Ziua Logo
  Nr. 4094 de vineri, 23 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Anul Balota" - o idee europeana
Valentin HOSSU-LONGIN 
Astazi, la orele 16, la Targul de Carte Gaudeamus, omul de cultura Nicolae Balota lanseaza editia definitiva a principalelor sale opere, "Caietul Albastru" (vol I si II), "Literatura germana" si "De la Homer la Joyce", dupa ce, zilele trecute, s-a intalnit cu cititorii, la Uniunea Scriitorilor, unde a prezentat, in premiera, volumul "Masina de fugit in lume", o selectie din textele remarcabilei prozatoare Bianca Balota, urcata la ceruri in 2005, departe de tara...
Si evenimentul de azi este organizat de catre Grupul IDEEA EUROPEANA & EUROPRESS, institutie care propaga valorile culturii romane, incercand sa le integreze in circuitul universal. Editand/reeditand cartile ilustrului carturar, Fundatia Culturala Ideea Europeana a decretat 2007 "Anul Nicolae Balota", pentru care n-a precupetit niciun efort, inclusiv prin paginile revistei lunare "Contemporanul - idee europeana", conduse de Nicolae Breban, director, si Aura Christi, redactor-sef. Acestia, impreuna cu criticul si istoricul literar Ion Ianosi, sunt si acum amfitrionii venerabilului nostru compatriot.
Pentru el, vicisitudinile vremurilor n-au insemnat decat incercari ale destinului, depasite mereu prin Credinta, ca singura modalitate de a-si implini crezul in cultul muncii (scriitorului) in sens goethean. Si n-au fost putine asemenea incercari, inca din tinerete, cand, la 15 ani, a trebuit sa paraseasca Clujul natal, impreuna cu familia de intelectuali greco-catolici, in urma Diktatului de la Viena stabilindu-se in Sibiu si devenind cel mai tanar membru al Cercului Literar, coleg cu Radu Stanca, Ion Negoitescu, I.D. Sarbu, Stefan Augustin Doinas si Cornel Regman. Dupa "eliberare", isi ia licenta cu Magna cum laudae (1947, la Universitatea din Cluj) si obtine o bursa, din partea statului francez, dar autoritatile comuniste nu-i permit sa plece la Paris. Mai mult, peste doi ani este arestat, deoarece nu arsese niste carti interzise. Urmarit datorita apartenentei la Biserica Unita cu Roma si a legaturilor cu Lucian Blaga, in 1956 i se insceneaza un alt proces, pentru "uneltire contra ordinii sociale", primind sapte ani de inchisoare.
In timpul detentiei, eruditul tinea tot felul de "lectii", dar il durea lipsa Cuvantului scris, pana a gasit mijlocul de a-l scrijeli pe o bucata de sapun acoperit cu un fin strat de DDT, pentru a-si despaduchea trupul schilodit de batai si inanitie. Dupa ridicarea interdictiilor domiciliare, se stabileste in Bucuresti. Cunoscut in cercurile de literati, este angajat la Institutul "George Calinescu", numit ulterior profesor de literatura universala si comparata la Universitate. La sfarsitul anilor '60, i se permite sa publice la principalele reviste de cultura, debutand editorial cu volumul "Euphorion" (1969), avand-o redactor de carte pe tanara prozatoare Bianca, devenita sotie... Vorbind despre riscul asumat de a se dedica scrisului, la recenta intalnire, el i-a adus un pios omagiu Biancai, femeii care si-a inchinat viata familiei, pentru ca el sa obtina pacea creatiei!
Mi-a trebuit multa vreme sa aflu toate acestea. Ziarist fiind, in 1971 debutam cu un volum de proza scurta si urmaream, chinuit de intrebari, reactia criticii. Dupa cateva consemnari lapidare, apare in "Romania literara" o cronica semnata de Nicolae Balota! Nu-l cunosteam, dar stiam ce inseamna autorul, in campul literelor romanesti. Ne-am vazut, cativa ani mai tarziu, la Neptun, unde Doamna si Domnul Balota venisera cu Stefan, fiul lor, de varsta pruncilor mei. De atunci, sunt mai bogat sufleteste si intelectual, chiar daca, la mijlocul anilor '80, parasisera tara, el fiind invitatul unor universitati din Germania Federala si Franta, stabilindu-se la Paris, cu o catedra la Sorbona si emisiuni la Europa Libera. Dupa '90 revine periodic in tara, dar nu i se gaseste loc la Universitatea bucuresteana, fiind acceptat doar cu niste cursuri speciale la cea clujeana, care-i confera, in 2003, titlul de Doctor Honoris Causa. E prea putin pentru acest iluminist de factura enciclopedica si talie europeana, chiar daca acum i s-a dedicat un AN! Forurile academice nu au nimic de spus?
 Afisari: 423  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nicolae Balota   de synd
A r h i v a
  Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca    6 comentarii
  Basescu vrea sa legifereze dictatura. Si?    18 comentarii
  Votati cu manelele?    7 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  A doua convorbire cu Insula Serpilor...    2007-11-16
  Romani care au bucurat si bucura lumea    2007-11-09
  La o retrospectiva fara icoane...    2007-11-02
  DRRP - vrut de presedinte    2007-10-26
  Germania ne vrea si nu prea...    2007-10-19
 Top afisari / comentarii 
 "Oda la Voda", de ION BARBU (9745 afisari)
 A opta minune a lumii (4254 afisari)
 Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca (3230 afisari)
 Parintele Ioanichie Balan, in drum spre Dumnezeu (2920 afisari)
 Pierdere si castig (2441 afisari)
 Un munte de bani descoperit pe domeniul unui traficant de droguri (3080 afisari)
 Detinuta violata de 20 de barbati (3016 afisari)
 "Atmosfera de scandal" la discutiile romano-ruse (1892 afisari)
 Un copil roman i-a scris presedintelui Italiei (1163 afisari)
 Elvetia are 129 de miliardari (1151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14504 sec.