Ziua Logo
  Nr. 4073 de marti, 30 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Decoratii tardive si decoratii preventive
Roxana IORDACHE 
-- Rostul unei decoratii este sa cinsteasca un om pentru faptele lui cat este in viata. Cred ca singurele decoratii post-mortem care se cuvin acordate sunt celor cazuti pe front, in misiuni de jertfa nationala sau pentru umanitate.
In rest, decoratiile post-mortem n-au alt rost decat sa-l serveasca pe cel care decoreaza propagandistic, nu pe cel decorat postum.
Presedintele tarii recidiveaza. Dupa ce i-a asezat la catafalc Patriarhului Teoctist cea mai inalta decoratie acordata vreodata unui roman, seful statului a repetat istoria, cu Nicolae Dobrin. I-a acordat o decoratie mai mica, Ordinul "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler. Ca s-o poarte pe lumea cealalta. Desi ar fi meritat-o din plin pe cand inca traia, mult mai mult decat multi dintre cei care au primit-o in viata. O merita, pentru frumusetea cu care a slujit fotbalul spre bucuria semenilor. Si pentru fronda geniului fotbalistic la adresa regimului comunist. Deranja pentru ca exista. Era rebel. Sfida falsele norme morale ale comunismului, impuse prostimii si incalcate grobian chiar de cei care le propovaduiau. Devenise o problema pentru partid si pentru organele patriei in zbor spre comunism. Culmea a fost ca a indraznit sa dribleze regimul si sa i-o strecoare printre picioare, cucerind cu Argesul doua titluri de campioana. Culmea culmilor a fost bataia data lui Dinamo in Groapa, chiar echipa aparatului represiv. Era un fenomen national si scandaliza sistemul. N-a fost lasat sa plece la Real Madrid, desi patronul clubului oferea pentru el mai mult decat a primit regimul Ceausescu din vanzarea evreilor catre Israel.
Poate a parut ciudat ca l-am numit pe Dobrin, Coposu al sportului romanesc. Totusi, proportiile ceremoniilor de ramas-bun, priveghi si inmormantare au confirmat comparatia. Amandoi au impus admiratie si respect. Lacrimi curate pentru doua repere nationale curate. Prin faptul ca ei au avut o profesiune de credinta servita neconditionat. Dezinteresat. Cu fair-play. La catafalcul Seniorului a fost un pelerinaj de sute de mii de oameni, iar in ziua inmormantarii s-au aflat in strada un milion de oameni. La sicriul lui Dobrin a fost un pelerinaj comparabil. Iar stadionul care ii poarta numele a fost acoperit cu flori. Suporterii tuturor echipelor romanesti, de regula, fanatici partizani, i-au cinstit memoria.
Presedintele tarii ar fi avut tot timpul sa ii confere decoratia lui Pele al Romaniei, macar atunci cand a aflat ca i se apropie sfarsitul. Era insa ocupat cu motiunea de cenzura si cu politia politica. Multipla. DNA, SRI s.a.
Daca pe Patriarhul Teoctist si pe Dobrin presedintele i-a decorat tardiv, pe Patriarhul Daniel, in schimb, l-a decorat preventiv. Prea Fericirea Sa nu a ramas dator si i-a intors gestul anticipat, conferindu-i Crucea Patriarhala, aproape textual, in speranta ca va face pentru Catedrala Mantuirii Neamului ce n-a facut pana acum. Hilar, daca n-ar fi patetic. Pe cand era primar general, seful statului s-a contrapus acestui proiect, spre mahnirea Patriarhului Teoctist. Pe care il vizita, in schimb, discret, premierul Tariceanu. Primul-ministru, de altfel, a initiat colecta nationala pentru Catedrala, prima donatie, de 10 milioane de euro, fiind din partea Guvernului. Dar, daca Patriarhul Daniel l-ar fi decorat pe premierul Tariceanu pentru ce a facut, putea fi suspectat de partizanat politic. Decorandu-l, in schimb, pe presedintele tarii pentru ce n-a facut, e in afara oricarei suspiciuni.
 Afisari: 1266  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
sri,ULTIMUL ORDIN:SPIONATI CARE CUM STA CU SANATATEA !   de ecaterina zamfir
Chiar daca-l decora inainte...   de cotrofelnitza
Ca om "Dumnezeu sa-l ierte"   de Petronius jr
Roxanico   de filatelistu
   de Arogantu'
" Institutia Pacalirii de Romani "   de johnson
Dar Dvs, stimata doamna, de ce n-ati scris nimic despre Dobrin   de Baba Ali
A r h i v a
  Populismul referendar al domnului Basescu (I)    15 comentarii
  "Rugul aprins" si maturica de plastic    17 comentarii
  Annapolis, mon amour!    12 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Presedintele, Prostanacul si SRI    2007-10-29
  Referendumul saboteaza europarlamentarele    2007-10-26
  Patima lui Adriean    2007-10-19
  Lucratura de la Cotroceni si prostia care nu doare    2007-10-16
  TVR, euro si ardelenii    2007-10-12
 Top afisari / comentarii 
 "Rugul aprins" si maturica de plastic (3096 afisari)
 Talpa lui Videanu (2213 afisari)
 Jungla la munca (2049 afisari)
 Suspendati pe viata pentru furt! (1738 afisari)
 Procurorul Lele implicat intr-o bataie (1713 afisari)
 Yahoo adauga noi optiuni programului Messenger (1091 afisari)
 Noi probe in cazul Elodia il incrimineaza pe sot (895 afisari)
 Presedintele Bush, urmasul lui Vlad Tepes (855 afisari)
 Insula Serpilor, un subiect evitat de ambele parti (812 afisari)
 Nicolas Sarkozy a divortat de Cecile pentru o bosniaca de 23 de ani (553 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14792 sec.