Ziua Logo
  Nr. 4091 de marti, 20 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Limitele diplomatului si ale cronicarului
Radu PORTOCALA 
-- Acerbul domn Mircea Mihaies - devenit, in rand cu altii, o "constiinta vie" a natiunii doar pentru ca injura saptamanal guvernul de la care primeste leafa - se revolta neinspirat in ultima lui cronica ("Evenimentul Zilei", 19 noiembrie 2007) impotriva faptului ca dl Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a indraznit sa reactioneze la comentariile ambasadorului Statelor Unite privind legislatia romaneasca.
Dincolo de inevitabilul plictis pe care a ajuns sa-l pricinuiasca, de-a lungul anilor, monotona tafna a dlui Mihaies, cateva amanunte merita sa fie discutate mai pe larg.
1. Potrivit articolului 41, paragraful 1, al Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice (18 aprilie 1961): "Fara a le prejudicia privilegiile si imunitatile, toate persoanele care beneficiaza de aceste privilegii si imunitati au datoria sa respecte legile si regulamentele statului in care sunt acreditate. Ele au, totodata, datoria de a nu se amesteca in afacerile interne ale acestui stat".
Fara indoiala, este o erezie sa i se aminteasca dlui Mihaies ca aceasta Conventie nu e altceva decat esenta insasi a Dreptului diplomatic si ca pe baza ei se desfasoara astazi relatiile dintre state. In calitate de vicepresedinte al unei institutii care practica un soi de diplomatie culturala, el a studiat fara indoiala acest text.
Dl ambasador Nicholas F. Taubman nu numai ca si-a nesocotit datoria de a respecta legile statului in care e acreditat, ci a mers pana la criticarea lor in public. Chiar daca dl Mihaies considera ca ambasadorul Statelor Unite "n-a facut decat sa dea glas ingrijorarii ce-l framinta pe romanul de rand", ne aflam intr-un caz flagrant de incalcare a rezervei diplomatice.
Unicul rol al unui ambasador - fie el si american - este acela de a reprezenta interesele propriei sale tari. El nu are dreptul sa intervina intr-o dezbatere interna, nici sa comenteze, cu pretentii de arbitru, deciziile institutiilor din statul in care e acreditat.
Daca dl Taubman ar fi exprimat opinii critice similare intr-o alta capitala, mai sigura de sine, a doua zi s-ar fi cerut la Washington retragerea lui. Dar la Bucuresti se accepta multe - mai ales daca acceptarea e rasplatita cu burse si sponsorizari.
2. Ne putem imagina starea de furie - si riscurile aferente de apoplexie - care l-ar fi bantuit pe impartialul domn Mihaies daca exact aceleasi observatii ar fi fost formulate nu de ambasadorul Statelor Unite, ci de cel al Rusiei. Mai mult: el i-ar fi tarat in noroi pe toti cei care ar fi uitat sa proclame ca, iata, suntem calcati in picioare.
3. In declaratia sa de zilele trecute, dl Bogdan Olteanu afirma ca postul de ambasador la Bucuresti - post marunt, de altfel, - i-a fost oferit dlui Taubman ca rasplata pentru contributia baneasca la campania electorala a lui George W. Bush, aranjament definit de presedintele Camerei Deputatilor drept un act de coruptie. Evident, dl Mihaies se revolta vehement si impotriva acestei declaratii. Si, indirect, dezinformeaza. Pentru ca in Statele Unite, unde corpul diplomatilor de cariera e foarte restrans, multi ambasadori sunt numiti in posturi mai mult sau mai putin importante pe simplul criteriu al donatiilor electorale. Este un fapt banal, arhi-cunoscut. Dl Olteanu se insala doar atunci cand vorbeste despre coruptie, aceasta practica fiind, la Washington, o traditie niciodata contestata sau condamnata.
4. In afara de stilul dlui Mihaies, amintind strident lozincile din "Saptamana" anilor '70 prin care era infierata "Europa Libera", interesant e modul in care genealogia e folosita ca arma a acuzarii (dl Bogdan Olteanu fiind nepotul sinistrei Ghizela Vass). In alt context, acest argument ar fi fost convingator. Dar, sub pana cuiva care este pastorit ierarhic de fiul unui "ticalosit (...) amestecat cu raul din jur", sub pana cuiva care, fara nici un semn de repulsie, frecventeaza si apreciaza alti descendenti ai altor gunoaie rosii, demonstratia isi pierde orice valoare. In aceste conditii, ea nu e nici macar ilara, ci doar lipsita de onestitate.
 Afisari: 1325  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
Mai "portocala"...cam esti cu pluta......   de Gotcu
sigur ca da   de Daniel St.Paul
doar 4 feliutze de portocala ...   de Seherezada
Greseala...   de elinescu constantin
ieri si azi   de Daniel St.Paul
da ce lupta crancena intre ziaristi-forumisti   de lovable
care sinistra ghizela vass?   de ostap bender
Un Doberman Prezidential   de johnson
Limitele diplomatului si limitele prostiei.   de alwis46
limite si iar limite .... dar in acelasi timp : normalitatea bananiera !   de avarfreson
Urmariti emisiunea...   de katty1
Tragere de maneca   de elinescu constantin
Showdown   de Anticomie
Excelenta Sa Dl Taubman v-a zis-o "en direct" fara zig-zaguri pentruca a considerat   de ionion
Am impresia   de roy
O lamaie langa portocala   de Un Agricultor
Misto filmulete...   de katty1
Bravo Bogdaneleee, bravo Bogdaneleee! Aplauze prelungite...   de Dacia
Neamestecul in trebile interne.   de vida clara
eu cred ca gresiti, domnule Portocala, si cred ca stiu si unde   de Camelia Stan
Minunat articolul matale dom ziarist, pusesi foarte bine punctu pe i. Desi e o lege timpita legea   de Huhurianu
Doua aspecte mai putin discutate..   de neamtu tiganu
........   de CID
Orasul de pe Bega...   de daniel
A r h i v a
  Va astept la "Gaudeamus"    11 comentarii
  Romani, salvati valorile europene!    9 comentarii
  Prietenii nostri, dictatorii    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Despre soarta Palatului Behague    2007-10-06
  Securistii buni ai PNL    2007-09-22
  Brandul anti-brand    2007-09-05
  Solidaritate impotriva trecutului    2007-08-28
  Diplomatia ca forma de esec    2007-07-06
 Top afisari / comentarii 
 Arma crimei (6016 afisari)
 Prognoza mea (4391 afisari)
 DNA prins cu fofarlica (3173 afisari)
 Scandalul Shirley Temple (2580 afisari)
 Tinu a fost exhumat (1973 afisari)
 Putin ameninta NATO cu o riposta nucleara (2015 afisari)
 Concluziile medicilor legisti: Tinu a murit in urma accidentului de masina (1740 afisari)
 Italienii cred ca au descoperit "grota gemenilor Romulus si Remus" (1299 afisari)
 Basescu a interzis parada militara de la Alba Iulia (1234 afisari)
 Leul in cadere, euro, nou record in fata dolarului (1137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16038 sec.