Problema cetatenilor romani din Italia a fost unul dintre subiectele discutate, ieri, de premierul Calin Popescu Tariceanu cu Papa Benedict al XVI-lea, Suveranul Pontif."Un intreg popor nu poate fi etichetat dupa fapta unui individ", i-a spus Suveranul Pontif premierului Tariceanu.
"Grup de lucru" romano-italian pentru romi
Premierii Tariceanu si Prodi au transmis ieri, de la Roma, conducerii UE o scrisoare comuna in care solicita sprijin, inclusiv financiar, pentru integrarea sociala a cetatenilor romani din Italia, in special a celor de origine roma, si au convenit constituirea unui grup comun de lucru pe problematica romilor. Grupul de lucru va fi format din reprezentanti ai ministerelor Muncii, Internelor si Educatiei din cele doua tari si va trebui sa gaseasca solutii eficiente pentru integrarea sociala a romilor. In scrisoarea semnata si adresata presedintelui Comisiei Europene de catre premierii roman si italian se solicita sprijinul UE pentru integrarea sociala a minoritatilor nationale de pe teritoriul Italiei, in principal a cetatenilor romani de origine roma.
Basescu suparat pe Veltroni
Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu acordat cotidianului Il Messaggero, ca "escaladarea infractionalitatii (romanesti) din Italia nu a inceput in urma cu zece luni, ci cu mult inainte" subliniind ca Romania si Italia raman tari prietene, in pofida crizei din ultimele zile. "Anul acesta m-am intalnit cu primarul Romei, Veltroni, si i-am explicat pe larg si in profunzime cum stau lucrurile: noi, la Bucuresti, am indepartat taberele de romi", a adaugat seful statului, potrivit cotidianului Il Messaggero. "Ambele Guverne, cel roman si cel italian, trebuie sa gaseasca solutii care trebuie orientate in doua directii: orice cetatean trebuie sa respecte legea italiana cand munceste pe teritoriul italian, iar nici un cetatean nu poate fi abuzat. Asta-i tot", a mai spus Basescu ieri in timpul vizitei sale oficiale din Norvegia. Seful statului a raspuns ca Romania nu are nimic de imbunatatit in relatiile traditionale pe care le are cu Italia. "Probabil ca stiti ca avem 2000 de ani de relatii traditionale. Chiar si numele meu este acelasi cu cel al imparatului care a ocupat Dacia", a spus Basescu.
APCR condamna "vanatoarea de vrajitoare" din Italia
Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), Rene van der Linden, a apreciat ieri ca arestarea unui suspect roman in Italia nu trebuie sa declanseze o "vanatoare de vrajitoare " si a reamintit ca Italia a ratificat documente internationale care interzic explicit expulzarile colective. Rene van der Linden a facut un apel la calm si a cerut Guvernului italian sa dea un raspuns echilibrat dupa masurile impotriva imigrantilor romani, inclusiv a romilor romani care traiesc in Italia. "Arestarea unui suspect roman in aceasta crima nu trebuie, totusi, sa duca la o vanatoare de vrajitoare a romanilor", a adaugat el. Van der Linden a invocat articolul 4 al Protocolului nr. 4 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ratificata de Italia, care interzice in mod explicit expulzarile colective de cetateni straini.
Avocatii italieni contesta Decretul
Presedintele asociatiei avocatilor italieni de drept penal, Oreste Dominioni, a semnalat, intr-o scrisoare adresata comisiei pentru Afaceri Constitutionale a Senatului italian, "patru puncte de neconstitutionalitate" a decretului-lege de expulzare a cetatenilor UE din motive de siguranta publica.
