Ziua Logo
  Nr. 4069 de joi, 25 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Sinodul a adoptat "solutia Anania"
Dan CIACHIR 
-- In urma cu cateva saptamani ne veneau numeroase ecouri din partea preotimii noastre, indeosebi a celei din Transilvania, legate de gestul IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, de-a refuza sa urce treptele CNSAS. Un val de admiratie. Si aceasta intrucat CNSAS s-a manifestat, periodic, ca o sperietoare pentru clerul si ierarhia ortodoxa. Exclusiv! In ziarul de ieri, Bogdan Comaroni a pus punctul pe i. M-am ocupat si eu, cu cateva numere in urma, de indreptatirea canonica a solutiei pe care a adoptat-o Sfantul Sinod, care nu este alta decat "solutia Anania".
Am insa de obiectat asupra ambalajului. Formula "asasinate morale" din comunicatul sinodal e o stridenta retorica. Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanu nu este Mariana Nicolesco sau o alta mare soprana de coloratura. Imi vine in minte rugamintea patetica a unui personaj caragialian adresata unei cantarete: "Mai cu modestia, madama, ca dau tinti franci suplimentu'". De 15 ani imi racesc gura spunand ca Biserica noastra trebuie sa isi scrie o istorie a Sa, cu concursul istoricilor laici. Una in care sa se arate, pe langa martiriul si incercarile prin care a trecut clerul nostru, formele sale de rezistenta spirituala, complexe si nuantate, asemanatoare uneori cu abilitatile oamenilor de cultura laici: am schitat odata o paralela intre filosoful Constantin Noica si Patriarhul Justinian. Pentru ca in viata unui popor functioneaza adesea principiul vaselor comunicante.
Daca nu ar fi fost dat la iveala ticalosul capitol "Regimul comunist si cultele religioase" din Raportul Comisiei Tismaneanu, Prea Sfintitul Vincentiu si edecurile Patriarhiei ar fi dormit in continuare somn dulce. Pentru ca daca pagubitorul episod Vladimiresti ar fi fost analizat si explicat - iau un singur exemplu - de catre Biserica, istoricii cotrocenisti nu l-ar mai fi putut infatisa ca pe un act de "rezistenta" demn de aplaudat. Demersul Patriarhiei in privinta lamuririi trecutului recent al Bisericii noastre vine dupa ce o serie de istorici laici remarcabili, unii dintre ei foarte tineri, au publicat studii de referinta si au editat documente importante. Daca ar fi existat o preocupare constanta si coerenta din partea Patriarhiei pentru situatia Bisericii in timpul regimului comunist, indreptatirea "solutiei Anania", adoptata alaltaieri de Sf. Sinod, ar fi fost evidenta si nu mai era nevoie de retorica PS Vincentiu.
Ziarele de ieri si alaltaieri il lapideaza pe IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. Eu imi voi ingadui sa intorc medalia si sa privesc si reversul. IPS Nicolae este un carturar rasat; o stim cu totii. Si este un ierarh pe gustul intelectualilor. Prin IPS Nicolae, Dumnezeu s-a gandit expres la floarea intelighentiei romanesti: nu uit evlavia cu care il intervieva mai an dl Horia Patapievici. Nu uit adulatia clerului greco-catolic, a ierarhiei unite pentru IPS Nicolae, care, urmand recomandarea paulina, "s-a facut tuturor toate". Nu uit cinstea cu care era primit si inconjurat IPS Nicolae la GDS... M-as fi asteptat din partea "celor 50" sa faca un memoriu de sprijin si pentru IPS Sa. Dupa cum m-as fi asteptat ca filosofii, scriitorii, artistii care umpleau Biserica Stavropoleos (colegii de la GDS) sa faca ceva si pentru parintele Iustin Marchis... Ingrata intelighentie mai avem!
 Afisari: 1982  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
"solutia Anania"   de demetrius
Cateva cuvinte despre colaborationism.   de alwis46
preoti si ierarhi   de radula
Fratilor, AU TURNAT, ce e greu de priceput?   de Liliac
Se tinde spre a lua fiinta CRESTINISMUL ROMANESC ?   de ionion
Cam multe articole cu subiecte religioase in editia de azi si   de ionion
IPS Corneanu   de Ioany
Preotii sunt recrutati dintre noi,ei sunt tot oameni ca si noi,cu pacate si calitati.Ar trebui ca   de Razvratitul
Nimeni nu vrea moartea preotilor sau a ierarhilor   de demetrius
A r h i v a
  Limba moldoveneasca intre politica si lingvistica    6 comentarii
  De la dosarele arse la "Miss Baba satului"    1 comentariu
  Un baptist orthodox    26 comentarii
  De prin Occident (I)    3 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Moscheea sovietica din Bucuresti    2007-10-18
  Pacatul CNSAS cu Arhiepiscopul Andrei    2007-10-11
  Un patriarh la curtea regelui Traian    2007-10-04
  Episcopi, preoti, CNSAS...    2007-09-27
  Despre armeni    2007-09-20
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul selectionerului Gigi (3506 afisari)
 Un baptist orthodox (3314 afisari)
 Misterul mortii lui Edgar Allan Poe (2855 afisari)
 Constitutia, hartia igienica a presedintelui tarii (2787 afisari)
 Azi e Ziua Regelui (2581 afisari)
 George Bush avertizeaza: Romania, in raza rachetelor iraniene (648 afisari)
 Isteria Elodia: Inarmat, a intrat la un procuror sustinand ca are probe despre caz (465 afisari)
 Surprize, surprize: Basescu s-a dus la lansarea candidatilor PSD pentru euroalegeri (436 afisari)
 AC Milan - Sahtior 4-1 (315 afisari)
 Martirii nasaudeni din secolul al XVIII-lea vor fi canonizati (279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15026 sec.