Ziua Logo
  Nr. 4094 de vineri, 23 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Dilema porcului
-- De Ignat, romanii vor trebui sa "asomeze" milioanele de porci din curtile proprii * Producatorii promit sa nu creasca pretul de Craciun
Pretul carnii de porc nu va creste de Craciun, iar in cazul unei scumpiri aceasta va fi nesemnificativa, a declarat presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, ieri, in cadrul unei conferinte de presa. El a tinut sa precizeze ca o eventuala scumpire a carnii este determinata de comercianti.
"Intre noi, ca producatori, si consumatori mai exista si alti operatori", a spus Caruz.
"In cursul anului 2007, am scazut pretul de la 5,28 lei la 5,07 lei/kg, fara TVA, dar nu am observat aceeasi modificare si la consumator. Pretul a ramas la fel sau a crescut. Preturile nu se fixeaza in general de producator, intre noi si consumator exista intermediari, hipermarketurile", a spus Caruz.
Patronatul a aratat ca pretul la carnea de porc practicat de crescatori a scazut in ultimul an. Astfel, fata de 6,34 lei/kg in septembrie 2006, pretul a fost de 5,28 lei/kg in septembrie 2007, iar in prezent este de 5,07 lei/kg.
Crescatorii nu pot aplica insa scumpiri, chiar daca pretul din prezent este redus in raport cu nivelul costurilor, iar fermele lucreaza in pierdere. Ei au precizat ca exista o oferta mare pe piata, in conditiile in care productia interna a crescut, iar in UE exista o cantitate importanta de carne disponibila ca urmare a politicii de subventionare speciala. Pe de alta parte, interdictia de a exporta carne de porc aduce un avantaj procesatorilor, care pot determina preturi cat mai mici de achizitie de pe piata interna.
Reprezentantii patronatului, prezenti la conferinta, au declarat ca o posibila majorare a pretului carnii de porc s-ar putea manifesta in a doua jumatate a anului viitor. "Daca guvernul va continua sa ne sprijine cu acelasi procent din costuri (n.r. - 28%), vom supravietui, altfel la anul, pe timpul asta, s-ar putea ca pretul sa se dubleze sau tripleze", a mai pus Caruz.
UE schimba traditia
Gheorghe Caruz considera ca, in decembrie, in gospodariile populatiei, vor fi sacrificati aproximativ 3,5 milioane de porci. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a atras atentia ca sacrificarea porcilor se va putea face in mod traditional, dar va trebui respectata o conditie referitoare la bunastarea animalelor - inainte de injunghiere, porcul trebuie asomat (n.r. - trebuie adus la stare de inconstienta prin mijloace cat mai putin traumatizante pentru animal, astfel incat uciderea sa fie cat mai "umana"). Procedura de asomare aplicabila porcilor a fost dezbatuta cu reprezentanti ai conducerii Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, care au convenit sa utilizeze pistolul cu glont captiv, metoda prin care acesta patrunde in creierul animalului si ii distruge sistemul nervos central, precizeaza un comunicat de presa al ANSVSA. Potrivit acestuia, vor fi organizate instruiri speciale.
Legal, nerespectarea acestei prevederi conduce la sanctiuni. Conducerea ANSVSA a precizat ca, in acest fel au fost create conditiile respectarii legii, pentru cele peste 1,2 milioane de gospodarii din Romania. "Restul este treaba proprietarilor de porci", a spus Radu Roatis, presedintele ANSVSA.
Luminita MOROIANU 
Alte articole
  Boc: Romania reia exportul catre UE de produse prelucrate din carne de porc    (2009-11-06 20:28)
  Consiliul Stiintific al ANSVSA: carnea de porc nu reprezinta un pericol pentru consumator    (2008-12-13 15:41)
  Presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea: In magazine nu mai sunt preparate din carne provenita din Irlanda    (2008-12-12 16:19)
 Afisari: 484  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Baneasa Shopping City, aproape finalizat    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Oda la Voda", de ION BARBU (9745 afisari)
 A opta minune a lumii (4254 afisari)
 Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca (3230 afisari)
 Parintele Ioanichie Balan, in drum spre Dumnezeu (2920 afisari)
 Pierdere si castig (2441 afisari)
 Un munte de bani descoperit pe domeniul unui traficant de droguri (3080 afisari)
 Detinuta violata de 20 de barbati (3016 afisari)
 "Atmosfera de scandal" la discutiile romano-ruse (1892 afisari)
 Un copil roman i-a scris presedintelui Italiei (1163 afisari)
 Elvetia are 129 de miliardari (1151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02043 sec.