Textul decretului-lege adoptat miercurea trecuta, in sedinta extraordinara, de Guvernul de la Roma, a intrat de ieri in dezbaterea comisiei pentru Afaceri Constitutionale a Senatului italian. In scrisoarea adresata comisiei, presedintele Uniunii Camerelor Penale Italiene (UCPI) semnaleaza caracterul generic al "motivelor imperative de siguranta publica" si caracterul discretionar - mergand pana la limitele arbitrariului - al prevederilor actului normativ; "relevanta comportamentului persoanei vizate" de decret; "lipsa oricarei asistente juridice, in ipoteza unei expulzari imediate", care confera autoritatilor de siguranta publica o putere de limitare a libertatii personale (insotirea pana la frontiera) si "atribuirea nejustificata a competentelor penale judecatorului de pace", care este o institutie menita sa medieze conflictele dintre persoane private, nu controversele dintre autoritatile publice si persoane private. (D.E)
Momeli fiscale
Romanii care sunt plecati la munca in strainatate ar putea beneficia de o serie de facilitati fiscale daca se intorc in Romania. In acest sens, Guvernul lucreaza la elaborarea unei strategii pentru aducerea acasa a romanilor plecati la munca in strainatate.
Printre facilitatile ce ar putea fi propuse sunt scutirea de la plata impozitului pe venit, de la plata contributiilor sociale pe o anumita perioada sau o reducere a contributiei pentru fondul de somaj. "Ne gandim, in egala masura, sa acordam prime de instalare sau sa suportam cheltuielile de transport. Aceste facilitati vizeaza persoanele care au lucrat cel putin un an sau doi si care se intorc in Romania. Se pot acorda facilitati si pentru construirea unei firme sau pentru deschiderea unei afaceri proprii, scutiri de impozite si taxe", a mai spus Paul Pacuraru, citat de Mediafax. Totodata, demnitarul a atras atentia ca daca problema deficitului de munca nu va fi rezolvata, exista riscul blocarii dezvoltarii economice. "Peste trei ani, daca nu avem politici publice precise, Romania se va confrunta cu un deficit foarte mare de forta de munca, care vine din criza demografica.
Incepand cu anul 2010 nu va mai avea cine sa intre pe piata fortei de munca, pentru ca generatiile sunt din ce in ce mai mici si atunci problema nu va fi din cauza ca ti-au plecat prea multi, ci pentru ca nu mai ai pe cine sa angajezi din noile generatii", a atentionat ministrul Muncii. (C.S.)
Chestura Romei analizeaza azi 800 de romani
Autoritatile din Italia se vor intalni in aceasta dimineata pentru a analiza o lista cu peste 800 de nume de romani care au comis infractiuni in Peninsula si care sunt in vizorul autoritatilor, existand posibilitatea ca acestia sa fie expulzati.
"Astazi, la ora 10.00, la Chestura din Roma se va dezbate aceasta problema. Ramane de vazut ce masuri se vor lua si cand va fi declansata actiunea. Probabil ca nu foarte tarziu. In ceea ce-i priveste pe romanii de pe aceasta lista, se vor intocmi fise pentru fiecare, unde sta, cum sta, pe raza carei sectii de Politie. Daca se va obtine si aprobarea factorului politic din Italia, cazurile romanilor de pe aceasta lista vor fi analizate separat, urmand sa se decida pentru fiecare in parte daca se impune sau nu trimiterea in Romania", au declarat pentru ZIUA surse judiciare din Italia. Romanii care figureaza pe aceasta lista sunt infractori primari in Italia, fiind la prima abatere din punct de vedere penal in Peninsula. " Se preconizeaza o actiune de amploare. Intai vor trebui stabilite niste criterii, astfel incat sa nu fie luati cei care au furat o paine, ci cei care au savarsit infractiuni grave. Oricum vor sa faca putina curatenie. In masura in care or sa reuseasca ramane de vazut", au mai declarat sursele ZIUA. In vizorul autoritatilor italiene au intrat si prostituatele romance. "Daca vor sa le expulzeze, probabil ca va fi un semnal pentru toate prostituatele romance sa nu mai stea pe strada. Va fi un semnal dur pentru ele. Oricum, romancele care practica cea mai veche meserie din lume nu o duc deloc rau. In medie, o prostituata " normala", care nu iese cu nimic in evidenta, castiga cam 700-800 de euro. Una de top peste 1500-2000 euro", au mai declarat aceleasi surse. (Bogdan GALCA)
"Roman a devenit sinonim cu rom"
In presa italiana cuvantul "roman" a devenit sinonim cu "rom", in urma uciderii unei italience la Roma, fapta care ii este atribuita unui cetatean roman de etnie roma, relateaza Le Monde intr-un articol cu titlul "Romafobie", publicat in editia electronica.
