Ziua Logo
  Nr. 4091 de marti, 20 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Reparatie intarziata
-- Fostii detinuti politici vor fi repusi in drepturi dupa 18 ani de la caderea comunismului
Inchisoarea Sighet
Guvernul a adoptat ieri un proiect de Lege conform caruia fostii detinuti politici in perioada comunismului vor beneficia de stergerea tuturor consecintelor penale si pot obtine despagubiri pentru prejudiciul moral suferit pentru condamnare. De reglementarile reparatorii vor putea beneficia cei 80 - 90.000 de fosti detinuti politici care mai sunt in viata, dar si rudele acestora.
Persoanele care au suferit condamnari cu caracter politic, precum si consecinte administrative asimilate acestora, in perioada 6 martie 1945 -22 decembrie 1989, vor beneficia de stergerea tuturor consecintelor penale si repunerea in drepturi, in cazul in care a fost dispusa decaderea din aceste drepturi sau degradarea militara, se precizeaza intr-un comunicat difuzat ieri de Guvern. Conform acestuia, proiectul de Lege prevede stergerea consecintelor penale ale tuturor condamnarilor pentru infractiuni care au fost folosite pentru a reprima opozantii regimului comunist. De asemenea, au fost create posibilitati explicite pentru ca instantele de judecata sa poata acorda despagubiri pentru prejudiciul moral suferit, daca se apreciaza, in urma cercetarii tuturor circumstantelor cauzelor, ca reparatia obtinuta prin efectul Decretului Lege nr. 118/1990 si a OUG nr. 214/1999 nu este suficienta. Ministerul Economiei si Finantelor este reprezentantul statului in aceste procese si acesta va executa hotararile judecatoresti in ceea ce priveste despagubirile acordate. Sunt exceptate de la prevederile Legii persoanele care au fost condamnate pentru infractiuni contra umanitatii sau celor in cazul carora s-a dovedit ca au desfasurat o activitate cu caracter fascist in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel sau persoanelor care au fost condamnate prin hotarari judecatoresti si au obtinut anularea hotararilor de condamnare pana la data intrarii in vigoare a acestei legi. Initial, de la prevederile Legii reparatorii erau exceptati si cei care desfasurasera activitati cu caracter legionar, ceea ce ar fi presupus excluderea unui numar impresionant de condamnati politic, insa Guvernul a renuntat la aceasta prevedere.
Despagubiri, la cerere
Persoanele condamnate politic pot sa solicite instantei de judecata constatarea caracterului politic al condamnarii lor. Cererea poate fi introdusa si dupa decesul persoanei in cauza de catre rudele acesteia pana la gradul al patrulea, inclusiv, sau de catre orice organizatie care justifica un interes de natura morala. Instanta de judecata este obligata sa ia toate masurile pentru obtinerea, sau, dupa caz, reconstituirea dosarului in care a fost pronuntata hotararea de condamnare, inclusiv prin solicitarea punctului de vedere al AFDPR, se precizeaza in comunicat. Potrivit proiectului, orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie-22 decembrie 1989, sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, sau sotul supravietuitor, dupa decesul acesteia, poate solicita instantei de judecata, in termen de cinci ani de la intrarea in vigoare a acestei legi, acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit pentru condamnare. La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza in temeiul normelor existente. Persoanele indreptatite pot solicita instantei acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut despagubiri in echivalent. Aceste cereri adresate instantei sunt scutite de taxa de timbru.
Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 751  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Banii pentru despagubiri vor fi recuperati de la cei care au adus comunismul si au plecat   de Virgil Ciuca
chiar toti?   de soferulamator
Sechele tardive ale persecutatilor politici din lagare,azile psihiatrice sau deportari   de Mos_Tautu
A r h i v a
  Presedintele cautat la banii de campanie    3 comentarii
  PD numara alegatorii    3 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Arma crimei (6016 afisari)
 Prognoza mea (4391 afisari)
 DNA prins cu fofarlica (3173 afisari)
 Scandalul Shirley Temple (2580 afisari)
 Tinu a fost exhumat (1973 afisari)
 Putin ameninta NATO cu o riposta nucleara (2015 afisari)
 Concluziile medicilor legisti: Tinu a murit in urma accidentului de masina (1740 afisari)
 Italienii cred ca au descoperit "grota gemenilor Romulus si Remus" (1299 afisari)
 Basescu a interzis parada militara de la Alba Iulia (1234 afisari)
 Leul in cadere, euro, nou record in fata dolarului (1137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01135 sec.