Ziua Logo
  Nr. 4068 de miercuri, 24 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Jocurile din noiembrie
-- ZIUA va prezinta miscarile si interesele actorilor de pe scena politica in luna referendumului pentru votul uninominal si a euroalegerilor
Seful statului a semnat decretul de convocarea a referendumului, a avut grija ca ziua sa fie aceeasi cu cea a scrutinului pentru europarlamentare, 25 noiembrie. Basescu a facut si o declaratie lamuritoare pentru implicarea sa viitoare in campania PD, considerand firesc sa sustina partidul care l-a sprijinit. In replica, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca seful statului va primi, din partea Parlamentului, pana pe data de 4 noiembrie, Legea votului uninominal pentru a o promulga. De altfel, pe ordinea de zi a sedintei de azi a Guvernului se afla asumarea raspunderii pe uninominal. Varianta de uninominal preferata de Basescu favorizeaza partidele mari, cea a Guvernului da sperante si formatiunilor mai mici. Infruntarea dintre presedinte si premier ar putea avea ca rezultat un nou blocaj privind legiferarea scrutinului uninominal.
"Sunteti de acord ca incepand cu primele alegeri organizate pentru Parlamentul Romaniei toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale in baza unui scrutin majoritar in doua tururi" este intrebarea ce va pusa cetatenilor. Presedintele si-a detaliat obiectivele pe care le are prin organizarea plebiscitului: reformarea clasei politice romanesti, "o clasa politica depasita de nevoile, de inteligenta si de aspiratiile poporului roman" ce trebuie primenita; uninominalul pur consolideaza legatura alesilor cu electoratul si cu administratia locala; partidele nu isi vor mai permite sa puna sub sigla lor oameni de proasta calitate sau celebra clientela politica. Basescu a adaugat ca acest tip de scrutin asigura Guvernului stabilitate si consistenta pentru ca genereaza majoritati certe. El a insistat ca organizarea referendumului face imposibila modificarea legii. "Asa cum e formulata intrebarea si avand in vedere antecedentele, n-as exclude posibilitatea ca in urmatoarele zile cineva isi va asuma responsabilitatea pentru o noua lege electorala si (...) sa modifice data aplicarii si sa faca o trimitere la anul 2014", a aratat seful statului. "Exista antecedente de razgandire si de modificare de legi", a amintit ca in 2005 premierul Tariceanu s-a razgandit in privinta organizarii alegerilor anticipate, iar in 2007 a amanat data alegerilor europarlamentare. La acestea se adauga promisiunile neonorate.
Basescu a invocat si utilizarea aceleiasi logistici cu logistica pentru euroalegeri, avand in vedere ca referendumul pentru suspendarea sa a costat circa 20 de milioane de euro. "Cu sau fara tema votului uninominal sper ca nimeni nu isi imagineaza ca il voi sustine in campanie pe Iliescu, Hrebenciuc, Orban, Crin Antonescu", a aspus presedintele, mentionand ca se va implica in campanie si ca nu va fi un adversar al celor care "de bine, de rau" l-au sustinut. "Cei care mizeaza pe o asemenea abordare ori nu au logica politicii, ori cred ca eu sunt un om naiv si cu siguranta voi accepta sprijnul partidelor care au fost dispuse sa-mi acorde sprijinul", a conchis Basescu.
Varianta Guvernului
In varianta APD, pe care Executivul isi va asuma raspunderea, atribuirea mandatelor de parlamentar se face in doua etape. Jumatate din totalul mandatelor se distribuie automat candidatilor care aduna cel mai mare numar de voturi in colegiul electoral in care candideaza.
Celelalte mandate se vor repartiza la nivelul circumscriptiei electorale astfel: intai se stabilesc cate mandate se cuvin fiecarui partid, proportional cu voturile inregistrate la nivel de circumscriptie electorala de partidul sau alianta electorala respectiva.
