Ziua Logo
  Nr. 4094 de vineri, 23 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vot viciat
-- Exista un risc ridicat ca rezultatul alegerilor de duminica sa fie eronat * Sistemul NET Consulting prezinta grave deficiente care permit ca manipularea sa fie interpretata drept greseala a calculatorului
Alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pe tema votului uninominal, care vor avea loc duminica, 25 noiembrie 2007, pot fi fraudate din cauza unor mari vulnerabilitati ale sistemului de numarare si centralizare a voturilor. Vulnerabilitati recunoscute chiar de catre Autoritatea Electorala Permanenta intr-un material intrat in posesia redactiei ZIUA, pe care il publicam in premiera. Este vorba de perpetuarea metodei de la referendumul din mai 2007 de suspendare a Presedintelui Romaniei, prin mentinerea unui sistem de centralizare a voturilor, cu ajutorul a 180 de scanere, care vor avea misiunea sa transforme cifrele scrise de mana in procesele verbale ale celor 17.560 de sectii de votare, in cifre electronice care se raporteaza la Biroul Electoral Central pentru numaratoarea finala.
Scanerele dau insa multe erori la recunoasterea optica a caracterelor scrise manual, ceea ce face posibil orice rezultat al votului, inclusiv manipularea lui. Autorii eventualelor fraude nu vor risca nimic, deoarece vina va putea fi aruncata pe aparate, in caz ca cineva va depista vreo neconcordanta de numere. Portitele de fraudare existente sunt cu atat mai alarmante cu cat firma care a creat programele de centralizare a voturilor - SC NET Consulting SRL - a primit 250.000 euro pentru "serviciile" sale, in urma unui simulacru de licitatie, la care a participat de una singura. Atribuirea contractului catre NET Consulting SRL s-a facut de catre Institutul National de Statistica (INS), pe baza unei Hotarari de Guvern din februarie 2007 (contrasemnata de ex-ministrul PD al Internelor Vasile Blaga). Atribuirea s-a facut insa cu incalcarea a doua legi in vigoare, care stipuleaza negru pe alb ca doar Autoritatea Nationala Permanenta are dreptul ca organizeze o astfel de licitatie.
NET Consulting nelipsit la alegeri
Softul pentru sistemul de centralizare a voturilor pentru alegerile pentru Parlamentul European (PE), din 25 noiembrie a.c., este asigurat de SC NET Consulting SRL, o firma abonata la contracte cu bani publici, primiti direct sau prin firme asociate, inclusiv de la Administratia prezidentiala. Atribuirea contractului pentru Programul PE 2007 si serviciile de asistenta electorale s-a facut in conditii extrem de dubioase, in urma unui simulacru de licitatie, in care a existat un singur competitor, dupa ce 14 firme care au achizitionat caietul de sarcini au reununtat subit sa se mai prezinte. Normal, licitatia trebuia reluata, pentru a se asigura conditia de concurenta. S-a preferat insa contrariul, poate si datorita faptului ca NET Consulting (al carei actionar majoritar este o firma din Polonia si in care se banuieste ca sunt ascunsi reprezentanti ai unor servicii secrete interne), a fost "vioara intai" si la referendumul din mai 2007, privitor la suspendarea Presedintelui Romaniei, cand a primit pentru aplicatia informatica furnizata 54.000 de euro, plus TVA, de la INS. Aplicatie care va fi folosita si pentru referendumul de duminica, care se va desfasura concomitent cu alegerile pentru PE.
Plangeri penale
La DNA si Parchetul Inaltei Curti s-au depus deja plangeri penale impotriva functionarilor de stat care au pus pe tava NET Consulting SRL cele doua contracte, cel de 54.000 de euro din primavara si cel de 250.000 de euro semnat in toamna acestui an, tot cu INS. Plangerile penale vizeaza posibile acte de coruptie si abuz in serviciu, intrucat in Legea 373/2004 vizand alegerile parlamentarilor se prevede la art. 29, litera r ca doar Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) organizeaza licitatiile in vederea selectionarii programelor de calculator ce vor fi utilizate de Biroul Electoral Central (BEC). Cu toate acestea, contractele de achizitie publica pentru referendumurile din mai a.c. si cel de duminica, care va insoti alegerile pentru PE, au fost perfectate cu INS. Incalcarea Legii 373/2004 s-a facut cu ajutorul unei Hotararii de Guvern nr. 126 din 7.02.2007, contrasemnate de ex-ministrul PD al Internelor Vasile Blaga (omul lui Traian Basescu) care a introdus la art 2, alin 6, urmatorul text: "Cheltuielile privind (...) dotarea cu echipamente si tehnica de calcul, aplicatii informatice si consumabile, necesare efectuarii operatiunilor tehnice privind stabilirea rezultatelor alegerilor in statiile de prelucrare organizate la nivelul circumscriptiilor si al birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, se asigura din bugetul Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul National de Statistica". Asa s-a substituit INS autoritatii supreme in materie de alegeri - AEP, cu toate ca oricine stie ca o lege nu poate fi infranta printr-o hotarare de guvern. DNA cerceteaza aceste aspecte in dosarul 1130/2007 al Sectiei I.
