Ziua Logo
  Nr. 4076 de vineri, 2 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Ganditorul" pleaca-n lume
-- La Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) a fost expusa perechea de statuete "Ganditorul de la Hamangia" si "Femeie sezand", care sunt doua simboluri celebre ale Romaniei. Timp de trei luni, publicul le va putea admira, urmand ca la sfarsitul acestei perioade ele sa plece intr-un turneu european.
Valoroasele piese de patrimoniu vor face parte din expozitia "Nasterea unei mari expozitii: A l'aube de l'Europe. Les grandes cultures neolithiques de Roumanie", care prezinta in avanpremiera, 50 dintre cele mai frumoase piese care vor face parte din expozitia internationala, ce isi va incepe turneul european la Olten, in Elvetia, in iunie 2008. Al doilea popas va fi la Muzeul Regal de Arta si Istorie din Bruxelles, dupa care isi va continua periplul european. La initiativa unui grup de lucru elvetian, expozitia, cea mai ampla dintre cele organizate in strainatate pana in prezent si care cuprinde peste 1200 de piese provenind din 39 muzee, este dedicata perioadei neolitice. Expozitia, o premiera mondiala, isi propune sa arate bogatia patrimoniului neolitic si varietatea fatetelor sale pe teritoriul Romaniei - o fereastra prin care poate fi inteleasa istoria intregului continent, de la neolitizare la indoeuropenizare, de la nasterea vaselor pictate la crearea idolilor atat de variati ca forme, de la crearea asezarilor bine structurate la venerarea divinitatilor specifice, multe din marile fenomene istorice care se vor manifesta pe intreg continentul aparand pe teritoriul romanesc cu un mileniu inainte de a se raspandi in restul Europei. Avanpremiera oferita publicului roman are scopul de a-l ajuta sa redescopere si sa revada capodoperele arheologice provenind din toata tara, pastrate in depozitele muzeului, nefiind expuse de mai multi ani din cauza lucrarilor de renovare a cladirii. (M.A.)
 Afisari: 237  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Mult, bogat, socant    1 comentariu
  Miniaturi persane la Muzeul Satului    
  Lansari cu "Rost"    
  Ministrul agriculturii lauda viticultorii romani    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Lasul de la Cotroceni (4589 afisari)
 Romulus a aprins Italia (3881 afisari)
 Scandal la Atac (2461 afisari)
 Falimentul discriminarii pozitive (2438 afisari)
 "Basescu nu poate lupta impotriva Securitatii. El este Securitatea" (2222 afisari)
 Un posibil complice in cazul Reggiani este cautat de politisti (619 afisari)
 Presa britanica despre dezmatul parlamentarului: "Esti o rusine, Lembit!" (503 afisari)
 Razboiul din Irak, "declansat" de Rafid Ahmed Alwan (364 afisari)
 Trei barbati au atacat sediul unei banci din Capitala (344 afisari)
 Seful Politiei Capitalei a dat in judecata institutia pe care o conduce ca sa-si recupereze salariile restante (320 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01031 sec.