Din acest numar se scad mandatele deja castigate de candidatii partidului sau ai aliantei electorale respective in colegiile uninominale. Diferenta de mandate este atribuita candidatilor partidului sau ai aliantei electorale care au primit cel mai mare procent de voturi in colegiul in care au candidat, dar care nu au castigat alegerile. Altfel spus, in aceasta a doua faza, vor primi mandate candidatii clasati pe locurile doi sau trei in colegiile in care candideaza.
Avantajul acestui sistem este ca voturile alegatorilor care nu au sustinut candidatul cel mai puternic nu se pierd, regasindu-se la redistribuire. In acest fel si partidele mai mici, dar care depasesc pragul de 5%, au sanse sa fie reprezentate in Parlament.
Varianta Presedintiei
Sistemul uninominal majoritar cu doua tururi de scrutin, promovat de presedintele Basescu, se bazeaza pe o procedura asemanatoare cu cea folosita la alegerea primarilor. Mandatele se distribuie automat celor care obtin in colegiile uninominale peste 50% in primul tur. Daca nici unul dintre candidati nu atinge aceasta performanta, se organizeaza al doilea tur de scrutin in care intra primii doi clasati. Invingatorul din turul doi primeste mandatul de parlamentar. Acest sistem favorizeaza partidele mari, iar formatiunile mai mici au putine sanse sa prinda scaune in Legislativ. Trebuie mentionat ca, in ambele variante, cetatenii vor vota "omul" nu "lista".
APD someaza PD sa renunte la populism
Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima ingrijorarea fata de retragerea sprijinului PD pentru proiectul privind introducerea votului uninominal propus de APD si cere democratilor sa nu compromita reforma electorala de dragul politicianismului si populismului.
"Desi neoficializat inca, gestul PD - prin vocea presedintelui partidului, Emil Boc - este de natura sa vicieze demersul de reformare a sistemului electoral si, deci, de reformare a clasei politice romanesti", subliniaza APD intr-un comunicat de presa difuzat ieri. Asociatia aminteste ca partidele politice parlamentare si-au asumat, politic, proiectul APD - "rezultatul unui demers democratic cosensual". Compromiterea proiectului inseamna compromiterea reformei electorale, sustine Asociatia. "In plus, varianta pe care, mai nou, o sustine Partidul Democrat, urmand demersurile Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, poate sa determine o mare injustete in ceea ce priveste reprezentarea, in Parlament, a optiunilor electoratului. Dupa cum o demonstreaza realitatea din alte tari in care este folosit sistemul majoritar cu doua tururi de scrutin, promovat de catre presedinte, pot aparea situatii in care partide ce se bucura de voturile a 30-35% din alegatori ajung sa castige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obtin 10-12% nici macar nu intra in Parlament", se arata in comunicat. Pro Democratia solicita reprezentantilor partidelor "si, in principal, reprezentantilor Partidului Democrat", abordarea cu responsabilitate a reformei electorale si respectarea angajamentului politic asumat pentru proiectul de lege aflat in Parlament. (O.B.)
Pasii pana la sistemul de vot uninominal
Suprapunerea referendumului pentru vot uninominal cu legiferarea acestui sistem prin asumarea raspunderii de catre Guvern implica o serie de proceduri care intarzie momentul legiferarii uninominalului.
Primul pas a fost facut de presedinte, prin emiterea decretului privind organizarea referendumului in aceeasi zi cu euroalegerile - 25 noiembrie. In zilele urmatoare, Guvernul va veni in Parlament pentru sustinerea asumarii. Cel mai probabil nu se va depune o motiune de cenzura. Legea va ajunge la Presedintie, dar Basescu nu o va promulga, pentru ca astfel si-ar anula demersul plebiscitar. In opinia liberalului Dan Motreanu, inainte de expirarea termenului limita de 20 de zile in care trebuie sa emita decretul de promulgare, seful statului va retrimite legea la Parlament spre reexaminare. Acest lucru s-ar putea intampla in jurul datei de 17 sau 18 noiembrie, deci cu o saptamana inainte de alegerile pentru Parlamentul European. Din punct de vedere tehnic, va fi imposibil ca legea sa fie reexaminata pana in preziua referendumului.
