Ziua Logo
  Nr. 4088 de vineri, 16 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
A doua convorbire cu Insula Serpilor...
Valentin HOSSU-LONGIN 
-- Prima "imaginar-reala" am publicat-o in ZIUA de 23.02.'07, cu un paznic de la fostele radare sovietice, care urmareau tot ce misca in Marea Neagra, pana dincolo de Bosfor - Dardanele, demne mostenitoare ale testamentului tarului Petru cel Mare...
Dupa cateva apeluri "Alo, alo, Insula Serpilor?", intrerupte de un bazait, imi raspunde o voce obosita, ca acolo-i localitatea BELII si ca de mult nu i se mai spune cum i-am zis eu. Bine, bine, am continuat, cu cine vorbesc?
- Cu viitorul primar, ca in curand vom avea alegeri comunale, dar numai dupa vizita presedintelui Iuscenko, care ne pune in rand cu lumea. A fost zilele trecute aici, a luat la pas cele 17 hectare de stanci, fara apa si vegetatie, dar cu o banca si un hotel, stand de vorba cu cei vreo 60 de locuitori, de fapt soldati detasati, ca si mine, pentru a ne obisnui cu vizitatorii, ca de la anul vom avea si turisti.
L-am intrebat cum de stie atat de bine romaneste, si mi-a raspuns ca-i bucovinean-ucrainean, dintr-o romanca si un basarabean, din partile Cernautiului. Dar ce-i cu bazaitul acesta, de ce ne intrerupe?
- Ne mai asculta si altii, ca firele astea nu sunt numai pentru noi, drept care vedeti ce spuneti despre Kiev, Moscova, Tiraspol si chiar Chisinau.
Pentru moment, am vrut sa stiu daca mareea neagra a ajuns si la ei, la care primarul (viitor) ori nu a inteles, ori s-a facut...
- Maria Neagra e a noastra si nimeni nu ne-o poate ajunge, adica stapani, cum au zis, si bine au zis, presedintii Ucrainei si Rusiei. Cat despre Voronin si Smirnov, astia doi n-au gand decat la Moscova, unul pentru a-si indeparta fosta provincie de Romania, celalalt nevrand nici in zisa Republica Moldova si nici in tara noastra, care o inconjoara din trei parti, pentru a alipi Transnistria, teoretic vorbind, Kremlinului. Aici e aici, voi ati ajuns in Vest, dar si noi vrem, pe alte cai. Daca voi ati inghitit, chiar la Bruxelles, "limba moldoveneasca", ai nostri profita si-i impart, pe bucovineni, maramureseni si pe romanii din sudul Basarabiei, in romani si moldoveni, dandu-le ghes rusofonilor...
Alo, alo!...S-a intrerupt. De data asta, bruiajul a durat cam o jumatate de ceas, dupa care interlocutorul s-a aratat mult mai reticent in raspunsuri, doar in ceea ce-l priveste pe presedintele Republicii Moldova, ce declarase ca nu-i roman, chiar daca se considera urmas al lui Stefan cel Mare. Si mi-a zis asa:
- Eu sunt departe de politica moldo-romaneasca, chit ca am aflat si de un dictionar moldoveano-roman, dar in cel priveste pe tovarasul Voronin, asta nu-i nici roman, nici moldovean si nici rus, ci este, o spun in cunostinta de cauza, un perfect kaghebist, neavand nici mama, nici tata, ci numai stele pe umar! Nu stiu daca voi stiti ca el reia tezele Kominternului, de desfiintarea sau impartirea Romaniei, conform si "Planului Valev", de la inceputul anilor '60. Ei bine, Voronin tinteste la o Moldova Mare, din vremea voievodului Stefan, de la Carpati la Nistru!
Sigur stiam, dar l-am chestionat de unde le are el atat de bine si cum de este pe un asemenea post in Belii, unde presedintele Iuscenko l-a invitat pe al nostru, sa faca o vizita de lucru, sa planteze si el un pin, pentru inverzirea pietrei si cimentarea prieteniei.
- Mai, se pare ca n-ai habar, cum au obtinut sovieticii Insula Serpilor de la romani, pe un petec de hartie, si acum e a noastra. Eu marturisesc ca-mi fac datoria de fost "lucrator", mai ales ca-i vorba de mult petrol in zona. Cat despre Canalul Bastroe, alta data...Pa!
 Afisari: 1382  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Tot inainte!    4 comentarii
  Basescu obosit. Si lipsa de alternativa    14 comentarii
  Ascensiunea lui "cel mai bun" poate fi oprita!    14 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Romani care au bucurat si bucura lumea    2007-11-09
  La o retrospectiva fara icoane...    2007-11-02
  DRRP - vrut de presedinte    2007-10-26
  Germania ne vrea si nu prea...    2007-10-19
  Jocul de-a subordonarea romanilor    2007-10-12
 Top afisari / comentarii 
 Smecheria (4567 afisari)
 Papa la ortodocsi (4146 afisari)
 Strategia terorii (3332 afisari)
 Avionul din adancuri (2020 afisari)
 "Ultimul mohican" din DGIPI a fost debarcat (2002 afisari)
 Rusia ataca din nou Romania cu ajutorul Chisinaului (2401 afisari)
 Cutitul cu care ar fi fost omorata Elodia nu are urme de sange (1223 afisari)
 Tezaur din vremea lui Petru I Musat, recuperat de muzeografii nemteni (1174 afisari)
 Italia 1: Cinci "romani" au devastat un bar din Italia (995 afisari)
 Delfinii din Marea Neagra, ucisi de pacura ruseasca (989 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14263 sec.