Ziua Logo
  Nr. 4093 de joi, 22 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Olandezii vin la Odeon, iar Odeonul merge la Praga si Budapesta
O saptamana in Tarile de Jos
-- Spectacole de dans, teatru, expozitie de afise si grafica de carte si muzica, aceasta ar fi oferta Saptamanii culturii olandeze care va debuta pe 24 noiembrie, la Teatrul Odeon din Bucuresti si se va incheia pe 29 noiembrie.
Prefatata de expozitia "Perioada de Aur - Momente marcante intr-un secol de grafica de carte olandeza" (1890-1990), deschisa pe 16 octombrie la Muzeul National de Arta Contemporana, Saptamana culturii olandeze va incepe sambata la Teatrul Odeon.
In cadrul expozitiei sunt expuse (pana pe 13 decembrie) peste 200 de lucrari importante din istoria graficii din Olanda si, pentru prima data, o vasta si variata colectie de opere de grafica olandeza. Sunt reprezentate toate stilurile importante ale epocii - Art Nouveau, De Stijl, Expresionismul, Constructivismul si Rationalismul postbelic. Expozitia, conceputa de Cees W. de Jong si Alston W. Purvis, autorii volumului "Grafica de Carte Olandeza: Un Secol de Inovatie, este organizata in cadrul Programului Cultural al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos, "O Sarbatoare Culturala. Parteneriatul Olanda-Romania". De la Bucuresti, "Perioada de aur" va mai merge la Sofia, Budapesta si Madrid.
La Odeon (ora 19.00), startul saptamanii olandeze va fi dat tot de o expozitie - de afise de teatru (distinse cu Premiul afiselor de teatru din Olanda) - urmata, a doua zi, de spectacolul de dans al coregrafului Andre Gingras (Haga), "The Autopsy Project". Artistul examineaza conceptul de autopsie in societatea contemporana.
Luni, tot de la sapte seara, directorul Institutului de Teatru din Olanda, Henk Scholten, va sustine o conferinta careia ii va urma spectacolul-lectura "Blowing", de Jeroen van den Berg, in prezenta autorului. Textul a fost distins cu premiul Dutch/Flemish Drama Award in 2003 si a fost produs de mai multe teatre din Olanda.
"Vielfalt", spectacolul de teatru non-verbal al lui Jakop Ahlbom, va avea mai multe reprezentatii, programate pe 27 si 28 noiembrie. "Vielfalt" este cel de-al patrulea spectacol al lui Ahlbom, in care artistul imbina miscarea cu muzica, acrobatiile, dansul, iluzionismul, bufoneria si scenografia.
Proiectul "Odeon.Art 3" se va incheia cu un concert al Izalinei Calister (foto) & Band din Amsterdam (29 noiembrie). Cantareata imbina muzica traditionala a insulei sale native, Curacao (Caraibele Olandeze), cu ritmuri latino-africane si jazz. Influentele din Africa, Europa si, mai nou, din America au dat nastere unui amestec electrizant.
Turneu european
Pe 27 noiembrie, cand la Bucuresti performeaza olandezii, trupa de la Odeon va prezenta, la Palatul Duna din Budapesta (ora 18.00), spectacolul "Un Tango Mas", in regia lui Alexandru Dabija, coregrafia fiind semnata de Razvan Mazilu, care face parte si din distributie alaturi de Monica Petrica si Clubul TangotangenT.
Pe 4 decembrie, Odeonul se va afla la Nationalul din Praga (sala Lanterna Magika, ora 20.00) cu reprezentatia spectacolului de dans "Block Bach", regia Alexandru Dabija, coregrafia Razvan Mazilu, cu acelasi Razvan Mazilu, Monica Petrica, Coca Bloos si CRBL in distributie. (L.D.)
 Afisari: 252  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Presedintele Elodia    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Feuda lui Patapievici (3414 afisari)
 Operatiunea Dragonul (2786 afisari)
 Si-a dat sotul in judecata ca a castigat la loterie (2766 afisari)
 Boicot prezidential (2622 afisari)
 Presedintele Elodia (2286 afisari)
 Lagarele staliniste din Kazahstan, "Auschwitz-ul" militarilor romani (1875 afisari)
 Rudele Elodiei chemate la Parchet (1470 afisari)
 Traficul din Bucuresti are o harta online (1206 afisari)
 Criza economica din Transnistria poate determina o revolta populara (1082 afisari)
 Amenintarea fisticului si criza nucleara iraniana (952 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01715 sec.