Mai departe sunt posibile doua variante: trecerea referendumului si obligativitatea - conform Constitutiei - intrarii in dezbateri parlamentare a ceea ce a reiesit din consultarea populara; a doua varianta, referendumul nu este valabil din cauza prezentei reduse a cetatenilor la urne. In prima varianta, urmeaza ca Parlamentul sa dezbata un proiect de lege in concordanta cu solutia reiesita in urma consultarii populare.
Tinand cont de faptul ca urmeaza Sarbatorile de Craciun si vacanta parlamentara, legea va fi adoptata, in cazul cel mai fericit, in primavara anului 2008. Insa problemele administrative legate de implementarea noilor norme fac improbabila aplicarea uninominalului la urmatoarele alegeri.
A doua varianta: in urma nevalidarii referendumului, Parlamentul nu va mai fi obligat sa dezbata "uninominalul" propus de presedinte, dar legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, intoarsa la reexaminare, va fi dezbatuta suficient de mult timp incat deznodamantul sa fie tot amanarea legiferarii uninominalului.
Referendumul nu ar fi putut fi convocat in acelasi timp cu euroalegerile, daca legea care stipuleaza acest lucru, adoptata recent in Parlament, ar fi fost in vigoare. Dar legea se afla in acest moment la promulgare, adica tot la mana presedintelui. Aici, parerile parlamentarilor juristi sunt impartite. Eugen Nicolicea (PSD) sustine ca Basescu este obligat sa promulge legea, intrucat aceasta a mai fost trimisa la reexaminare. Nicolae Vlad Popa (PLD) apreciaza insa ca, fie si in aceasta situatie, legea opereaza numai pentru viitor, iar decretul privind referendumul a fost deja emis. Daniel Buda (PD) spune ca Basescu poate retrimite legea la Parlament, intrucat aceasta modifica alte articole decat cele pentru care s-a mai cerut reexaminarea.
Liderul PSD, Mircea Geoana
Vom sprijini orice initiativa
Geoana a sustinut, imediat dupa declaratia publica a presedintelui, faptul ca partidul sau va sprijini "orice initiativa" care duce la adoptarea unui sistem de vot uninominal. Geoana si-a insusit la randul sau paternitatea variantei de vot uninominal pe care Basescu o va supune votului la referendum. El a precizat ca votul uninominal majoritar pus in discutie de seful statului este un proiect mai vechi al PSD. Geoana a sugerat ca si Guvernul sa propuna adoptarea sistemului de vot majoritar. De altfel, el a cerut PD si PNL sa-si exprime pozitia in privinta tipului de vot pe care-l doresc adoptat, in conditiile in care atat liberalii cat si democratii au sustinut anterior proiectul de lege propus de Asociatia ProDemocratia, diferit fata de cel preferat in prezent de Basescu. In privinta referendumului, Geoana a afirmat ca seful statului doreste cu orice chip sa faca campanie democratilor si ca oricum, consultarea nu va fi validata, fiind greu de crezut ca pot fi adunate noua milioane de voturi. (D.I.)
Liderul UDMR, Marko Bela
"Basescu influenteaza euroalegerile"
"Din moment ce Guvernul isi asuma raspunderea pentru o lege a votului uninominal, in legatura cu care partidele parlamentare au cazut de acord, nu vad de ce presedintele ar vrea referendum pentru 25 noiembrie, daca nu pentru a influenta rezultatul votului pentru Parlamentul European", a precizat Marko. "Am ajuns intr-o situatie politica cand nu avem nici minima coerenta a clasei noastre politice. E clar ca un referendum la 25 noiembrie ar influenta rezultatul votului pentru PE si nu sunt de acord sa influentam votul", a adaugat udemeristul. "Putem sa avem si referendum, si asumare, ceea ce ar fi absurd dupa parerea mea, dar nu ar fi prima absurditate in Romania, mai ales in ultima vreme", a conchis Marko. (R.I.P.)
