Ziua Logo
  Nr. 4080 de miercuri, 7 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Romania domnului Cioroianu
Cristian UNTEANU 
-- Ca ministru de Externe al unei tari europene, domnul Cioroianu a lansat un mesaj perfect anti-european. In contradictie nu numai cu principiile fundamentale ale UE, dar si impotriva tuturor regulilor de joc din sistemul european.
Afirmatiile publice ale ministrului de Externe al Romaniei reprezinta pozitia oficiala a Romaniei. Sigur, criticat si batjocorit acasa pe toate tonurile, ridicand valuri de indignare si proteste absolut normale si intemeiate. Numai ca, pe plan diplomatic, in sfera lumii politice, declaratiile domnului Cioroianu au fost luate in serios si analizate ca atare. Normal, pentru ca, altfel, cum s-ar putea discuta cu o tara daca nu pleci de la principiul ca cel mai important actor institutional al Romaniei in politica externa nu ar exprima mesajul romanesc?
Ca ministru de Externe al unei tari europene, domnul Adrian Cioroianu a lansat un mesaj perfect anti-european. In contradictie nu numai cu principiile fundamentale ale UE, dar si impotriva tuturor regulilor de joc din sistemul european. In noiembrie 2007, Cioroianu aduce un mesaj halucinant care ne trimite nu numai pe noi cu mult inapoi in istorie, inspre ororile sistemelor totalitare si intolerantele nazismului. Mai face ceva, daca se poate si mai grav si mai de neiertat. Tocmai fiindca este ministru intr-un guvern european si, ca atare, trebuia sa stie (sau macar sa-si imagineze) ca, in cazul unor asemenea mesaje, functioneaza intotdeauna regula solidaritatii europene. Fie in sens pozitiv, ceea ce evident nu poate fi cazul, fie in sens negativ, prin delimitare si trecere in carantina. In acest context, deserviciul adus intereselor Romaniei este imens, caci daca politicienilor romani li se poate ierta lipsa de experienta si de cultura, daca se mai poate trece (adevarat, dispretuitor si condescendent) peste balamucul generat de batalia politica in noroi din spatiul dambovitean, exista o limita peste care nu se trece.
Este vorba despre memoria istorica a Europei. Memoria care a inregistrat ororile provocate de legislatia nazista care mai apoi a servit ca model pentru crimele sovietice, cea care a permis separarea in cadrul aceleiasi natiuni a grupurilor de categorie superioara si a celor care trebuiau izolate si mai apoi desfiintate in ghetouri si lagare de concentrare. Impotriva acestei memorii s-a incercat edificarea unui alt tip de Europa, bazata pe alte principii si alte reguli de functionare. Suntem prima tara din UE care, prin mesajul lui Adrian Cioroianu, zice altceva. Actiunea va fi penalizata ca atare. Fara nici un fel de dubiu.
Dar cum se poate sa fim din nou primii la afirmat prostii monumentale? Cum se poate ca diplomatia romaneasca sa aiba in fruntea sa un istoric care sa nu stie ce sens dramatic are trimiterea la simbolul exilului egiptean, caci este imposibil sa nu se asocieze dobitocia spusa de ministrul nostru cu episodul istoric trait de evrei si terminat prin exodul condus de Moise?
Mesajul lui Cioroianu mai inoveaza si altcumva. Daca pana acum, pare a spune Romania prin gurita sefului diplomatiei noastre, problemele europenilor erau generate de existenta pe teritoriile nationale al unor comunitati formate din cetateni din afara spatiului UE, noi, acasa la noi, avem o problema cu o parte din propriii nostri cetateni pe care, nu-i asa, vrem sa-i strangem peste noapte si sa-i trimitem in exil in Egipt.
Acesta este insa si mesajul Romaniei? Evident ca nu, fie si numai privind la traditia noastra de extrema toleranta si convietuire inter-etnica. Mesajul exprima insa altceva: incapacitatea si nestiinta clasei noastre politice de a rezolva pe plan intern o problema prioritara. Angajamentele luate la Bruxelles s-au dovedit apa de ploaie. Si nu Cioroianu va plati pentru asta, ci Romania domnului Cioroianu.
 Afisari: 2097  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
Au descoperit astia America ... Intarita-i drace !   de gili
Asa e cand te tine premierul in brate.   de alwis46
Domnule Mos Tautu,   de Adrian v.D.
Domnul Cioroianu,Ministrul de Externe al Romaniei....   de Adrian v.D.
BOOKFEST- evenimentul lunii noiembrie   de Aya
Romania tovarasului unteanu   de Shadow
Vine unul si o zice dreapta ...   de gili
usurel cu cioroi...   de avarfreson
Pai Cioroianu a mancat soia asa   de ionion
Da ce aveti cu bietul domn Cioroianau?   de Ghita Bizonu'
Ce insemna de fapt   de Crusader
de ce crede autorul aticolului ca cioroianu s-a referit exclusiv la rromi???   de heveneve
Desi imi place ca om Cioroianu nu pot sa nu constat ca la minie, indignare il scapa gura lui da   de Huhurianu
America America America   de laur
America america america   de laur
Protestez !   de Arogantu'
CIOROI, IANU MAI VORBI ASA DE CONATIONALI   de cercetas
Lapsus memoriae..   de synd
nemaipomenit   de Arefu
Dl.Cioroianu face parte dintrun sistem plutocrat   de Mos_Tautu
A r h i v a
  Violenta Import/Export SRL    2007-10-30
  Cine mai apara interesele noastre nationale?    2007-10-16
  Sub "Pax americana" se pregateste o tragedie    2007-10-02
  Masura batjocurii, traditia nepasarii    2007-09-25
  Pentru cine vorbeste ben Laden?    2007-09-11
 Top afisari / comentarii 
 CIA si extraterestrii (4444 afisari)
 Teroarea Rosie, la 90 de ani (2605 afisari)
 SIE nu stie (2125 afisari)
 Romania domnului Cioroianu (2097 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (1877 afisari)
 Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare (453 afisari)
 Romanca agresata la Milano (366 afisari)
 Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri (349 afisari)
 SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta (321 afisari)
 Viktor Iuscenko si-a tras insula (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14641 sec.