Ziua Logo
  Nr. 4080 de miercuri, 7 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Afacerea Kogalniceanu
-- La initiativa deputatului PSD Mazare, Camera a adoptat o lege prin care 20% din actiunile aeroportului vor apartine Consiliului Judetean * Basescu a cerut Parlamentului respingerea legii
Camera Deputatilor a adoptat ieri cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la legea privind transmiterea gratuita catre judetul Constanta a 25% din actiunile Aeroportului Kogalniceanu, cu amendamentul ca autoritatile locale vor primi doar 20% actiuni. In cererea de reexaminare, seful statului solicitase parlamentarilor sa respinga legea, aratand ca "apararea si siguranta nationala nu pot face parte din serviciile publice de interes judetean". Unul dintre initiatorii proiectului este Alexandru Mazare (PSD), fratele primarului Constantei, Radu Mazare.
Deputatii au aprobat, cu 140 de voturi "pentru" si 50 de voturi "impotriva", cererea de reexaminare a presedintelui Basescu la Legea privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de actiuni de 25% detinute de stat la Societatea Nationala "Aeroportul International Mihail Kogalniceanu - Constanta" S.A. catre judetul Constanta si reglementarea situatiei juridice a unor bunuri, proprietate publica a statului din judetul Constanta, cu amendamentul ca autoritatile publice locale vor primi doar 20% din actiuni, "pentru ca statul roman sa ramana actionar majoritar". Actul normativ fusese initiat de catre deputatii PSD Alexandru Mazare, Eduard Martin si Corneliu Dida. "Cred ca intrarea Consiliului Judetean ca actionar minoritar la Aeroportul Kogalniceanu va stabili o legatura mai buna intre aeroport, companiile hoteliere, agentiile de turism, in asa fel incat sa avem chartere mai multe, sa avem o politica de tarifare a acestora mult mai atragatoare", motiva deputatul Mazare demersul, in momentul adoptarii. Parafata de parlamentari in mai 2007, legea a fost trimisa presedintelui, spre promulgare.
Inapoi la Parlament
Doua saptamani mai tarziu, Basescu a retrimis-o Senatului, spre reexaminare. In cerere, seful statului arata ca Aeroportul Kogalniceanu "are o importanta strategica deosebita in domeniul apararii si sigurantei nationale, avand in vedere imediata apropiere de baza aeriana Mihail Kogalniceanu, inclusa intre facilitatile puse la dispozitia Statelor Unite ale Americii". "Mai mult, NATO a inclus in lista obiectivelor strategice baza aeriana Mihail Kogalniceanu, inclusiv pista, in vederea promovarii programelor de investitii in securitate NATO (...). De aceea, consideram ca apararea si siguranta nationala nu pot face parte din serviciile publice de interes judetean, astfel ca transferul unor bunuri apartinand Aeroportului International Mihail Kogalniceanu - Constanta din domeniul public al statului in domeniul public al judetului Constanta si in administrarea Consiliului Judetean Constanta este neoportun", spunea Basescu, cerand reexaminarea si respingerea legii. Plenul Senatului a admis obiectiunile presedintelui si a respins legea. Ajunsa din nou la Camera Deputatilor, camera decizionala, legea a fost modificata putin in comisiile de specialitate, in sensul reducerii pachetului de actiuni de la 25% la 20% si votata in plen. Actul normativ se va intoarce la Cotroceni, iar presedintele va fi nevoit sa-l promulge.
Daniel Buda, deputat PD
"E contrar Constitutiei"
"E vorba de o lege cu cantec, facuta de PSD, care doreste transferul unor actiuni de la Aeroportul Kogalniceanu catre judetul Constanta, avand in vedere ca acest judet e dominat de ei. Nu putem accepta ca Parlamentul sa opereze transferul de drepturi din partea unor institutii ale statului catre altele. Acesta trebuie sa fie apanajul Guvernului. Nu putem sa dam asa ceva prin lege, pentru ca s-ar putea ca administratia constanteana sa nu aiba nevoie. Consider ca este contrar Constitutiei ce s-a intamplat. O masura ar fi atacarea la Curtea Constitutionala". (R.I.P.)
Ioan Munteanu, deputat PSD
"E vorba de descentralizare"
"In tara, in acest moment, numai aeroporturile din Timisoara si Constanta mai sunt cu capital integral de stat, celelalte au parte de coactionari, administratiile. Nu vad ce e rau in a fi date administratiei judetene actiuni la aeroport, pentru ca e vorba de descentralizare. Pe de alta parte, asa cum presedintele Basescu poate sa ceara reexaminarea si noi, Parlamentul, putem sa adoptam forma pe care o consideram potrivita". (R.I.P.)
Raluca PAPADOPOL, Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 1169  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
To : cotrofelnitza...   de alamar
Dom'le alamar ...   de cotrofelnitza
Dl Mazare...   de alamar
A r h i v a
  SIE nu stie    11 comentarii
  Expulzari in masa    7 comentarii
  Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe    3 comentarii
  Prunariu vrea rezolutie ONU pentru evitarea ciocnirii cu un asteroid    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 CIA si extraterestrii (4444 afisari)
 Teroarea Rosie, la 90 de ani (2605 afisari)
 SIE nu stie (2125 afisari)
 Romania domnului Cioroianu (2097 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (1877 afisari)
 Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare (453 afisari)
 Romanca agresata la Milano (366 afisari)
 Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri (349 afisari)
 SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta (321 afisari)
 Viktor Iuscenko si-a tras insula (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01064 sec.