Ziua Logo
  Nr. 4091 de marti, 20 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
DNA prins cu fofarlica
-- Dosarul deschis de Tulus si Morar ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, si fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, este construit pe un imens fals prin omisiune
Solicitarea de avizare a inceperii urmaririi penale a ministrului Justitiei Tudor Chiuariu si a fostului ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, adresata de catre Directia Nationala Anticoruptie Presedintiei Romaniei in luna septembrie este construita pe baza unui grosolan fals prin omisiune.
Concret, DNA a lansat in presa in septembrie a.c. informatia ca ii cerceteaza pe cei doi demnitari pentru "imprejurarile emiterii HG nr. 377/2007" privind un imobil al CN Posta Romana SA situat in Calea Victoriei 133 - 135, cu precizarea ca respectivii sunt vizati "pentru savarsirea infractiunii asimilate de coruptie, si anume abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul". Este vorba de terenul de peste 8000 m.p. cu fosta cladire P+8 din Calea Victoriei 133, pe care Posta Romana - in 2005 - l-a avut ca aport la capitalul social al firmei SC Impost Development SA, in cadrul unei asocieri cu firma Procema SA a omului de afaceri Sorin Creteanu. Asocierea in care Posta Romana detine 40% din actiuni, respectiv din valoarea investitiei care se va face pe terenul ei - o constructie mamut P+10, evaluata la peste 88 milioane de euro, pe care Procema SA (care detine 60%) o va realiza pe terenul din Calea Victoriei cu fonduri atrase si din surse proprii. In prezent, vechea cladire care era parasita de ani de zile din cauza faptului ca risca sa se prabuseasca a fost demolata, fiind demarate lucrarile la noua constructie.
Hotararea ignorata
Revenind la Chiuariu si Nagy, amintim ca cei doi au fost acuzati de DNA ca prin avizarea notei de fundamentare care a stat la baza emiterii HG nr. 377/2007 (semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrii Varujan Vosganian si Zsolt Nagy) ar fi determinat trecerea ilegala a imobilului din proprietatea publica a statului (domeniul public) in cel privat al statului. Acesta fiind motivul pentru care s-a cerut Presedintiei avizarea inceperii urmaririi penale.
Numai ca atat in comunicatul de presa, cat si in cererea de avizare a urmaririi penale adresate lui Traian Basescu, DNA nu a facut vorbire decat de despre HG nr. 550/1996 (in care se mentioneaza ca imobilul din Calea Victoriei este "proprietate publica a statului", care se transmite din administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in administrarea Regiei Autonome Posta Romana), si despre HG nr. 1034/2001, care modifica prima hotarare de guvern din 1996, inlocuind denumirea "Regia Autonoma Posta Romana" cu "Compania Nationala Posta Romana SA", ca urmare a reorganizarii acestei institutii.
Procurorii DNA - si aici s-a facut marele fals prin omisiune - n-au mentionat si existenta HG nr. 371/1998, privind infiintarea Companiei Nationale Posta Romana SA, prin reorganizarea Regiei Autonome Posta Romana. In acest act normativ se prevede negru pe alb: "La data reorganizarii, Regia Autonoma Posta Romana nu are in administrare bunuri din domeniul public al statului" (...) "Posta Romana, la data infiintarii este proprietara tuturor imobilelor aflate in patrimoniul Regiei Autonome Posta Romana". Acest text de lege, daca ar fi fost luat in calcul de procurorii DNA, solicitarea de incepere a urmarii penale nu si-ar mai fi avut nici un fundament, deoarece devenea limpede ca imobilul nu era bun inalienabil al statului, interzis la instrainare, ci un activ al unei societati pe actiuni cu capital de stat. Societate a carei conducere putea dispune de folosirea bunului conform intereselor sale economice. Proprietatea de stat poate fi de doua feluri: publica (domeniu public inalienabil) si privata (specifica societatilor cu capital de stat). De ce au ascuns procurorii DNA aceasta hotarare de Guvern care le arunca in aer tot esafodajul pentru acuzarea celor doi ministri? De ce au ascuns-o si nu i-au dat nici o valoare probanta? Iata o noua demonstratie a faptului ca DNA face politie politica, deschizand dosare penale fara suport, la comanda. Faptul e cu atat mai grav, cu cat in cazul de fata este vorba de un ministru al Justitiei in functie, care ceruse revocarea din functie a conducerii DNA.