Fraude la scanare
Revenind la vulnerabilitatile sistemului informatic pregatit pentru alegerile de duminica, precizam ca exista doua portite de fraudare masiva. Metoda scanerelor si lipsa unui program computerizat care sa impiedice "turismul electoral" (cei care voteaza de mai multe ori, de regula cu autobuzul).
Pentru alegerile de duminica s-a stabilit numarul de 17.560 de sectii de votare in toata tara. Pentru centralizarea voturilor s-au achizitionat in cadrul contractului incheiat cu NET Consulting 180 de scanere si tot atatea computere (PC). Vor exista 41 de Birouri Electorale Judetene (BEJ) carora li se adauga cel din Municipiul Bucuresti. Peste acestea va exista Biroul Electoral Central (BEC), care va aduna rezultatele trimise de BEJ-uri. Pe medie, fiecare BEJ va avea circa 4 - 6 calculatoare si 3 - 4 scanere. Centralizarea voturilor se face pe urmatorul model. La inchiderea urnelor, fiecare sectie de votare va emite un proces-verbal (PV) cu rezultatele voturilor valabil exprimate catre BEJ-ul din regiunea sa geografica. PV-urile vor fi completate cu scris de mana de presedintii sectiilor de votare. PV-urile din cele 17.560 de sectii de vot ajung asadar la cele 42 de BEJ-uri. Fiecare BEJ va scana PV-urile primite, care se vor introduce in calculatorul judetean. Iar scanarea are rolul de a transforma cifrele scrise de mana, in format electronic. Aici intervine softul NET Consulting care asigura ca cifrele scanate sa ajunga, in forma criptata la BEC, unde are loc numaratoarea finala. NET Consulting are si doi "specialisti" prezenti la fiecare BEJ, cu misiune de a controla aplicatia. Evident, cine controleaza aplicatia are si posibilitatea de a o frauda.
Verificare aproape imposibila
ZIUA a intrat in posesia unui material emis de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) in care se recunoaste ca actualul sistem informatic electoral nu ofera garantii de exactitate.
Redam fragmente dintr-un studiu intern al AEP, privind conceptia acestei autoritati asupra sistemului electoral national: "sistemul informatic actual preia aceste rapoarte (PV-urile), le citeste cu ajutorul unor scanere conectate la calculator unde sunt recunosocute optic caracterele din aceste rapoarte, datele respective fiind introduse intr-o baza de date. Sistemul efectueaza apoi centralizarea rezultatelor si raportarea acestora. Deoarece procedeul de scanare si recunoastere optica a unor caractere scrise manual pe rapoarte conduce la un procent ridicat de erori, este necesar ca datele din baza de date obtinuta dupa scanare sa fie verificate si corectate de catre operatori la calculator, iar apoi sa fie validate pentru corectitudine de catre o comisie. Acest procedeu consuma timp si forta de munca. Interventia oamenilor in procesul de constituire si validare a bazei de date a alegerilor poate fi oricand acuzata de intentii suspecte, demonstratia corectitudinii procesului fiind posibila numai prin refacerea bazei de date de catre alte colective informatice. De fapt, principala limitare a sistemului informatic actual este aceea ca nu porneste de la sursele datelor (sectiile de votare), ci de la un nivel superior" (n. red. - BEJ-urile). Iata, prin urmare, o recunoastere oficiala a faptului ca metoda scanarii da erori si nu asigura garantii pana nu vor exista computere in fiecare sectie de votare, din cele 17.560. Pe de alta parte, cei care vor fi suspicionati ca au introdus falsuri in baza de date, pot da vina pe scanere ca au "tradus" gresit cifrele. Dar cine credeti ca va sta vreodata sa verifice 17.560 de PV-uri, care contin trei pagini cu zeci de randuri de cifre fiecare!?
