii din Milano in colaborare cu comandamentul operativ special (ROS) din Genova (regiunea Liguria).
Ofiterii au patruns in locuinta algerianului dupa ce s-au asigurat ca in interior nu existau arme sau complici. "Un rezultat excelent in contextul cooperarii intre autoritatile din mai multe tari, un rezultat care demonstreaza ca intr-adevar cooperarea politiei la nivel international se poate concretiza", a declarat Paolo Sartori, atasatul italian pentru legatura cu Interpol in Romania.
Mandat international
Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, ne-a declarat ca algerianul Kamel Abbachi, suspectat de activitati teroriste, a fost retinut de politisti si nu de reprezentantii SRI, deoarece institutia pe care o reprezinta nu are astfel de atributii. In schimb, Bercaru a confirmat faptul ca SRI a furnizat Ministerului Internelor si Reformei Administrative informatii despre locul unde se afla Abbachi in Bucuresti. In momentul retinerii de catre politisti a algerianului suspectat de activitati teroriste la fata locului s-au aflat si cativa ofiteri SRI. Purtatorul de cuvant al SRI a declarat pentru Ziua ca pe numele lui Kamel Abbachi exista un mandat international de retinere, iar SRI a actionat in acest caz in calitate de autoritate nationala in materie antiterorista prin Departamentul pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului.
Discutii interceptate
In urma cu doua saptamani, publicatia italiana Il Secolo XIX publica un material in care se arata ca investigatorii italieni au interceptat o discutie intre doi suspecti de terorism - tunisienii Jameleddine Ben Mohamed Ben Moussa si Bechir Kaouana - care mentioneaza existenta unor "tabere de antrenament Al-Queda in Romania", unde aspirantii la statutul de luptatori pentru jihad invata sa construiasca si sa foloseasca dispozitive explozive. Kamel Abbachi este considerat liderul celulei din Europa de Est a retelei "compania", el avand sarcina de gestionare a fazelor initiale ale transferului de imigranti clandestini, facandu-le acestora invitatii de sedere in Romania, prin intermediul unui "mijlocitor", preciza Il Secolo XIX. Odata preluati de Abbachi, presupusii teroristi erau trimisi clandestin in Italia si Portugalia, in schimbul a circa 1500 de euro de persoana. Conform rezultatelor anchetei, Abacchi, impreuna cu un alt suspect, algerianul Mourad Boussaha, care sunt casatoriti cu romance si sunt aparent perfect integrati in societatea romaneasca, au contacte, in cadrul traficului cu autoturisme furate, cu un om de afaceri libian, Abdul Baset Suwalem, stabilit la Galati, responsabil de gasirea mijloacelor de transport pentru transferarea clandestinilor spre Europa.
Existenta taberelor, dezmintita
"Inca de la sfarsitul anului 2002, SRI a identificat si monitorizat activ conexiunile din Romania ale unei retele de criminalitate transfrontaliera, cu relevanta in plan terorist. In acest context, au fost intreprinse masuri de neutralizare a activitatilor cu potential de risc la adresa securitatii nationale asupra membrilor retelei prezenti pe teritoriul tarii noastre. Ca urmare a informatiilor obtinute, in perioada 2003-2004, pe baza propunerilor SRI, autoritatile romane au declarat ca persoane indezirabile mai multi cetateni straini din acest grup. De asemenea, in cadrul actiunilor de cooperare internationala serviciul nostru a informat mai multe servicii partenere, printre care si partenerul italian, inclusiv cu o parte din elementele aparute recent in mass-media. SRI nu detine date si nu a primit nici un fel de semnale care sa ateste existenta unor tabere de antrenament Al-Queda in Romania", arata SRI in urma cu doua saptamani.
Bogdan GALCA, Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 1064  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Numirea lui Kovesi, atacata in instanta    3 comentarii
  Stamen Stanchev la CEDO    
  Stiri pe scurt    
  Achitare in cauzele prost instrumentate de procurori    
 Top afisari / comentarii 
 Diversiunea (8344 afisari)
 Mazilita de Basescu (3576 afisari)
 Ciudatul vot din 25 noiembrie (3131 afisari)
 Taxa de prima inmatriculare inapoi (2794 afisari)
 Consecintele unui "Da" evreiesc si ale unui "Nu" palestinian (2757 afisari)
 Noua Dreapta a iesit in strada de 1 Decembrie (1536 afisari)
 Mii de romani au urmarit parada de la Arcul de Triumf (1078 afisari)
 Romania a picat in grupa cu Italia, Franta si Olanda (907 afisari)
 Basescu: Cioroianu are un deficit urias de educatie (717 afisari)
 Miron Cozma este liber (634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02112 sec.