Ziua Logo
  Nr. 4098 de miercuri, 28 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Politica externa a Romaniei
Bedros HORASANGIAN 
-- Se confrunta cu situatii, daca nu si noi, cel putin la alta scara. Este limpede si vizibil si cu ochii inchisi ca volumul de munca prin simpla reprezentare, dar si strategii, contacte, programe, initiative, schimburi si relatii bi si multilaterale a devenit mult mai mare si, sa adaugam imediat, intens.
Admiterea in NATO si in Uniunea Europeana a adus noi provocari, nu doar cresteri salariale, in functie de resedinta misiunilor. In Europa sau la posturi, cum le numesc americanii, "with mosquitos", adica "cu tantari". Ca o paranteza, fie spus, ne-a mirat foarte tare faptul, ca atunci cand a fost incidentul, cu totul regretabil al iesirii vag-fals patriotice a presedintelui Camerei Deputatilor vizavi de interventia Ambasadorului Taubman, nici un diplomat sau macar analist cu expertiza in sistem nu a explicat marelui public cititor de ziare din Romania mecanismul de numire a ambasadorilor din Statele Unite. Apelul la coruptie si moralitate indus tafnos de fals virilul parlamentar roman nu are relevanta in SUA, din momentul in care la cele mai importante ambasade americane din Europa si din lume numirile se fac pe criterii politice dintre oamenii apropiati presedintelui in exercitiu si care au contribuit financiar in campaniile electorale. Este un lucru arhicunoscut, stiut, admis si legal. Sigur ca spre maraiala diplomatilor de cariera, care trebuie sa lupte si vaneze posturi cu cat mai putini "tantari".
Nu discutam daca este bine asa sau nu - cel putin avand o situatie materiala buna, ambasadorii americani nu mai asteapta ca personalul de serviciu sa faca bilantul resturilor adunate si ramase de la receptii, nu intram in detalii si meschinarii la care am fost martori directi... - dar asa functioneaza mecanismul diplomatic american. Titularul, om politic cu suprafata si multe contacte, colaboratorii imediati, oameni de expertiza tehnica, sa se ocupe de "bucataria", de gestionarea mecanismelor de functionare a misiunilor. Si merge. La noi e altfel, nu intram iar in alte detalii. Sa adaugam si sa repetam ca, astazi si acum, politica externa a Romaniei este mai importanta decat cea interna. Dincolo de interesele de partid(e). Chiar daca voturile se aduna de la nevoiasii natiunii, fara o buna, intensa si bine strunita corelare cu mecanismele internationale, financiare, economice, militare si politice o punem iar de mamaliga. Aici e buba, iar rezultatele mediocre ale diplomatiei romanesti, vizibile.
Din pacate ies la iveala cu supra de masura cu prilejul unor incidente grave. Cum a fost cu razboiul din Transnistria, ostaticii de la Bagdad, uciderea Giovannei Regianni sau cine stie ce gainarie de la vreo misiune care rasufla in presa. In general se lucreaza "cu capac" si, prin specificul muncii, trancaneala excesiva nu este binevenita. Poate ne-am latit excesiv cu aceste consideratii. Ideea rea si proasta ca diplomatia inseamna doar receptii si cocktail-uri este cu totul falsa si lasa loc multor speculatii si mistificari. Se tot fac anuale evaluari, corpul diplomatic se vrea primenit de noi "cadre", situatiile bilantiere arata bine, dincolo de intalnirile din luna septembrie, cand sefii de misiune dau ochii cu presedintele pentru a analiza starea de ansamblu a MAE. Cumva vag crispati, nu se stie niciodata ce iese, nu degeaba aminteste vorba populara "Sa nu stai in fata stapanului si in spatele calului!". Nicolae Iorga spune pe undeva, daca nu cumva in "Istoria comertului", ca 10 lei sunt bani, 10.000 sunt capital. Recentul incident dintre presedinte si ministrul sau de Externe, de la Madrid, ne atrage atentia, inca o data, asupra redescoperirii lumii romanesti de dincolo de granite. Caruia, pe buna dreptate, va trebui sa-i acordam atentia cuvenita. Si prin mecanismele MAE.
 Afisari: 553  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Armeanul justifica debarcarea lui Cioroianu   de Jean.Valjean
A r h i v a
  Reflectii dupa alegerile europene (II)    7 comentarii
     8 comentarii
  Cum va arata viitorul guvern?    4 comentarii
  Declaratia zilei    4 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Romania lui Pascu si Nitulescu    2007-11-21
  Viva URSS!    2007-11-14
  Italia si romanii    2007-11-07
  Moartea lui Dobrin    2007-10-31
  Genocidul armean si razboiul din Irak    2007-10-24
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de pedeapsa (3492 afisari)
 Telefoanele otravite II (3247 afisari)
 "Top 300" aduna 27% din PIB (2600 afisari)
 Tabula Peutingeriana - comoara romanilor (1924 afisari)
 Mireasa terorista (1813 afisari)
 Carlos Sacalul: Iliescu nu a uitat nimic (2817 afisari)
 Actorul George Ivascu si sotia sa au divortat tinandu-se de mana (2144 afisari)
 NASA a dat publicitatii o noua harta a Antarcticii (1569 afisari)
 Cele mai bune fotografii ale anului (1127 afisari)
 Azerbaidjanul ar putea reporni razboiul cu Armenia (1063 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14246 sec.