Ziua Logo
  Nr. 4094 de vineri, 23 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cititorii maghiari, pasionati de Steinhardt
-- Dupa o foarte buna primire din partea publicului vorbitor de limba maghiara a cartii de predici "Daruind vei dobandi", Editura Koinonia a tiparit si opera de capatai a lui Nicolae Steinhardt (foto) in ungureste. "Jurnalul fericirii" (Naplo a B�ldogs�grol) editat de Koinonia a fost lansat miercuri la Cluj.
"Eu sunt legat si in mod personal de aceasta poveste, din cauza faptului ca tatal meu a fost inchis in aceeasi inchisoare cu Nicolae Steinhardt, Richard Wurmbrand, Virgil Bulat si inca din momentul aparitiei <<Jurnalului fericirii>> m-am hotarat ca aceasta carte sa apara in limba maghiara. In sfarsit, am reusit sa scoatem o editie demna de o opera, poate cea mai importanta opera din literatura romaneasca de dupa 1989. Receptarea lui Steinhardt este foarte buna in cultura maghiara, speram ca jurnalul sa ajunga la cititorii cei mai sensibili, care vor intelege profunzimea modului de abordare a spatiului concetrationar", a declarat Andras Visky, directorul editurii citat de Mediafax. Parintele Macarie Motogna, bibliotecarul Manastirii Rohia, unde Steinhardt si-a petrecut ultimiii ani din viata, a declarat ca prin publicarea in limba maghiara a "Jurnalului", Steinhardt primeste o recunoastere internationala si interconfesionala.
Cartea a mai aparut anul acesta si in limbile greaca si ebraica, urmand ca pana la sfarsitul lui decembrie sa fie editata si in limba spaniola.
Nicolae Steinhardt (1912-1989) a fost arestat in '58 alaturi de Constantin Noica si grupul sau de prieteni. In ultima zi a lui decembrie 1959, a fost convocat la Securitate, cerandu-i-se sa fie martor al acuzarii si punandu-i-se in vedere ca daca refuza acest lucru va fi arestat si implicat in "lotul intelectualilor mistico-legionari". Anchetat pentru ca a refuzat sa depuna marturie impotriva lui Noica, este condamnat in "lotul Pillat-Noica" la 13 ani de munca silnica sub acuzatia de "crima de uneltire contra ordinii sociale". Acest episod da nastere cartii "Jurnalul fericirii", care reprezinta, dupa propria-i marturie, testamentul sau literar. (L.D.)
 Afisari: 414  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Numai in romania comunista   de molahul homar
Cat se poate de nefricit este acest jurnal   de Olga Khan
A r h i v a
  Dincolo de piruete    
  Premiera la TNB    
  O glorie care se stinge...    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Oda la Voda", de ION BARBU (9745 afisari)
 A opta minune a lumii (4254 afisari)
 Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca (3230 afisari)
 Parintele Ioanichie Balan, in drum spre Dumnezeu (2920 afisari)
 Pierdere si castig (2441 afisari)
 Un munte de bani descoperit pe domeniul unui traficant de droguri (3080 afisari)
 Detinuta violata de 20 de barbati (3016 afisari)
 "Atmosfera de scandal" la discutiile romano-ruse (1892 afisari)
 Un copil roman i-a scris presedintelui Italiei (1163 afisari)
 Elvetia are 129 de miliardari (1151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01050 sec.