Ziua Logo
  Nr. 4084 de luni, 12 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bubele "ordonantei zonelor verzi"
-- O Ordonanta de Guvern a interzis proprietarilor de terenuri sa construiasca pe acestea daca figureaza in Planurile Urbanistice Generale (PUG) ca spatii verzi.
Legea doreste sa protejeze parcurile si zonele verzi in general, insa produce efecte perverse. In PUG, orice zona neconstruita figureaza la capitolul "verde", astfel incat actul normativ limiteaza dreptul la proprietate si blocheaza dezvoltarea marilor orase. Interdictia are un impact dramatic asupra valorii terenurilor cumparate anterior, uneori la sume considerabile.
Pe 17 octombrie, Executivul a modificat OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, astfel incat "schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor, este interzisa". Actul normativ protejeaza spatiile verzi din orase pentru ca, pana in octombrie 2010, autoritatile locale sa asigure o suprafata de spatiu verde de minim 20 mp/locuitor. Daca noile prevederi rezolva teoretic problema parcurilor, genereaza in schimb noi controverse. Problemele apar datorita faptului ca, in Planurile Urbanistice Generale, la capitolul "zona verde" este trecuta orice suprafata pe care nu s-a construit, inclusiv platformele betonate deja. Primul efect al Ordonantei initiate de ministrul Mediului, Attila Korodi, este blocarea oricarei constructii in interiorul oraselor. Astfel, va avea de suferit dezvoltarea marilor orase. Pe langa acest considerent de ordin practic, Ordonanta are hibe din punct de vedere juridic incalcand dreptul proprietarilor de a construi de terenurile lor. Cei carora li s-au restituit terenurile ar putea da in judecata statul roman, iar in cazul in care instantele le vor da dreptate, despagubirile vor trebui platite din buzunarul contribuabilului. Situatia risca sa se repete si cu investitorii, romani sau straini, care au cumparat terenuri in vederea demararii unor afaceri. Investitiile vor fi blocate, iar valoarea unor asemenea terenuri pe piata imobiliara ar scadea considerabil, fapt care va justifica despagubirile cerute in instanta. Chiar daca pe hartie aceste zone vor fi trecute la spatii verzi, iar tinta de 20 mp/locuitor va fi atinsa, va fi insuficient pentru imbunatatirea calitatii mediului in marile orase. (D.I.)
 Afisari: 373  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Platit ?   de Woland
Corect...   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Adomnitei pierde razboiul salariilor    
  Romania, prima la masini noi    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Submarin chinez in inima flotei americane (4900 afisari)
 Cine ne pune la zid (2976 afisari)
 Am gasit-o pe Elodia la Roma (2740 afisari)
 Doua solutii pentru o problema (romaneasca devenita europeana) (2598 afisari)
 Delirul antiromanesc are o rezolvare atat de simpla: inteligenta (2214 afisari)
 Zece nave scufundate in stramtoarea Kerci din Marea Neagra (687 afisari)
 Satu Mare: Politistii de frontiera au prins o retea ucrainiana de contrabanda cu tigari (507 afisari)
 Romanul ucis sambata la Napoli este din judetul Dolj (422 afisari)
 Un sfert din miliardarii Forbes au afaceri de succes in Romania (411 afisari)
 Cioroianu: Trimiterea infractorilor in desert nu se va intampla prea curand (379 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00799 sec.