Ziua Logo
  Nr. 4078 de luni, 5 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Previziuni apocaliptice
-- Grupul International Alert a realizat un studiu din care rezulta ca se vor declansa razboaie din cauza schimbarilor climatice
Cel putin 2,7 miliarde de persoane si 46 de tari se afla in pericol de a fi afectate de conflicte armate si razboaie provocate de schimbarile climatice, conform unui studiu al grupului International Alert, citat de editia electronica a publicatiei The Observer.
Studiul, intitulat A Climate of Conflict, adauga ca alte 1,2 miliarde de persoane si 56 de tari risca sa fie destabilizate politic, iar cea mai mare parte din Africa, Asia si America de Sud va inregistra focare de razboi si probleme sociale pe masura ce schimbarile climatice vor determina eroziunea solului, cresterea nivelului marilor, topirea ghetarilor si intensificarea furtunilor. "Schimbarile de clima vor spori predilectia pentru conflicte violente, care vor lasa comunitatile si mai sarace si si mai putin capabile sa faca fata consecintelor schimbarilor climatice", avertizeaza raportul. Cele mai grave amenintari sunt cele la adresa tarilor care nu dispun de resursele si stabilitatea necesare pentru a face fata incalzirii globale, a declarat secretarul general al agentiei, Dan Smith. "Olanda va fi afectata de cresterea nivelului marii, dar nimeni nu se asteapta la un razboi sau la dispute", a adaugat el. "Dar alte tari care vor pierde terenuri sau resurse de apa si care vor fi afectate de furtuni tot mai puternice nu vor dispune de guverne eficiente, care sa asigure aplicarea unor masuri de corectie, iar populatia va forma grupuri de aparare si astfel vor izbucni confruntarile", a apreciat el. Smith a dat drept exemplu Peru, care foloseste apa potabila provenita in principal din topirea ghetarilor. In 2015, aproape toti ghetarii vor fi topiti din cauza incalzirii globale, iar cei 27 de milioane de locuitori vor fi aproape lipsiti de apa potabila. In cazul in care autoritatile peruane vor lua masuri acum, ar putea impiedica declansarea crizei, insa Peru are o experienta democratica redusa, se confrunta cu izbucniri ocazionale ale insurgentei si are dispute teritoriale cu Chile si Ecuadorul. Rezultatul ar putea fi instalarea haosului, izbucnirea unor conflicte si o migrare in masa, afirma el. O situatie diferita se inregistreaza in Bangladesh, unde migratia legata de clima provoaca deja conflicte violente. Seceta din timpul verii si inundatiile tot mai grave din zonele de litoral distrug deja terenurile agricole si milioane de persoane au migrat spre India, determinand conflicte grave. In Africa, sursele de apa potabila sunt asigurate in principal cursuri de apa care trec prin mai multe tari, iar conflictele vor fi inevitabile, pe masura ce seceta se va accentua, apreciaza International Alert. In Europa, majoritatea tarilor sunt considerate suficient de stabile pentru a face fata incalzirii globale, cu exceptia zonei balcanice, unde unele state sunt inca afectate de perioada razboaielor. Studiul citat apreciaza ca, pe masura ce temperaturile vor creste, iar suprafata agricola se va reduce, presiunile exercitate de populatie pot declansa violente pe care autoritatile nu vor reusi sa le controleze. Smith considera insa ca in Rusia "controlul exercitat de Moscova (...) nu va fi subminat de incalzirea globala", dar reducerea suprafetelor agricole ar putea duce la declansarea unor revolte locale. (D.M.)
 Afisari: 3399  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
previziuni apocaliptice valabile fiindca nu este cunoscut,recunoscut salvatorul   de silviana
The brave new world!   de Caliban
A r h i v a
  Regina Marii Britanii, in topul celor mai elegante femei    
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Tiganii nostri. Si ai vostri! (6164 afisari)
 101 inventii care au schimbat lumea (3413 afisari)
 Previziuni apocaliptice (3399 afisari)
 O legenda falsa: Mircea Eliade - ideolog al miscarii legionare (2633 afisari)
 Proiect european pentru tigani (2267 afisari)
 Giovanna Reggiani nu a fost violata (499 afisari)
 Presa internationala: Romanii, "problema italiana a momentului" (477 afisari)
 Cosa Nostra, decapitata la Palermo (399 afisari)
 Suma-record pentru o pictura romaneasca (350 afisari)
 O romanca a salvat viata a trei italieni (282 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01022 sec.