Celebrele tablouri "Toamna la Fontainebleau", "Andreescu la Barbizon" (foto), Taranca franceza in vie", "Rosiorul", "Studiu pentru atacul de la Smardan", "Fete lucrand la poarta", dar si unele mai putin cunoscute ("Printul Carol trecand in revista prizonierii turci", realizat intr-o cromatica monocroma, sugerand fotografia) se regasesc in selectia expusa, incepand de azi la Muzeul National de Arta al Romaniei" (MNAR), sub titlul "Grigorescu, pictor al naturii" (1838-1907). Una dintre cele mai mari retrospective Grigorescu organizate in ultimele decenii va ramane deschisa in Corpul Stirbei pana pe 30 martie 2008.
Sunt prezentate 230 de lucrari de pictura si grafica avand ca tema peisajul, domeniu in care artistul roman a excelat si care reprezinta o componenta semnificativa a operei sale. Expozitia urmareste evolutia artistica a pictorului, prin includerea unor lucrari ce acopera toate perioadele sale de creatie si este insotita de un album bilingv (roman-francez), ce contine reproducerile lucrarilor expuse.
Organizatorii precizeaza ca marile expozitii retrospective dedicate in ultimii ani peisagisticii demonstreaza un interes crescand si o revalorizare a momentelor artistice consumate incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In aceeasi serie de evenimente se inscrie si expozitia "Grigorescu, pictor al naturii" care-si propune sa dezvaluie noi aspecte ale activitatii artistului si conexiuni inedite cu arta europeana. MNAR deschide aceasta expozitie, cu opere aflate exclusiv in patrimoniul propriu, cu ocazia comemorarii unui veac de la moartea pictorului. (L.D.)