Ziua Logo
  Nr. 4079 de marti, 6 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cand crima primeste fata etnica
Adrian SEVERIN 
-- Un om a comis o crima abominabila in Italia. Una dintre miile de crime comise anual in aceasta tara. O crima prea mult. Caci nici o singura crima nu poate fi tolerata. Ea trebuie deplansa de toti si pedepsita de Justitie.
Iata insa ca autoritatile democrate ale uneia dintre natiunile fondatoare ale UE au gasit cu cale sa dea crimei o fata etnica. Criminalul era rom; adica roman (sic!). Concluzia: securitatea personala a italienilor este pusa in primejdie de romani! Remediul: celor care pun in primejdie securitatea italienilor trebuie sa li se retraga dreptul de circulatie libera pe teritoriul UE. Acestia vor fi "arestati" in Romania. Cei dintai vor deveni cetateni europeni de rangul doi. Cea din urma va deveni ghetoul romilor; infractori sau nu, condamnati pentru fapte dovedite sau doar susceptibili sa comita fapte condamnabile. Mai lipseste doar ca romanii ramasi in Italia sa fie obligati a purta o stea tricolora.
Se zice ca romanii (romii) ar fi primii in grupul infractorilor straini din Italia. Acestia constituie insa o minoritate in totalul infractorilor de acolo. Vorbim deci despre majoritatea unei minoritati; adica o super-minoritate. "Deportarea" unei atari super-minoritati in Romania - stat UE pe cale de a deveni Siberia cetatenilor europeni indezirabili - ar fi un gest derizoriu fara sanse de a creste credibilitatea si popularitatea Guvernului in ochii unei societati devenite, inclusiv prin populismul acestuia, romanofoba. De aceea se va proceda probabil la expulzarea tuturor romanilor care lucreaza ilegal in Italia, in numar de aproape jumatate de milion. Prezenta lor pe piata neagra a muncii este rezultatul cooperarii frauduloase dintre angajatorii italieni interesati de forta de munca ieftina si autoritatile italiene care au inchis ochii. Expulzarea va destabiliza numeroase intreprinderi italiene lasate brusc fara muncitori, va congestiona piata romaneasca a muncii, va reduce veniturile multor familii romanesti si va mari baza de recrutare a infractorilor in Romania.
Este de asteptat ca multi romani aflati legal in Italia sa paraseasca aceasta tara din cauza atmosferei romanofobe, a amenintarilor sau agresiunilor care au inceput sa aiba loc impotriva lor. Unii se tem deja sa mai vorbeasca romaneste. Frustrarea acestora va alimenta discursul rasist impotriva romilor si actiunile ostile la adresa lor in Romania. De aici la violente genocidare mai este un pas.
O etnie nefericita, a carei slaba integrare culturala a dus la supravietuirea unor triburi nomade in plina Europa postmoderna, genereaza un conflict civilizational care este o problema europeana, iar nu romaneasca. Marginalizarea sociala si umilirea romilor timp de secole, izolarea lor culturala si mentinerea lor in saracie cronica i-a impins nu doar in afara comunitatilor nationale cu care au venit in contact, dar si in afara legii. Intr-o Europa a civilizatiei sedentare care i-a respins, multi si-au pastrat traditiile nomade si s-au aparat refuzandu-i ordinea. Fascismul i-a trimis in lagare de exterminare. Comunismul real i-a inchis in granitele statelor transformate in inchisori. Democratia transnationala europeana le-a dat iluzia eliberarii, dar nu a reusit sa ii si emancipeze prin aducerea in modernitate. Pentru asta ar trebui mai multi bani, mai multa imaginatie, rabdare si solidaritate, mai multe eforturi, mai mult realism.
Acestei sfidari Occidentul european ii raspunde prin rasism, atacand simptomele, iar nu cauzele si trecand vina unor indivizi pe seama unui popor. Or, rasismul este el insusi o crima. Ma intreb ce va fi cand in Italia un italian va ucide un rom? Vor fi expulzati italienii in Romania?
 Afisari: 1323  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Ezechil 25:17 Si ei vor sti ca eu sant Dumnezeu cand voi dezlantui razbunarea mea   de maresalul
Citi   de Flamy
Crima care a umplut paharul   de demetrius
Ideile dumneavoastra trebuiesc prtezentate si sustinute la Bruxelles   de Rhodos
De ce?   de ionescu
Romanii pot cicula liber pe teritoriul EU cu conditia sa-si   de ionion
Vezi statistica   de tschiks
Cand sunt de laudat sunt romani, iar cand sunt de infierat sunt romi   de sorinake
Art.22 c1 Cost.IT "Responsabilitatea penala e personala"!   de LucaRO
NERUSINARE   de JohnGreen1
A r h i v a
  Basescu saboteaza uninominalul    20 comentarii
  Moartea Giovannei Reggiani si replica fascista    21 comentarii
  Romanii au rupt pactul european    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Populismul referendar al domnului Basescu (III)    2007-11-02
  Populismul referendar al domnului Basescu (II)    2007-10-31
  Populismul referendar al domnului Basescu (I)    2007-10-30
  De la disolutia autoritatii la disolutia institutiilor    2007-10-23
  Murdaria Coalitiei pentru un Parlament curat    2007-10-16
 Top afisari / comentarii 
 Batalioanele lui Cioroianu (4074 afisari)
 Ceausescu-jucator (3291 afisari)
 Moartea Giovannei Reggiani si replica fascista (2366 afisari)
 Romanii au rupt pactul european (2022 afisari)
 Kylie Minogue si-a anulat turneul mondial (1862 afisari)
 Italia, comparata cu Rusia sau Zimbabwe (490 afisari)
 Suspecti noi in cazul Elodiei Ghinescu (407 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (357 afisari)
 Basescu: Cele mai mari probleme in diaspora sunt create de etnia roma (338 afisari)
 Primarul Romei "pune gaz pe focul rasismului antiromanesc" (294 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17140 sec.