Romii cersesc, locuiesc in baraci, unii dintre ei practica intreaga paleta a comportamentului delincvent. Deranjeaza si provoaca teama, scrie Le Monde, subliniind faptul ca romii reprezinta cauza multor probleme in intreaga Uniune Europeana. Mentionand problemele cu care acestia se confrunta, precum saracia extrema, marginalizarea si discriminarea, publicatia adauga ca romii nu apartin doar Romaniei, Bulgariei sau Slovaciei - tari in care s-au nascut - ci intregii Europe. In 2005, Parlamentul European a adoptat o rezolutie referitoare la situatia romilor, numarul lor fiind estimat la 12-15 milioane pe continentul european si intre sapte si noua milioane in Uniunea Europeana. (D.E.)
Tabere daramate, romani retinuti
Autoritatile din Verona au demolat o tabara ilegala locuita de imigranti clandestini, aproape toti romani, 34 de persoane fiind retinute in vederea expulzarii. In tabara au fost gasite carti de identitate false, zeci de biciclete demontate si a fost depistat un roman dat in urmarire din februarie pentru furt calificat si sechestrare de persoane. Autoritatile din Padova au decis expulzarea a doi imigranti romani condamnati pentru furt si falsificare de carduri bancare. Si un imigrant roman in varsta de 30 de ani a fost dat in urmarire de politia italiana sub acuzatia ca violat o italianca de 40 de ani, in urma cu o luna, intr-un parc din Torino. Victima s-a prezentat la politie si a reclamat ca a fost acostata de un necunoscut si constransa la un raport sexual oral. Tribunalul din Roma a emis ordin judiciar de repatriere a minorei romance Constantina I., arestata si ulterior pusa in libertate, in cadrul anchetei referitoare la asasinarea, la 26 aprilie, in metroul din Roma, a italiencei Vanesa Russo, careia o alta romanca i-ar fi infipt o umbrela in ochi. (B.C.G.)
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
500.000 de romani ramasi afara in 2007
Potrivit Ministerului Internelor si Reformei Administrative, in perioada 1 ianuarie-31 octombrie, au iesit din Romania 9 milioane de romani si au intrat 8 milioane 487 de mii. Ceea ce inseamna ca mai mult de 500.000 de romani nu s-au mai intors in tara. De asemenea, potrivit datelor oficiale, in Italia se afla in acest moment aproximativ 300.000 de romani. Dar acestia sunt doar cei care muncesc cu forme legale si care sunt luati in evidenta. Potrivit unor date neoficiale, in prezent in Italia s-a afla aproximativ un milion de romani. Totodata, in Spania, numarul oficial al romanilor este de 524.995. Dar acestia sunt cei care se afla legal in aceasta tara, potrivit unor statistici neoficiale cifra depasind un milion de persoane. (B.C.G.)
MJ cauta magistrati de legatura
Procurorii si judecatorii cu experienta in cooperarea internationala penala si civila pot participa la seclectia deschisa de Ministerul Justitiei pentru magistratii de legatura in unele state membre ale UE, primii urmand sa fie trimisi in Italia. Procedura de selectie a fost lansata in scopul facilitarii si intensificarii cooperarii in domeniul justitiei. Magistratul de legatura va avea atributii in domeniile executarii mandatelor europene de arestare, al transferului persoanelor condamnate, al transferului de proceduri in materie penala, al recunoasterii si executarii hotararilor penale, al comisiilor rogatorii sau al comunicarii cazierului judiciar. Potrivit Mediafax, magistratul de legatura va colabora cu serviciile competente si cu autoritatile judiciare ale statului gazda. Pe baza acordului incheiat cu statul membru gazda, magistratul de legatura roman va contribui la cunoasterea sistemelor judiciare, a bancilor de date juridice, a profesiilor juridice din cele doua state, prin schimb de informatii. (D.E.I.)