Stolojan se mobilizeaza pentru Basescu
Conducerea PLD s-a intalnit ieri cu Traian Basescu pentru a-l asigura pe acesta ca beneficiaza de sprijinul liberal - democratilor la referendumul pentru votul uninominal. Surse din tabara liberal - democratilor au declarat ca Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur si Valeriu Stoica au participat la intalnirea cu presedintele, pentru a-i comunica acestuia ca PLD ii va pune la dispozitie suportul logistic si uman al partidului pentru ca referendumul sa fie adoptat. Mobilizarea electoratului pentru ca votul uninominal sa treaca in varianta propusa de presedinte este principala misiune ce le revine celor de la PLD. Conform acelorasi surse, adversarii politici ai presedintelui incearca sa-l impiedice pe acesta sa poata organiza referendumul pentru votul uninominal, deoarece nu se doreste ca acesta sa fie activ in campanie pentru euroalegeri alaturi de PD si PLD. (C.A.)
Ovidiu BANCHES, Anca HRIBAN 
Alte articole
  Euroalegerile bat referendumul    (Eveniment, 2007-11-19)
  Candidati europeni fara lege    (Eveniment, 2007-09-27)
  Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum    (2007-10-15 16:54)
 Afisari: 2041  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 25 Afiseaza toate comentariile  
alegatorii trebuie sa'si asume responsabilitatea alegerii!,   de silviana
Politica adevarata este stiinta   de Mihnea Apostol
Base, n-o sa-ti iasa ploile   de maricica
probleme gogule   de hetfield
Un presedinte care dezbina si cucereste   de one
Cui e frica de votul uninominal ?   de Giuseppe Cocos
Dupa ce sistem de uninominal alegem ?   de alwis46
despre "noiembrie "   de stefan cel mare
NU VREM REFERENDUM CU EUROPARLAMENTARE !   de ion ion
APD someaza ...   de the
Smecherii de maidan   de Krix
ce-o sa fie ce-o sa fie ce mai minunatzie   de laur
Guvernul trebuie sa EVITE CONFLICTUL care deja planeaza   de johnson
Un Referendum identic   de paraipan
Pentru romance a plecat Pierre Roman si a venit Traian Basescu , numai ca sa nu uitam   de ionion
Sobru;votul uninominal   de Aladin
afara cu magicienii   de martinica
Suparare mare la baietii shmekeri...   de ingineru
votul uninominal   de cosor ion
Jocurile olimpice, nationale, politice nesportive?   de Huhu extraterestrul
este vorba de campanie!   de Manuela
   de CALUGARUL
Bai,ce mai ceatza   de odiseu
jucatorul antipopor   de simpatizant dreapta
Dl.Basescu are o misiune istorica   de Mos_Tautu
A r h i v a
  Afaceri ilegale la Episcopia Argesului    2 comentarii
  Senatorii au crescut viteza    7 comentarii
  California in flacari    4 comentarii
  PNL vrea in capul listei    2 comentarii
  BOR: Verdictele CNSAS sunt niste asasinate morale    11 comentarii
  Trecem la ora de iarna    
 Top afisari / comentarii 
 Tortionara (3336 afisari)
 Elodia si Traian Basescu (2658 afisari)
 Hitler, la Curtea Suprema (2634 afisari)
 Referendum absurd (2213 afisari)
 Victor Piturca: "Hagi patat, Sandu vinovat!" (2099 afisari)
 Ne asteapta o iarna blanda, cu zapada si temperaturi ridicate (1375 afisari)
 Italia: Politia din Padova a arestat 29 de romani (460 afisari)
 Basescu ar putea primi 1.800 de hectare in baza testamentului unui logofat (403 afisari)
 Italienii vor sa-i convingem pe romi sa nu mai paraseasca Romania (400 afisari)
 Armata turca a intrat in nordul Irakului (340 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02986 sec.