Ziua Logo
  Nr. 4080 de miercuri, 7 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Italia si romanii
Bedros HORASANGIAN 
-- O galceava urata se naste cu repeziciune sub ochii nostri. Precum violentele certuri de familie, cand la suparare se arunca fel de fel de cuvinte grele si se pot angaja gesturi necugetate. Cu urmari grave si greu de evaluat.
S-a intamplat o crima oribila la Roma. O femeie a fost ucisa si o intrega Italie a luat foc. Focul mocnea de mult mai multa vreme, de cand libertatile postdecembriste si recenta admitere in UE au creat nemeroase facilitati, nu doar statului roman, ci si unor bune milioane de romani. Prost gestionate aceste inlesniri si avantaje - reciproce, sa recunoastem, si Spania, si Italia, si Germania beneficiaza de mana de lucru calificata, dincolo de grupurile de ciorditori si nevolnici calificati de generatii sa nu faca nimic - au condus la o situatie exploziva. Mintile si pasiunile s-au infiebantat, autoritatile italiene au decis masuri dure, coercitive, mergand pana la drepul de expulzare al cetatenilor romani, cu diferite "probleme", din Republica Italia. Crima comisa, dincolo aspectele ei tehnice inca neelucidate pe de-intregul, ramane o crima. "Incident regretabil", cum eufemistic s-a pomenit in trecere de media romaneasca, cu toate ca este vorba de viata unei femei, dar care poate produce efecte importante.
Ce trebuie facut, cum trebuie actionat ?
De statul italian, de autoritatile romanesti, de Uniunea Europeana. Ce auzim pe la diferitele televiziuni si prin diverse conferinte de presa lasa sa se intrevada o iritare si o tafna, care nu sunt bune in rezolvarea unei simple crime, ci privesc chestiuni mult mai complexe ce ating interesele a milioane de romani. Si statul roman, in ansamblul lui. Eu, tu, el, ea. NOI. Pe scurt: gasirea, nu neaparat rapida si improvizata, a unor solutii viabile si eficiente legate de accesul si dreptul la munca in tarile UE. Cu precadere in "tarile calde", de genul Spania, Italia, Grecia. Cine si cum pleaca, cine ce face acolo si ce se intampla cu imigrantii ilegali, inclusiv cei de etnie rroma, o categorie, oricum am suci lucrurile, aparte. Buba cea mare este acasa, si nu in Italia. "Chestiunea rroma" este deja tratata prin discrimare pozitiva nu doar in Romania, dar eficienta diferitelor programe de insert social lasa de dorit.
Numeroase fonduri destinate integrarii rromilor in societate nu au dat rezultatele scontate. Trebuie insistat si strans surubul educational: scoala, meserie si loc de munca, nu manele, "futai"/"ciordeala" de la 10 ani! Liderii rromi au o mare obligatie sa schimbe niste proaste traditii si rele "obiceiuri stravechi", pe principiul "asa e la noi". Nu mai merge: daca acei copii rromi nu reusesc sa termine un minim ciclu scolar si nu deprind o meserie - drag de munca si nu cintece si dansuri, - romanii la munca "- va fi imposibil de a-i integra. Democratia se mai impune si cu anasana, daca cu vorba buna nu merge.
Liderii rromi au o extraordinara responsabilitate, nu doar pentru confratii si suratele lor, dar si pentru statul roman. Altfel, prin numeroasele incidente - marunte, dar gainariile se aglutineaza si ajung la un punct critic exploziv, cum s-a intamplat in Italia - create de imigrantii nostri dam prilejul si pretextul unor manifestari rasiste si xenofobe nedorite de nimeni. Putin calm si intelepciune nu strica in aceste zile. Ar fi bine daca factorii responsabili sa gestioneze criza, atat la Bucuresti, cat si la Roma, nu s-ar lasa angrenati in declaratii incendiare si scenarii abracadabrante de orice natura. Contactele la cel mai inalt nivel ministerial si prezidential ar putea gasi mai lesne formule juridice corecte pentru a nu leza drepturile unor cetateni, totusi, ai UE. Sunt lucruri care ne privesc si ne ating pe toti. Este un bun moment de redescoperire a solidaritatii europene.
 Afisari: 1136  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
ce spui Frantz ? Tu in cve tzara ai trait pana acuma ?   de laur
Caerei buba dece nu apare acomentariul tavaris.   de Christian Gallus
Pana nu de mult eram descendenti ai Romei. Azi nu mai suntem.   de Christian Gallus
Nu e vorba de o SINGURA crima!!   de Ilascu
Buna analiza. TREBUIE sa facem ORDINE IN ROMANIA !   de traian lazar
Asa s-a calit democratia... Sant de ACORD cu italienii - si cu INCHIDEREA GRANITELOR ROMANIEI...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Basescu, Tariceanu si Mailat    11 comentarii
  Ne paste paranoia    13 comentarii
  Sistemul "Pro Democratia" - cea mai eficienta varianta de "uninominal"    7 comentarii
  Declaratia zilei    4 comentarii
  La judecata zilei    11 comentarii
  Moartea lui Dobrin    2007-10-31
  Genocidul armean si razboiul din Irak    2007-10-24
  Condoleezza Rice si Nancy Pelosi    2007-10-17
  Donald Trump si Traian Basescu    2007-10-10
  Violenta si joaca de-a motiunea    2007-10-03
 Top afisari / comentarii 
 CIA si extraterestrii (4444 afisari)
 Teroarea Rosie, la 90 de ani (2605 afisari)
 SIE nu stie (2125 afisari)
 Romania domnului Cioroianu (2097 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (1877 afisari)
 Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare (453 afisari)
 Romanca agresata la Milano (366 afisari)
 Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri (349 afisari)
 SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta (321 afisari)
 Viktor Iuscenko si-a tras insula (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14367 sec.