Ziua Logo
  Nr. 4080 de miercuri, 7 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vizita de la Bucuresti ii da curaj presedintelui Ucrainei
Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe
-- Viktor Iuscenko a indemnat autoritatile regionale de pe Insula Serpilor sa depuna eforturi pentru dezvoltarea infrastructurii insulei si sa imbunatateasca nivelul de trai al localnicilor, se arata intr-un comunicat oficial al presidentiei Ucrainei.
Iuscenko a vizitat farul de pe insula, oficiul postal si le-a oferit noi pasapoarte si un calculator agentilor vamali de pe insula. "Problemele insulei sunt problemele tarii", a subliniat Iuscenko, care ulterior a prezidat o sedinta pe tema dezvoltarii infrastructurii Insulei Serpilor si a intregii regiuni Odesa. "Trebuie sa formulam un plan eficient pentru implementarea unor proiecte pe insula. Spre exemplu, nu ar trebui sa dureze mai mult de zece luni sa concepem un proiect pentru producerea de energie pe insula", a spus Iuscenko, sugerand crearea unui consiliu local si chiar dezvoltarea unor proiecte turistice.
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a vizitat marti insula Serpilor si canalul Bastroe, despre care a afirmat saptamana trecuta la Bucuresti ca reprezinta teritoriul suveran al Ucrainei, bagand spaima in romani, dupa cum relateaza pagina online a publicatiei Vzgliad din Kiev, citata de Rompres. "Iuscenko, pe valul curajului", dupa vizita in Romania, scrie presa ucraineana.
Potrivit serviciului de presa al presedintiei ucrainene, Iuscenko a inspectat lucrarile la infrastructura de pe Insula Serpilor, aflata sub jurisdicatia raionului Chilia, si canalul Dunare-Marea Neagra pe bratul Bastroe, situat de partea ucraineana a Deltei Dunarii. In orasul Vilkovo, aflat la cativa kilometri de Bastroe, seful statului ucrainean va prezida o reuniune pe probleme de dezvoltare a sudului regiunii Odesa. Pe agenda reuniunii figureaza chestiunea exploatarii canalului Dunare-Marea Neagra, dezvoltarea in continuare a infrastructurii insulei ´┐Żerpilor, constructia caii ferate Reni-Ismail si a magistralei auto Odesa-Reni.
"Maret si fioros"
Pana la dizolvarea parlamentului in aprilie, prin decret prezidential, Iuscenko era apreciat drept un lider "fara vointa si slab", comenteaza Vzgliad. El si-a insusit se pare aceste critici si a dizolvat Rada Suprema, insa in afara tarii nu si-a permis pana recent prea multe libertati. Este vorba de vizita de la sfarsitul lunii octombrie in Romania, in urma careia Iuscenko a inceput sa aiba - in opinia publicatiei citate - imaginea unui lider "maret si fioros".
Negocierile cu partea romana au fost dintotdeauna dificile si principiale pentru Ucraina, iar negociatorii romani erau considerati printre cei mai buni din lume. Insa ei nu au anticipat ca vor avea in persoana lui Viktor Iuscenko un oponent puternic care, neglijand reverentele diplomatice, a aparat interesele Ucrainei, comenteaza ziarul ucrainean.
Vzgliad scrie in continuare: "Ucraina a declarat dintotdeauna ca insula Serpilor este pamant ucrainean. Poate nu atat de franc cum a facut-o Iuscenko. Mai mult, Kievul sustine ca insula Serpilor chiar este o insula si nu o stanca, asa cum insista de peste zece ani Bucurestiul. Si pentru ca vorbele sa nu difere de realitate, stanca din Marea Neagra chiar a fost amenajata in insula, unde au fost instalati sa locuiasca oameni. Anul trecut insula Serpilor a devenit satul Belai, care urmeaza sa devina un centru turistic. Oficialii de la Kiev mai vor sa construiasca pe Insula Serpilor un sistem de purificare a apei, un sistem de reciclare a deseurilor menajere si o dana mai mare".
In prezent, la Curtea Internationala de la Haga se deruleaza un proces intre Romania si Ucraina, care are ca obiect delimitarea spatiului maritim din Marea Neagra. Incercarea Ucrainei de a popula artificial zona si de a demonstra ca teritoriul poate fi locuit are ca scop obtinerea unui spatiu maritim mai mare decat considera Romania. (T.B.)
Alte articole
  Iuscenko il provoaca pe Basescu sa vina pe Insula Serpilor    (Externe, 2007-11-09)
  Imbracat in uniforma militara, presedintele Ucrainei a inspectat Insula Serpilor    (2008-07-05 07:53)
  Iuscenko: Diferendul legat de Insula Serpilor ar putea fi rezolvat bilateral    (2008-04-03 20:36)
  Insula Serpilor, paradisul fiscal al lui Viktor Iuscenko    (2008-01-15 16:14)
  Viktor Iuscenko si-a tras insula    (2007-11-07 16:48)
  Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe    (2007-11-06 19:30)
 Afisari: 1877  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Greu   de FB
Si Romania sta la portita si se uita ca o baba cu mana la gura stirba - si se minuneaza...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Bucurestiul trebuie sa dea dovada de retinere   de buni
A r h i v a
  SIE nu stie    11 comentarii
  Expulzari in masa    7 comentarii
  Afacerea Kogalniceanu    3 comentarii
  Prunariu vrea rezolutie ONU pentru evitarea ciocnirii cu un asteroid    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 CIA si extraterestrii (4444 afisari)
 Teroarea Rosie, la 90 de ani (2605 afisari)
 SIE nu stie (2125 afisari)
 Romania domnului Cioroianu (2097 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (1877 afisari)
 Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare (453 afisari)
 Romanca agresata la Milano (366 afisari)
 Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri (349 afisari)
 SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta (321 afisari)
 Viktor Iuscenko si-a tras insula (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02166 sec.