Ziua Logo
  Nr. 4068 de miercuri, 24 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Scut NATO la Marea Neagra
-- Alianta pregateste o versiune proprie a scutului american antiracheta * Basescu remarca "agresivitatea regimului iranian"
Ramasa in afara planurilor americane de extindere a scutului antiracheta pe Continent, Romania ar putea fi protejata de un proiect similar complementar, dezvoltat de Alianta Nord-Atlantica. Afirmatia apartine reprezentantului permanent al tarii noastre la NATO, ambasadorul Sorin Ducaru declarand, ieri, la Bucuresti, cu ocazia conferintei de lansare a Fondului Marii Negre pentru cooperare regionala, organizata de Fundatia Marshall Fund, ca Alianta intentioneaza sa suplineasca sistemul de securitate american ce urmeaza sa dispuna de ramificatii in Cehia si Polonia.
Alianta Nord-Atlantica are in vedere construirea unui scut antiracheta destinat protejarii statelor aflate in afara razei de actiune a celor 10 interceptoare ce urmeaza sa fie amplasate in Polonia, respectiv a instalatiei radar din Cehia, a declarat, ieri, ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru. "Problema care se pune este de a complementa acest proiect american cu unul NATO care sa apere partea neacoperita de sud-est a Aliantei in fata rachetelor cu raza scurta si medie de actiune fata de care ele sunt vulnerabile, iar acest proiect - ce va acoperi tari precum Turcia, Grecia, Bulgaria, Romania, sudul Italiei sau chiar, in perspectiva, Croatia - este discutat in cadrul NATO", a declarat Ducaru, citat de Rompres. Criticat de Moscova cu fiecare ocazie, proiectul american de extindere a scutului antiracheta pe Continent se afla, la acest moment, in faza de negociere, Washingtonul facand, ieri, un anunt-surpriza, conform caruia nu ar exclude amanarea activarii instalatiilor antiracheta ce urmeaza sa fie amplasate in Cehia si Polonia, in eventualitatea unei cooperari cu partea rusa. SUA au propus mentinerea in stand-by a unor elemente ale scutului antiracheta, in incercarea de a inlatura temerile Rusiei, a anuntat, ieri, secretarul american al Apararii, Robert Gates, precizand ca Washingtonul a inaintat deja Moscovei o sugestie in acest sens, privind activarea componentelor numai in cazul semnalarii unei amenintari.
Amenintarea iraniana in spatiul pontic
Prezent, ieri, la lansarea Fondului Marii Negre pentru cooperare regionala, presedintele Traian Basescu a evidentiat inca o data rolul Romaniei in regiune. In calitate de stat membru al UE, Romaniei ii revine rolul de a fi catalizatorul aspiratiilor europene si euro-atlantice ale statelor din zona Marii Negre, a declarat liderul de la Cotroceni. "Ne-am asumat si rolul de a atrage atentia asupra pericolelor pe care le poate genera lipsa de securitate si predictibilitate a regiunii, care este inca dominata de flagelul traficului ilicit sau conflicte inghetate mentinute artificial in zona. Regiunea castiga vizibilitate pe agenda europeana si euro-atlantica datorita evolutiilor privind procesele de democratizare, largirii NATO si UE cu state riverane", a spus Basescu, atragand inca o data atentia asupra faptului ca regiunile separatiste Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah si Transnistria reprezinta amenintari majore la adresa stabilitatii in zona. Seful statului a subliniat, totodata, ca, dintre toate conflictele inghetate, cel din Transnistria este "cel mai periculos" din cauza "amenintarilor asimetrice ce au ca sursa" spatiul din stanga Nistrului. Basescu a profitat, totodata, de ocazie, pentru a atrage atentia asupra faptului ca nu se poate realiza o analiza pertinenta a situatiei de securitate din zona ponto-caspica fara a se lua in considerare situatia din Iran, aflata in prezent in atentia comunitatii internationale din cauza "regimului extrem de agresiv aflat la putere" si a ambitiilor nucleare ale acestuia.
Initiativa Marshall Fund
Fondul Marii Negre pentru cooperare regionala este o initiativa a The German Marshall Fund USA, care, dispunand de resurse de peste 30 de milioane de dolari, isi propune ca, in decursul a 10 ani, sa acorde finantari ONG-urilor locale si nationale din spatiul pontic, dar si altor grupuri si entitati din aceasta zona pentru participare civica, initiativa transfrontaliera si cooperare regionala. (A.M.L.)
Alte articole
  NATO debarca la Marea Neagra    (Eveniment, 2008-04-03)
  Daca Iranul reuseste sa obtina arma nucleara, NATO va trebui sa isi apere teritoriul si populatia prin apararea antiracheta, spune Rasmussen    (2009-11-26 17:42)
  Israelul este indignat de excluderea sa de la manvrele aeriene NATO din Turcia    (2009-10-10 11:31)
  "Corabioarele" NATO, Marea Neagra si naiemnicii Kremlinului de la Izvestia    (2008-09-12 14:04)
  NATO si Rusia joaca Vaporasele in Marea Neagra    (2008-08-27 12:35)
 Afisari: 1164  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Denumiri " penibile "   de XL5
Curiozitate   de Tudor190
A r h i v a
  Revolutia maghiara marcata prin violente la Budapesta    4 comentarii
  Ankara da cu flit teroristilor PKK    
 Top afisari / comentarii 
 Tortionara (3336 afisari)
 Elodia si Traian Basescu (2658 afisari)
 Hitler, la Curtea Suprema (2634 afisari)
 Referendum absurd (2213 afisari)
 Victor Piturca: "Hagi patat, Sandu vinovat!" (2099 afisari)
 Ne asteapta o iarna blanda, cu zapada si temperaturi ridicate (1375 afisari)
 Italia: Politia din Padova a arestat 29 de romani (460 afisari)
 Basescu ar putea primi 1.800 de hectare in baza testamentului unui logofat (403 afisari)
 Italienii vor sa-i convingem pe romi sa nu mai paraseasca Romania (400 afisari)
 Armata turca a intrat in nordul Irakului (340 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01936 sec.