Turismul electoral
Statul a platit sume enorme pentru sistemul informatic existent, din motive de neinteles AEP nu a luat masuri pentru controlul voturilor exprimate pe liste suplimentare (voturile date in alte localitati decat cea de domiciliu), categorie care include si voturile din strainatate. La momentul actual nu exista program care sa introduca in baza de date a BEC Codul numeric personal (CNP) al celui care voteaza pe liste speciale, astfel incat calculatorul sa poata identifica automat prezenta a doua CNP-uri identice si astfel sa fie depistati cei care fraudeaza alegerile. Desi multe partide au reclamat acest neajuns. Dupa cum se stie, la alegerile trecute, un numar urias de voturi (peste 10%) au fost exprimate pe liste suplimentare, existand interminabile acuze ca s-a votat "cu autobuzul". Lipsa unor mijloace de verificare reala a celor care voteaza in alte localitati decat cele de domiciliu mentine in continuare poarta deschisa fraudei si neincrederii. In plus, aceste voturi pot fi manipulate electronic cu multa usurinta, neexistand nici un mijloc de verificare decat luarea la puricat a tone de saci cu buletine de vot la mana.
Troianul electoral
In conditiile in care se admite la nivelul AEP ca erorile sunt posibile, imaginati-va ca o mana criminala - care cunoaste extrem de bine soft-ul electoral - arunca in baza de date un "troian" (n. red. - program ascuns) care modifica algoritmic cifrele din unele PV-uri, astfel incat sa se obtina anumite scoruri in favoarea cuiva. Chiar daca se vor depista mici diferente in unele PV-uri care vor avea "ghinionul" sa fie luate la mana, erorile vor fi puse pe seama programelor de scanare si se va considera ca sunt prea mici pentru a influenta rezultatele finale. Daca raportam insa prezenta unor mici erori la mii de sectii de votare, rezulta ca alegerile pot fi balansate intr-o parte sau alta, functie de cum vrea mana criminala. Mai mult, un soft profesionist poate modifica chiar si PV-urile scanate, astfel incat accesarea lor spre verificare/comparare cu cifrele introduse in baza de date sa nu ofere neconcordante.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
Alte articole
  Rezultate neoficiale sondaje INSOMAR, CCSB, CURS: Geoana pe primul loc, cu cateva procente in fata lui Basescu    (2009-11-21 13:38)
  Exit-poll-uri: Dreapta a castigat la alegerile europene din Bulgaria, iar Opozitia socialista a castigat alegerile europene din Grecia    (2009-06-06 20:54)
  PSD a obținut cel mai mare număr de mandate de primar, dar nu și de voturi    (2008-06-19 15:00)
  Biroul Electoral Municipal: 50% din buletinele de vot declarate nule in sectorul 5 erau perfect valide    (2008-06-04 12:06)
 Afisari: 1364  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
NU AVEM MACAR UN CALCULATOR?!   de Daniel O
EXPLOATATOR I!   de UTAT
Transformam tara asta in hasnaua cu nume basescian daca   de caraioan
Daca nu participam la acest joc murdar, nu e mai bine?   de Roman Liber
Cum se poate   de Giuseppe Cocos
MANIPULARE DAMBOVITEANA !   de ion ion
se cunoasc datele   de one
Ma plictisiti   de Ghita Bizonu'
Hotarare de Guvern   de alwis46
Intrebari vicioase   de Andrei1232000
FRAUDA   de moga
PD va incerca sa fraudeze cu 8-22%. Va reusi?   de crusho
Noi stim deja rezultatele : 98,5 la suta poporul ie cu noi   de ionion
Intrebari vicioase   de Ion Caramache
Ma intreb si io, sint romanii o adunatura de fraierii care pot fi fraieriti sau de smecherii care is   de Huhurianu
Sistemul e conceput pentru fraudare   de decan
A r h i v a
  Ghidul alegatorului    1 comentariu
  Carte-document despre asasinatul secolului XX    9 comentarii
  Parintele Ioanichie Balan, in drum spre Dumnezeu    7 comentarii
  Basescu anunta luni seful SIE    1 comentariu
  Olteanu: "Taubman are probleme, nu eu"    20 comentarii
  Basescu nu merge la TVR    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Oda la Voda", de ION BARBU (9745 afisari)
 A opta minune a lumii (4254 afisari)
 Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca (3230 afisari)
 Parintele Ioanichie Balan, in drum spre Dumnezeu (2920 afisari)
 Pierdere si castig (2441 afisari)
 Un munte de bani descoperit pe domeniul unui traficant de droguri (3080 afisari)
 Detinuta violata de 20 de barbati (3016 afisari)
 "Atmosfera de scandal" la discutiile romano-ruse (1892 afisari)
 Un copil roman i-a scris presedintelui Italiei (1163 afisari)
 Elvetia are 129 de miliardari (1151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01790 sec.