Ziua Logo
  Nr. 4090 de luni, 19 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Romania contesta reducerea cotei de "aer curat"
-- Romania a fost tratata discriminatoriu atunci cand i s-a redus cu peste 20% nivelul planului national de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon de catre Comisia Europeana (CE), a declarat Dumitra Mereuta, director in Ministerul Mediului, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul conferintei "Focus Energetic".
"Apreciem ca, in acest fel, ni se obstructioneaza dezvoltarea economica", a precizat Mereuta. Comisia Europeana a aprobat, pentru Romania, cota de emisii echivalent dioxid de carbon de 75,9 milioane de tone, ceea ce reprezinta o reducere cu 20,7% fata de cota solicitata de tara noastra, de 95,7 milioane de tone anual, pentru intervalul 2008-2012.
Prin decizia UE, Romania a pierdut dreptul la 19,8 milioane de certificate de emisie anual (n.r. - un certificat reprezinta o tona echivalent CO2). Aceste certificate au la origine prevederile Protocolului de la Kyoto, care instituie mecanisme financiare pentru asigurarea reducerii gazelor cu efect de sera. In fapt, instalatiile care cad sub incidenta protocolului (exemplu: termocentralele si industria petrolului) pot functiona numai daca poseda astfel de certificate corespunzatoare emisiilor de dioxid de carbon echivalent. Avand in vedere ca amenda pentru nedetinerea numarului corespunzator de certificate este 100 de euro/certificat, se poate trage concluzia ca, cel putin teoretic, Romania ar trebui sa suporte o paguba de 2 miliarde de euro.
Recent, Attila Korodi, ministrul Mediului, a declarat ca decizia Comisiei Europene nu poate fi contestata decat la Curtea de Justitie de la Haga. El a precizat ca Guvernul a fost informat despre reducerea extrem de importanta a cotei de "aer curat", Departamentul pentru Afaceri Europene fiind mandatat sa contacteze firme de avocatura care sa sustina cauza Romaniei la Haga. "Mai sunt sase state care au formulat actiuni pe aceeasi tema. Pana pe 26 decembrie, documentele Romaniei trebuie sa fie pe masa Curtii", a spus ministrul.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 511  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Inca ne uitam la stele ...si nu la tehnologi!   de naidin
ca niste tzatze tampite,   de Silviu Dumitrescu
A r h i v a
  Flamingo pe profit    
  Help Net vrea dublarea retelei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Aliati si licurici (3211 afisari)
 Fiica secreta a lui Evita (3072 afisari)
 Asasinarea lui JFK- teoria Pacepa (3068 afisari)
 Taxi mafia (2434 afisari)
 Olteanu si americanii. Standardele duble si anti-americanismul (2077 afisari)
 Presa rusa acuza Georgia ca foloseste "arma sonica" (3304 afisari)
 Regina Elisabeta a II-a si printul consort Philip si-au reinnoit juramintele (1173 afisari)
 Batut cu bestialitate, un cal a fost abandonat intr-un cartier din Capitala (1049 afisari)
 Dumitru Tinu a fost exhumat (594 afisari)
 Ungaria va gazdui baza NATO pentru transport aerian strategic (547 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00586 sec.