Ziua Logo
  Nr. 4078 de luni, 5 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
101 inventii care au schimbat lumea
-- Cercetatorii britanici au realizat un top al celor mai semnificative inventii din istorie care au schimbat lumea. Aparent mici, nesemnificative, unele dintre aceste inventii au revolutionat istoria, relateaza cotidianul britanic The Independent. Printre acestea se numara.
Abacul, inventat in jurul anului 190 AD, apare mentionat pentru prima data in timpul dinastiei Han din China, desi au mai existat si inainte de acesta alte dispozitive de calcul. "Abacus" deriva din grecescul "abax" care inseamna "tabla acoperita cu nisip", care se refera la primele dispozitive de calcul folosite de babilonieni. Versiunea chineza a abacului a fost cea mai rapida cale de calculat, fiind folosita timp de secole.
In acelasi top, pe langa multe altele, apare si aspirina, descoperita in 1899. Micile pastile de acid acetilsalicilic au vindecat mai multe boli minore decat orice alt medicament. Hippocrate a fost primul care a realizat capacitatea de vindecare a substantei - iar tratamentul sau antic era un ceai din scoarta de salcie, care era bun impotriva febrei si gutei. Mult mai tarziu, chimistul german Felix Hoffman a izolat substanta si a creat medicamentul care va fi cunoscut sub numele de aspirina.
O alta inventie mentionata in top este codul de bare, inventat ca un soi de cod vizual Morse de catre un student din Philadelphia, in 1952. Firmele au ezitat sa-l foloseasca, insa acelasi student, in 1970, Norman Woodland, angajat pe atunci la IBM, a creat Universal Product Code. De atunci, codul de bare apare pe aproape orice produs cumparat din intreaga lume.
Imposibil de uitat este bateria, al carei principu inventata in 1800 de profesorul Alessandro Volta. 61 de ani mai tarziu se inventa bicicleta.
Sutienul a fost creat in 1913 de catre Mary Phelps Jacob, din New York, aceasta vanzandu-si afacerea ulterior pentru suma de 1500 dolari companiei Warner Brothers Corset, care a avut profit de pe urma acestei inovatii de peste 15 milioane de dolari (pe atunci!).
CD-ul, atat de des folosit in prezent, a fost inventat in 1965 de catre americanul James Russell, care, considerand ca discurile de vinil nu pot reda muzica asa cum trebuie, a creat un disc care sa poata fi citit de un laser in locul acului. Philips si Sony au luat urma acestei idei si, in 1970 au perfectat Compact Audio Disc or CAD, ulterior scurtat la denumirea de CD.
Primele CD-uri cu muzica au aparut in magazine la inceputul anilor '80 si au o capacitate de redare a muzicii de aproximativ 80 de minute, pentru ca directorul Sony, Akio Morita, a cerut ca pe un CD sa incapa toata Simfonia a IX-a a lui Beethoven.
Prezervativul, creat oficial in 1640, a fost folosit, evident intr-o varianta rudimentara, de catre egipteni acum trei mii de ani. In secolul al XVI-lea, ginecologul Gabriele Falloppio a realizat importanta folosirii prezervativului pentru a preveni raspandirea bolilor. In timpurile moderne, prezervativele, care pana in 1960 a fost fabricate din intestine animale, au ajutat atat la neaparitia a milioane de sarcini nedorite, cat si la salvarea a mii si milioane de vieti, prin evitarea raspandirii unor boli teribile ca SIDA.
Cardul de credit, creat in 1950, este folosit acum de zeci de milioane de oameni din toata lumea (numai in Marea Britanie circula peste 66 de milioane de carduri)
In "Epoca digitala" au aparut dispozitive din ce in ce mai performante: camera digitala, care a aparut in 1975, Digital TV recorder, 1999, ceasurile digitale - 1972.
Creatorii topului s-au intors apoi in timp mentionand inventarea dinamitei, (locul 26 in top) in 1867, de catre Alfred Nobel.
O alta inovatie care a facut fericiti milioane de barbati este aparatul de ras, creat in 1928 de catre un fost soldat american, locotenentul colonel Jacob Schick.
Guma de sters ocupa locul 28 in top si a fost inventata - culmea! - in 1770, dupa 200 de ani de la crearea creioanelor cu mina de grafit. Pana la inventarea gumei de sters, proiectantii utilizau paine care sa stearga ce scrisesera. Inginerul englez Edward Naine a observat ca este mai eficient cauciucul natural. Guma de sters a fost desavarsita atunci cand Charles Goodyear, in 1839, a creat un cauciuc mult mai durabil.
Faxul a aparut in 1843, cablul de fibra optica in 1966, toaleta la care se poate trage apa in 1597, frigiderul in 1834, iar GPS-ul in 1978 (dispozitivul a fost creat de armata americana in anii '70, iar global, a fost disponibil inca din 1994).
Nu sunt uitate nici inventiile extrem de vechi, precum arcul si sageata, toba, ceasul, hartia etc. si nici "vedetele" inventiilor, cum ar fi becul, telefonul, radioul sau televiziunea.
Mai apar in topul 101 si inovatii la care putina lume s-ar gandi, precum incuietorile, care se pare ca au fost folosite pentru prima data de egipteni, in urma cu patru mii de ani. Cu toate acestea, in 1848, Linus Yale a inventat ceea ce acum a devenit binecunoscuta yala. (M.BICA)
 Afisari: 3413  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
101 inventii cu care lumea nu are dreptul sa se mindreasca,   de silviana
Conspiratia Universala Conduce Lumea   de voyager
Cand ma uit la lumea politica romaneasca .....   de alwis46
Cea mai impotanta inventie   de haril
Insa cel mai important "device" a fost uitat, se pare ...   de Impartial
A 102-a inventie este   de ionion
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Tiganii nostri. Si ai vostri! (6164 afisari)
 101 inventii care au schimbat lumea (3413 afisari)
 Previziuni apocaliptice (3399 afisari)
 O legenda falsa: Mircea Eliade - ideolog al miscarii legionare (2633 afisari)
 Proiect european pentru tigani (2267 afisari)
 Giovanna Reggiani nu a fost violata (499 afisari)
 Presa internationala: Romanii, "problema italiana a momentului" (477 afisari)
 Cosa Nostra, decapitata la Palermo (399 afisari)
 Suma-record pentru o pictura romaneasca (350 afisari)
 O romanca a salvat viata a trei italieni (282 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01144 sec.