Ziua Logo
  Nr. 4076 de vineri, 2 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Guvernatorul BNR avertizeaza public guvernantii
Isarescu: Nu mai trageti de economie!
-- "Mesajul Bancii Nationale este: Nu mai trageti de aceasta economie, pentru ca se rupe! Nu putem avea cresteri salariale, cresteri ale pensiilor si reducerea fiscalitatii. Trebuie facuta o lista de prioritati", a afirmat ieri, la un seminar economic, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Foto: Mediafax
In opinia sa, Romania are nevoie de o lista de prioritati privind masurile viitoare referitoare la cresterea salariilor, pensiilor si la reducerea fiscalitatii, continuarea cresterii economice putand fi realizata doar in cazul adoptarii unor politici intelepte.
Guvernatorul a reamintit ca Romania a avut noua ani de crestere economica si a aratat ca mentinerea acestei evolutii pentru inca noua ani poate fi atinsa doar cu politici intelepte. "Trebuie sa ai grija sa nu se rupa cureaua. Romania va trebui sa finanteze educatia, sanatatea, infrastructura si trebuie sa fim atenti si la cresterea sectorului neguvernamental", a spus Isarescu.
"Nu mai este momentul relaxarii fiscale. Pana cand cresterea de productivitate nu va acoperi decalajele, trebuie sa tinem bine avionul spre binele Guvernului actual si al guvernelor viitoare", a mai spus guvernatorul BNR.
De asemenea, Isarescu a aratat ca nu este posibil ca Romania sa suporte doua cresteri salariale pe an in conditiile unei inflatii de sub 10%. "Nu se poate a la long sa ai o inflatie de 4-5% si sa ceri cresteri salariale de 15-20%. Cresterile salariale depind de competitivitate", a aratat Isarescu.
Inflatia rateaza tinta
Mugur Isarescu a precizat ca BNR nu critica Guvernul, ci trage doar niste semnale.
Totodata, el a afirmat ca toate mesajele BNR se refera la viitor, inclusiv majorarea dobanzii de politica monetara de miercuri, cu 0,5%, la 7,5%.
CA al BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 7,5% pe an, de la 7% si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.
Banca centrala precizeaza ca "prelungirea efectelor socurilor negative de natura ofertei, dinamica inalta a veniturilor populatiei, proiectata crestere a cheltuielilor bugetare in ultima parte a anului, precum si incertitudinile legate de evolutia cursului de schimb semnaleaza ca inflatia la sfarsitul anului 2007 va depasi limita superioara a intervalului de variatie de 3-5% (asociat tintei de 4%). Media anuala a inflatiei, estimata in jurul valorii de 4,7% fata de 6,56% in anul anterior, indica insa o consolidare a procesului de dezinflatie in acest an".
Deficitul bugetar s-a facut mic
Bugetul general consolidat va inchide acest an cu un deficit de doar 1-1,2% din PIB, fata de un nivel programat de 2,8% din PIB, in conditiile unui echilibru al veniturilor si cheltuielilor dupa primele 10 luni, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a aratat ca economia de cheltuieli bugetare din prima parte a anului, de circa doua miliarde de euro, nu provine din incapacitatea autoritatilor de a realiza investitii, ci din modul strict in care Guvernul a monitorizat cheltuielile ordonatorilor de credit.
Pe de alta parte, Vosganian a declarat ca la rectificarea bugetara programata pentru luna noiembrie s-ar putea suplimenta fondurile pentru infrastructura, din sumele obtinute de stat in procesul de privatizare. El si-a exprimat preferinta pentru a lasa nemodificat nivelul de deficit bugetar la ultima rectificare din an, pentru a modifica de facto la incheierea exercitiului nivelul acestuia.
Vosganian a mai spus ca exista o foarte buna intelegere intre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si ministerul pe care il conduce, iar politica Finantelor are in vedere si sustinerea efortului bancii centrale de a reduce rata inflatiei. Ministrul a conchis ca in acest an politica economica si fiscala a Guvernului a contribuit si va contribui la procesul dezinflatiei. (G.M.)
Alte articole
  Isarescu vede luminita    (Finante, 2009-03-27)
  Situatia sub control    (Economic, 2007-11-26)
  Isarescu: Romania va incheia anul 2008 cu o crestere economica de 8%    (2008-12-10 14:40)
  Isarescu: Criza financiara mondiala va avea efecte pozitive asupra economiei romanesti    (2008-06-17 16:27)
  Isarescu: Cresterea economica este cam maricica    (2008-06-04 16:32)
 Afisari: 654  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Isarescu: Nu mai trageti de economie!   de georgems
Are dreptate Isarescu!   de Huhurianu
Ai in CV cele mai multe falimente bancare:   de MONAMUSC
Terosistii   de Ion Caramache
Economia trage in noi- minciunile!   de mamaie
A r h i v a
  Petrolul se apropie de 100 de dolari barilul    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Lasul de la Cotroceni (4589 afisari)
 Romulus a aprins Italia (3881 afisari)
 Scandal la Atac (2461 afisari)
 Falimentul discriminarii pozitive (2438 afisari)
 "Basescu nu poate lupta impotriva Securitatii. El este Securitatea" (2222 afisari)
 Un posibil complice in cazul Reggiani este cautat de politisti (619 afisari)
 Presa britanica despre dezmatul parlamentarului: "Esti o rusine, Lembit!" (503 afisari)
 Razboiul din Irak, "declansat" de Rafid Ahmed Alwan (364 afisari)
 Trei barbati au atacat sediul unei banci din Capitala (344 afisari)
 Seful Politiei Capitalei a dat in judecata institutia pe care o conduce ca sa-si recupereze salariile restante (320 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01253 sec.