Acte trecute cu vederea
Dar existau si alte documente care demonstrau ca imobilul nu era un domeniu public al statului, ci unul privat. Acte ignorate de procurorii DNA. Este vorba de certificatul de atestare a dreptului de proprietate Seria M12 nr. 0450 din 1 martie 2003 emis de fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, in favoarea CN Posta Romana SA, pentru terenul de 8218 m.p. din Victoriei.
Dar si de incheierea nr. 3736 din 3 aprilie 2002 a Judecatoriei Sector 1, care a inscris imobilul in cartea funciara (intabulat) ca proprietate a CN Posta Romana SA. Pe de alta parte, mai exista si un Ordin al Secretariatului General al Guvernului din 8 octombrie 1990 (anterior hotararii din 1996 invocata de procurori) care mentiona ca imobilul s-a transmis in administrarea Primariei Bucuresti si era destinat "pentru a fi inchiriat agentilor economici", fapt ce dovedeste ca nu era un domeniu public, ci o proprietate privata a statului de care dispunea Posta Romana SA, societate pe actiuni cu capital de stat, guvernata de Legea societatilor comerciale. In fapt, HG nr. 550/1996 ("proba" procurorilor) a fost ea insasi rezultatul unei vadite erori materiale. Recunoscuta chiar de fostul regim PSD, care a emis HG 1034/2001, semnata de ex-premierul Adrian Nastase, prin care s-a corectat o greseala monumentala. Si anume, in HG nr. 550/1996 imobilul din Victoriei a fost trecut in administrarea Postei Romane cu o suprafata de 12.918 m.p. Care ingloba eronat si cunoscuta "Casa Vernescu" (casa Uniunii Scriitorilor) cu terenul aferent acesteia. Astfel, prin hotararea din 2001, suprafata imobilului din Victoriei 133 a fost redusa la doar 8200 m.p. Cea de-a doua eroare a HG 550/1996, care a scapat fostei guvernari PSD, este sintagma "imobilul proprietate publica a statului". Care a fost inlocuita cu sintagma "imobilul proprietate a statului" prin HG nr. 377/2007 a carei nota de fundamnetare a fost semnata de ministrii Chiuariu si Nagy si care nu putea naste nici un abuz in serviciu cu folos pentru altul - cum au acuzat procurorii DNA - cata vreme asocierea blamata de DNA, dintre Posta Romana si Procema SA, a fost perfectata in 2005, deci cu doi ani inainte de emiterea HG 377/2007. Iar o lege, o stie oricine, nu poate fi aplicata retroactiv. Iata asadar pe ce scorneli a iscat DNA un imens scandal national, afectand imaginea, si asa extrem de sifonata a Justitiei Romane, prin compromiterea capului ei - ministrul Justitiei.
Chiuariu si Nagy acuza diversiunea
Fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, ne-a declarat ca actiunea DNA "este un fals comis prin omisiunea unui act normativ existent, care clarifica fara echivoc problema proprietatii".
"Posta este o companie de drept privat. Ce incrimineaza DNA? Ca prin Hotararea din 2007 am fi legalizat o asociere din 2005. Nimic nu se poate aplica retroactiv! Cladirea din Calea Victoriei avea trei buline rosii, cu grad foarte mare de prabusire, si era interzisa intrarea in ea. Nu se putea face nimic acolo. Cred ca Posta suporta chiar pierderi pentru cladirea nefolosibila, pentru care, nu stiu exact, probabil ca achita taxele si impozitele". Zsolt Nagy ne-a confirmat ca DNA a ascuns in toate actele emise existenta hotararii de guvern din 1998, chiar si in cererea de avizare a urmarii penale trimise Presedintiei. O reactie similara a avut-o si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu (foto), care ne-a declarat ca totul este o facatura care va iesi curand la lumina.
