Ziua Logo
  Nr. 4070 de vineri, 26 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Despre autenticitate
Zoe PETRE 
-- Citesc cu infinita intristare, intr-un blog, elogiul dublului discurs al presedintelui Basescu, ridicat la rangul de expresie exemplara a romanului autentic: ca tot romanul, aflu, presedintele injura tiganii in particular cand e nervos si nu-l aude decat consoarta, dar le deplange romilor soarta in public, cu conditia sa fie bine dispus.
Cand marele luptator contra crimelor comunismului "tot de dl. Basescu este vorba - se enerveaza public de existenta institutelor care le cerceteaza, ma intreb ce va fi spunand in privat? Poate ca, dupa modelul anterior, le elogiaza fervent. Dar daca il citeaza pe concurentul sau din 2004, Adrian Nastase, care declara "cercetatorii ling dosare", este el oare mai putin autentic?
Autentici sunt, fara doar si poate, parintii din Topoloveni-Arges, care refuza ca, la scoala, copiii lor sa invete despre Holocaust. Nu stiu cum isi motiveaza public acesti vajnici romani refuzul, dar ghicesc lesne cat de autentic il justifica ei la nervi, in particular. In 2000, votantii lui Vadim care raspundeau unui sondaj nu pareau sa fi aflat ca eroul lor era presedintele unui partid public si vehement antisemit, si xenofob. Se bucurau in particular de acest discurs, dar anuntau public cele mai nobile crezuri patriotice si justitiare. Dintre acestea, cel care mi-a mers la inima ca o ghiulea a fost ideea ca PRM are multi securisti, si deci este "competent". Filiatia securistica era - atentie! - demna de sustinere publica, sovinismul ramanea o optiune particulara.
Duplicitatea ridicata la rang de virtute nationala a fost teza argumentata de acad. Razvan Theodorescu in discursul sau de receptie sub Cupola. Azi, vad ca a facut multi prozeliti prin lumea buna, care iubesc dublul discurs cu conditia, fireste, sa fie autentic. Sa deduc oare ca apologiile pe care le dedica unii si altii dlui Basescu in public sunt autentice doar in masura in care sunt acompaniate in particular de niscaiva vorbe pitoresti de ocara, la fel de sincere si cu mult mai neaose?
Probabil ca si dl. Theodorescu, si dl. Voinescu au dreptate: romanii au harul, indelung exersat in istorie, al unei dedublari cat se poate de sincere. Asta le-a si placut la Ceausescu pe vremuri, la Ion Iliescu mai aproape de noi: spuneau cu sinceritate ca "ei" si faceau, autentic, ca "noi". Acesti romani paradigmatici - pe care, in aceasta privinta sunt perfect de acord, dl. Basescu il reprezinta cu voluptate - l-au injurat pe Ceausescu in particular si l-au aplaudat frenetic in vizitele de lucru, dupa care i-au scris numele cu minuscula, si-au inchis, vorba bancului, balcoanele, si au fost fericiti. Sa recunoastem ca, daca era dupa ei, reforma economica s-ar fi redus la "Noi nu ne vindem tara", dialogul politic s-ar fi limitat la "Coposu roade osu'", iar cultura - la "Moarte intelectualilor"
Aceiasi romani autentici, care iubesc manelele, scandalurile si barfa, ii detesta pe cei care au curajul sa le spuna adevaruri inconfortabile. Din fericire, au existat si niste romani care, in ciuda oprobriului majoritar, au repetat, cu incapatanare si curaj civic, adevarurile deloc populare care au schimbat soarta Romaniei: despre lichelism, despre orfelinate, despre Holocaust, despre manipulare, despre mineriade, despre Kosovo, despre discriminare, despre securisti, despre Constitutie.. Faptul ca unii dintre ei (slava Domnului, nu toti) dau acum moneda curata a adevarului pe maruntisul calp al sofismelor apologetice nu le diminueaza meritele trecute. Le amaneteaza insa autenticitatea.
 Afisari: 1038  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Mamaie !   de CALUGARUL
articol excelent.   de peltz doru
Iedemzaines spune un afis nobil (sic) de dreapta.   de GiorgiBuj
si eu citesc cu infinita intristare ... cele scrise de dvs.   de Seherezada
aha   de vladimkir
A r h i v a
  Putin Magnificul si mica Romanie    20 comentarii
  Referendumul saboteaza europarlamentarele    20 comentarii
  DRRP - vrut de presedinte    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  In cautarea timpului pierdut    2007-10-12
  Larga respiratie a presedintelui Basescu    2007-10-05
  Urma scapa turma?    2007-09-28
  Conversie si reciclare    2007-09-21
  Diplomatia si strategiile ei    2007-09-07
 Top afisari / comentarii 
 Putin Magnificul si mica Romanie (3362 afisari)
 Tinta Romania (2316 afisari)
 Basescu la PSD (1829 afisari)
 Politia impotenta (1416 afisari)
 Prostia care ucide (1366 afisari)
 Fetita Lianei Stanciu si a lui Mita de la Bere Gratis se lupta pentru viata (963 afisari)
 Nicolae Dobrin a incetat din viata (717 afisari)
 Modificarea Codului de procedura penala, semnata luni de Olteanu (523 afisari)
 Ultimele cuvinte ale Printesei Diana (518 afisari)
 Principalul suspect in crima sangeroasa de la Caras Severin, un gardian (483 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17164 sec.