Ziua Logo
  Nr. 4094 de vineri, 23 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
ZIUA de Weekend
DE CITIT
Invitatie la reverie
O spledida fictiune despre calatoria lui Cristofer Columb poate fi un bun prilej de reverie, fie ca sunteti in metrou, fie ca stati in fotoliul comod de acasa. In cel mult doua ore cat dureaza lectura poemului in proza al scotianului Robert Finley veti pluti pe valuri lenese sau furioase, purtati de o fictiune care se alatura bogatei serii contemporane de romane care reimagineaza segmente ale istoriei mai indepartate sau mai apropiate. Din aceeasi categorie amintesc doar "Harpa si umbra", romanul prozatorului cubanez Alejo Carpentier, tradus anul trecut la Editura Leda, ce rescrie povestea exploratorului genovez.
Impreuna cu Cristophorus Columbus, pe numele sau latinesc, amatorii de aventuri si fineturi literare vor gasi in "Indiile accidentale" (The Accidental Indies) drumul spre Americi, vegheat de zeul care vede in trecut si in viitor: "Aceasta calatorie sta sub semnul lui Ianus, zeul roman cu doua fete, al inceputurilor, quadropticum, paznicul portii vorbitoare a acestui pod intre lumi pe jumatate construit, patron precaut al cadrului batut de vanturi al usii in care stau, ezitand, acesti navigatori, Ianus al pragului care vine si pleaca neincetat, print al paradoxurilor, stapan al pauzelor, zeu al intervalului, Ianus cel care are un dar ciudat al vederii, privind in doua directii opuse in acelasi timp: in spate si in fata, in trecut si in viitor, la rasarit si la apus, recte si verso (...)"
Fantezia scriitorului scotian care a petrecut zile bune ale copilariei navigand cu familia sa de-a lungul coastelor Noii Scotii si ale insulei Terra Nova aduce in prim-plan o bogata geografie imaginara. Descoperitorul apare ca personaj principal al unor tablouri statice si in miscare, care se succed intr-o stilistica demna de invidiat. Este doar una dintre placerile pe care vi le ofera Targul de Carte "Gaudeamus" in acest weekend. (I.D.)
A r h i v a
  La plimbare in parcul lui Carol I    
  Maria Filotti, actrita nuantelor    
  Joc de masti sau despre pierderea identitatii    
  Sfarsitul a venit din Est    1 comentariu
  Lumea Noua (Nuovomondo)    
 Top afisari / comentarii 
 "Oda la Voda", de ION BARBU (9745 afisari)
 A opta minune a lumii (4254 afisari)
 Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca (3230 afisari)
 Parintele Ioanichie Balan, in drum spre Dumnezeu (2920 afisari)
 Pierdere si castig (2441 afisari)
 Un munte de bani descoperit pe domeniul unui traficant de droguri (3080 afisari)
 Detinuta violata de 20 de barbati (3016 afisari)
 "Atmosfera de scandal" la discutiile romano-ruse (1892 afisari)
 Un copil roman i-a scris presedintelui Italiei (1163 afisari)
 Elvetia are 129 de miliardari (1151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00920 sec.