Reactia Postei
Directorul general al CN Posta Romana SA, Dan Mihai Toader, a sustinut ieri o conferinta de presa in care a anuntat ca l-a actionat in judecata civila pe liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, pentru "afirmatiile false, defaimatoare la adresa Postei Romane, cauzandu-se acesteia un prejudiciu grav". Toader a prezentat jurnalistilor prezenti mape cu documente care atestau faptul ca terenul si cladirea din Calea Victoriei 133 era proprietate publica privata a CN Posta Romana, dar si faptul ca in urma asocierii cu firmele Procema, compania pe care o conduce "e mai bogata cu peste 200 milioane de euro", iar acest proiect va aduce statului roman, numai din impozite, circa un milion de euro anual. Dan Mihai Toader s-a declarat deranjat de faptul ca investitia Postei Romane "este vehiculul unui scandal politic" si a dezmintit acuzele referitoare la lipsa licitatiei publice, prezentand inscrisuri referitoare la organizarea acesteia. Precum si adrese catre sefii SRI si SIE in care s-au cerut relatii despre probitatea firmelor care au participat la licitatie.
Gusa dat in judecata
Directorul Postei Romane a reamintit ca despre terenul din Calea Victoriei 133 s-au scris zeci de articole incepand din 2005 si pana in 2006 cand s-a sesizat despre acest caz seful Sectiei a II-a din DNA, Doru Florin Tulus. Dar ca procurorul DNA a deschis un dosar ministrilor Tudor Chiuariu si ex-ministrului Zsolt Nagy, nu pe baza zecilor de articole, ci in urma unei emisuni TV de la "Money Chanel". Mihai Toader a dezaprobat atitudinea liderului PIN, Cozmin Gusa, care a anuntat in premiera faptul ca ministrii Chiuariu si Nagy sunt cercetati penal de DNA si a concluzionat ca exista "un elan de incriminare a capitalismului cum rar se mai intalneste in Romania, poate doar la anumiti procurori". Jurnalistii au primit si copii dupa actiunea civila intentata lui Cozmin Gusa, in care Posta Romana SA ii solicita acestuia daune morale de 1 leu.
PIN contraataca
PIN a ripostat ieri public, aratand ca anuntul Postei Romane cum ca il actioneaza in instanta pe liderul partidului Cozmin Gusa (foto), reprezinta "un joc de imagine" prin care s-ar dori sa se sugereze nevinovatia ministrilor liberali. PIN a aratat ieri printr-un comunicat ca actiunea in justitie impotriva lui Cozmin Gusa va fi un bun prilej pentru acesta de a prezenta intr-un proces public toate "documentele care probeaza ca Posta Romana a devenit, in timpul guvernarii Tariceanu, vaca de muls a apropiatilor actualei guvernari, in defavoarea interesului public".
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
Alte articole
  DNA versus CSM in dosarul "Caltabosul"    (Anchete, 2008-03-27)
  DNA ingradeste Justitia    (Anchete, 2008-01-08)
  Si MM Stoica la DNA    (Anchete, 2007-09-29)
  Videanu reclamat la DNA    (Anchete, 2007-09-26)
  Pacuraru: "dosar inventat"    (Eveniment, 2007-09-25)
  Dosarul "Zambaccian", trimis iar la DNA    (2008-04-07 12:40)
  Impresarul Ioan Becali, la DNA    (2008-01-28 10:40)
 Afisari: 3173  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
DNA ESTE POLITIE POLITICA SE STIE.   de dvucea
Tulusu, catelusu!   de DanBruma
unde-i lege , e si haos   de preda gheorghe
Fofarlica prin omisiune   de Un Agricultor
DNA Prins cu minciuna   de neapifache
   de Arogantu'
A r h i v a
  Arma crimei    21 comentarii
  Tinu a fost exhumat    3 comentarii
  Eveniment la Gaudeamus!    4 comentarii
  Salariile ierarhilor au fost majorate    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Arma crimei (6016 afisari)
 Prognoza mea (4391 afisari)
 DNA prins cu fofarlica (3173 afisari)
 Scandalul Shirley Temple (2580 afisari)
 Tinu a fost exhumat (1973 afisari)
 Putin ameninta NATO cu o riposta nucleara (2015 afisari)
 Concluziile medicilor legisti: Tinu a murit in urma accidentului de masina (1740 afisari)
 Italienii cred ca au descoperit "grota gemenilor Romulus si Remus" (1299 afisari)
 Basescu a interzis parada militara de la Alba Iulia (1234 afisari)
 Leul in cadere, euro, nou record in fata dolarului (1137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01869 sec.