Ziua Logo
  Nr. 4068 de miercuri, 24 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Referendum absurd
Roxana IORDACHE 
-- Demersul prezidential ascunde ipocrizia ca la uninominal neproportional, clamat pentru interesele celor multi, proportia este de fapt in favoarea celor cu multi bani, fie ca sunt candidati, fie ca sunt sponsorii candidatilor.
Guvernul Tariceanu isi angajeaza raspunderea pentru Legea votului uninominal. Partidele parlamentare vor sustine majoritar initiativa. In scurt timp, legea va intra, deci, in vigoare. Cu toate acestea, Absurdescu de la Cotroceni anunta organizarea unui referendum pe aceeasi tema. Filosoful Gabriel Liiceanu numea asemenea atitudine, "incremenire in proiect". Adica prostie.
Sau miza pe prostirea populatiei. De fapt, initiatorul a respins acum un an votul uninominal. Si il clameaza doar pentru ca e popular. PD va primi oricum sustinerea grupurilor clientelare. Demersul prezidential ascunde ipocrizia ca la uninominal neproportional, clamat pentru interesele celor multi, proportia este de fapt in favoarea celor cu multi bani, fie ca sunt candidati, fie ca sunt sponsorii candidatilor. Salubritatea, iluminatul public, marmura, asfaltul, parcurile atribuite pentru constructii, parcarile, energia ieftina si buna a baietilor destepti din categoria fratilor prezidentiali de pe Litoral, sponsori pentru uninominal.
Uninominalul asa cum il vor Cotrocenii este, de fapt, jucaria oligarhilor. Atat de infierati. Si atat de cotizanti la PD si la Presedintie. Proiectul Pro Democratia, in schimb, este reflectarea viziunii liberale asupra sistemului electoral. El favorizeaza alegerea persoanelor si in acelasi timp asigura pastrarea reprezentativitatii de partid. Pentru ca democratia este despre partide, care reprezinta diferite doctrine si diferite interese ale alegatorilor. Fara partide, democratia redevine asa cum ii spunea Ceausescu, "populara", adica deloc. Nu exista democratie in absenta partidelor politice, iar democratia e slaba acolo unde sunt subminate partidele. Dar visul Cotrocenilor este partidul prezidential, "de larga reprezentare". Fara partide nu exista nici democratie parlamentara, singura forma autentica de democratie. Restul e demagogie.
Cum ar fi: sa aleaga poporul numai oameni, nu partide. Adica, jos partidele, sus interesele prezidentiale! Lozinca trimite la ceea ce scria "The Economist" despre Putin, in 15 octombrie curent: "Democratia prea adesea inseamna cumpararea de voturi, alegeri fraudate si domnia multimilor". Frauda morala, cumparare de voturi chiar cu banii votantilor si iluzia ca multimea domneste. Se mizeaza, ca de obicei, pe amnezia oamenilor. Cu doar cateva zile in urma, ultimatumul de la Cotroceni a precizat ca este acceptabila orice varianta a sistemului de vot uninominal. Acum se sustine altceva, numai ca sa se justifice un referendum fara justificare. Pentru demolarea sistemului parlamentar si edificarea sistemului prezidential autoritar pe principiul partidului unic. Sau unicul care conteaza.
Cert e ca PD, aplaudac furtunos al ideii referendumului, va fi pus din nou intr-o situatie penibila. Populatia nu va mai putea fi prostita. Mingea e la Parlament. Mesajul, simplu. Trebuie spus ca sunt cheltuite sume uriase pentru un referendum fara sens, din moment ce legea va fi deja in vigoare. Si in orice caz, tot la Parlament se intoarce, asa ca banii pentru referendum sunt aruncati pe fereastra. De fapt, pe propaganda pentru PD. Mai trebuie spus ca, la fel ca PSD, PD a semnat si el pentru proiectul Pro Democratia, pe care acum il contesta, pentru ca asa e ordin de la Cotroceni. Explicatia cu banii aruncati poate destepta populatia aburita de retorica prezidentiala.
Iar la referendum, toate partidele vor sustine sistemul de vot uninominal. Si se va demonstra absurdul demersului prezidential.
 Afisari: 2213  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Blog MD-RO   de Primul Blog MD-RO
Daca Basescu vrea referendum,   de frinaru
fara sens?   de olandezu
Da-la sa voteze turma Caline nu persoane!   de Rollo
Jumatatea plina sau goala   de Rollo
Banii de unde?   de virusake
daca asa vrea el   de sitting bull
Simulare Pro Democratia pe alegerile din 2004   de Arogantu'
articolul asta e o tampenie   de owl
De ieri...,de azi   de Adrian v.D.
Oare cine e mai absurd ?   de Daniel Butulescu
Nu sunt convins de absurditatea referendumului   de Hantzy
la sfantul asteapta!   de ica
Referendum Firesc   de Mos_Tautu
Fiindca referendumu va trece , macar de am avea grija   de Ghita Bizonu'
Sistemul Pro Democratia intre Dl Goe(PD+PLD) si taraful electoral   de johnson
Tanti Roxana , ce-ai patit !!!   de marvas
In Romania unde domina saracia si mizeria, referendumurile stau la loc de frunte.   de ionion
Interesant.   de Aladin
O idee interesanta...   de katty1
Referendumul inutil, absurd al lui Basescu o doar o risipa de bani, milioane de dolari din banii po-   de Huhu extraterestrul
Aveti asa un talent   de Spargel
Pai referendumul asta parca se tine o data cu   de Flamy
A r h i v a
  Caline, da-le uninominal!    2007-10-23
  DNA discrediteaza Justitia    2007-10-22
  Patru trandafiri si un FSN    2007-10-18
  Siamezii Basescu-Geoana si clonele PD-PSD    2007-10-06
  Calin Popescu Highlander. Si un rudotel pentru Basescu    2007-10-04
 Top afisari / comentarii 
 Tortionara (3336 afisari)
 Elodia si Traian Basescu (2658 afisari)
 Hitler, la Curtea Suprema (2634 afisari)
 Referendum absurd (2213 afisari)
 Victor Piturca: "Hagi patat, Sandu vinovat!" (2099 afisari)
 Ne asteapta o iarna blanda, cu zapada si temperaturi ridicate (1375 afisari)
 Italia: Politia din Padova a arestat 29 de romani (460 afisari)
 Basescu ar putea primi 1.800 de hectare in baza testamentului unui logofat (403 afisari)
 Italienii vor sa-i convingem pe romi sa nu mai paraseasca Romania (400 afisari)
 Armata turca a intrat in nordul Irakului (340 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14647 sec.