Ziua Logo
  Nr. 4088 de vineri, 16 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Basescu distinge eroii de profitori
-- Asociatia 15 Noiembrie de la Brasov a aniversat ieri 20 de ani de la "inceputul sfarsitului" - revolta muncitorilor brasoveni din 1987
Presedintele Traian Basescu, aflat ieri la Brasov la aniversarea a 20 de ani de la revolta muncitorilor impotriva comunismului din 1987, a tinut sa faca distinctia dintre eroi si profitori afirmand: "Statul roman isi va recapata credibilitatea si va putea sa devina un adevarat stat de drept numai cand isi va recunoaste greselile si isi va repara nedreptatile. Nu cred ca putem construi ceva trainic pana cand nu depasim confuzia vinovata intre victime si calai, intre eroi si profitori, intre cei cinstiti si cei necinstiti".
Scuze pentru victimele represiunii
"Am fost invitat azi, aici (la Brasov, n.r.), probabil pentru ca sunt primul presedinte care a avut curajul sa condamne oficial comunismul si sa-l declare regim ilegal care a facut rau romanilor", a spus Basescu. Presedintele Traian Basescu a declarat: "Trebuie sa va cer iertare victimelor represiunii revoltei de la Brasov din 1987, in numele statului roman, pentru faptul ca, in 17 ani de stat de drept, sistemul judiciar nu a facut justittie, iar societatea romaneasca nu a fost incurajata sa isi recunoasca greselile".
Potrivit acestuia, toti cei care s-au revoltat la Brasov in 1987 si s-au simtit umiliti dupa 1989 sunt invingatorii morali ai Revolutiei. "La Brasov, in 1987, s-a dat o proba de curaj intregii Europe", a mai spus Basescu, potrivit caruia revolta muncitorilor din acest oras se inscrie printre manifestarile anticomuniste de la Budapesta -1956, Praga -1968, Valea Jiului - 1977, Gdansk si toata miscarea Solidaritatea din Polonia din anii '80. "Cei care sunt favorizati de actuala situatie doresc o banalizare a nedreptatii, vor sa ne faca sa credem ca nedreptatea este inevitabila, ca victimele vor ramane pentru totdeauna victime si ca puterea cetateanului simplu e aproape la fel de nesemnificativa ca inainte de 1989. Eu sunt convins ca acestia se insala exact asa cum se inselau si cei care, dupa noiembrie 1987, credeau ca totul a fost in zadar", a spus Basescu. Muncitorii fabricii Steagul Rosu din Brasov s-au revoltat spontan, in noiembrie 1987, impotriva conducerii judetene a PCR si impotriva comunismului, invocand conditiile foarte proaste de trai si intarzierile in plata salariilor. Revolta a fost oprimata brutal de autoritatile comuniste, participantii la protest fiind arestati, torturati si deportati.
Eroi pentru Romania
Dupa incheierea manifestarilor de ieri, la Teatrul Dramatic din Brasov a avut loc un spectacol al actorului Dan Puric, care a fost precedat de lansarea volumului "Eroi pentru Romania - Brasov, 15 noiembrie 1987 - marturii, studii, documente" realizat in colaborare cu mai multe foruri jurnalistice, istorice si academice si sub egida Centrului Rezistentei Anticomuniste, condus de scriitorul Vladimir Bukovski. La manifestarile de la Brasov au participat si ultimii detinuti politici din Europa, Alexandru Lesco si Tudor Popa - detinuti ilegal timp de 15 ani de regimul separatist de la Tiraspol - care au anuntat infiintarea Fundatiei pentru Romania care va face parte din Centrul rezistentei Anticomuniste.
Printre cei prezenti la Brasov s-au numarat presedintele Fundatiei "Centrul Solidaritatea", Bogdan Lis, cunoscutul istoric si cercetator de la Institutul Memoriei Nationale din Polonia, Jerzy Eisler, precum si ambasadorii Poloniei si Cehiei, Jacek Paliszewski si, respectiv, Petr Dokladal. La masa rotunda cu tema de dezbatere "Fenomenul rezistentei anticomuniste" si "Semnificatia zilei de 15 Noiembrie 1987 in constiinta opiniei publice romanesti si internationale" au participat luptatorii anticomunisti Gavrila Rusu, Teofil Mija, Nicolae Purcarea, Zoea Radulescu si numerosi detinuti politici.
Victor RONCEA 
Alte articole
  Iliesiu: Drepturi egale pentru luptatorii anticomunisti si revolutionari!    (2007-11-15 15:16)
 Afisari: 743  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
In sfarsit o veste buna   de FB
basescu ...farfara   de barbu
A r h i v a
  Oprea a donat indemnizatia de chirie    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Smecheria (4567 afisari)
 Papa la ortodocsi (4146 afisari)
 Strategia terorii (3332 afisari)
 Avionul din adancuri (2020 afisari)
 "Ultimul mohican" din DGIPI a fost debarcat (2002 afisari)
 Rusia ataca din nou Romania cu ajutorul Chisinaului (2401 afisari)
 Cutitul cu care ar fi fost omorata Elodia nu are urme de sange (1223 afisari)
 Tezaur din vremea lui Petru I Musat, recuperat de muzeografii nemteni (1174 afisari)
 Italia 1: Cinci "romani" au devastat un bar din Italia (995 afisari)
 Delfinii din Marea Neagra, ucisi de pacura ruseasca (989 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02354 sec.