Cercetare cu interes imobiliar
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Animalelor de Blana Tg. Mures prezinta interes prin prisma terenurilor de care le detine, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Dan Ioan Aldea, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva. Aceasta statiune de cercetare, care a apartinut direct de Ministerul Agriculturii, a fost trecuta in subordinea RNP din cauza situatiei financiare precare in care s-a aflat, la un moment dat. Statiunea este singura unitate de profil din tara, functioneaza de 30 de ani si are in patrimoniu sapte specii: nurca, dihor, vulpe argintie, vulpe polara, lup carpatin, nutrie si chinchila. Cercetarile facute aici au permis obtinerea de animale cu blana de o valoare deosebita, sustin reprezentantii RNP. Ei au precizat ca desfiintarea fermelor de crestere a animalelor de blana, a pietei de profil, a dus la decaderea statiunii de cercetare. "Ministerul Agriculturii nu a luat o decizie cu privire la animalele mici de blana. Autoritatea Sanitara Veterinara si primarul de Tg. Mures s-au aratat interesati de statiune, dar pentru potentialul terenului", a spus Dan Ioan Aldea.
Protectie pentru produse traditionale
Grupurile de producatori vor putea sa obtina protectia la nivel national a denumirii de origine si indicatiei geografice a unui aliment sau produs agricol romanesc cel mai devreme la jumatatea lunii ianuarie a anului 2008, iar obtinerea protectiei in UE va dura inca cel putin alte sase luni. Producatorii pot depune cereri la Ministerul Agriculturii din 15 noiembrie, pentru protejarea produselor cu denumire de origine (n.r. - specifice unei zone greografice, realizate cu materii prime din acea zona) si a celor cu indicatie geografica (n.r. - specifice unei zone greografice, posibil de realizat cu materii prime si din alte zone). Produsele astfel protejate vor fi identificate prin intermediul unui logo. Tudorel Balta, consilier superior in Ministerul Agriculturii, a precizat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca producatorii care fabrica produse traditionale cu denumire de origine sau indicatie geografica, dar fara sa o fi solicitat, nu vor fi sanctionati, dar consumatorii nu vor avea certitudinea respectarii retetei produsului respectiv. (L.M.)
Curiero a intrat pe piata ungara
Compania de curierat Curiero Bucuresti a intrat pe piata din Ungaria in baza unui parteneriat cu firma Sprinter, al patrulea operator ungar de curierat, estimand din aceasta colaborare venituri de 500.000 de euro in 2008, a anuntat, ieri, Curiero. "Extinderea serviciilor Curiero in Ungaria a fost o oportunitate determinata in principal de solicitarile si nevoile clientilor nostri. Evolutia parteneriatului cu Sprinter, in directia unui joint-venture sau a unei preluari, depinde de modul in care se va realiza sinergia la nivelul asumarii responsabilitatii fata de clienti", a declarat presedintele Curiero, Bogdan Carcu. Compania se afla in discutii cu mai multe firme de profil pentru a patrunde si pe alte piete europene. (F.B.)
Investitii la Avicola Brasov
Compania Transavia, lider pe piata interna a produselor din carne de pasare, va investi peste 10,5 milioane de euro pana la sfarsitul anului 2008 in modernizarea companiei Avicola Brasov. "Vom investi in utilaje pentru retehnologizare, iar in aceasta toamna prioritara este partea de ambalare a produselor", a declarat managerul general Transavia, Ioan Popa, care detine pachetul majoritar de actiuni la Avicola Brasov. O parte din locatiile societatii au fost scoase la vanzare, iar numarul angajatilor, dupa reevaluarea personalului si identificarea necesitatilor, a ajuns de la 760 de persoane la 500 de persoane. (F.B.)