Ziua Logo
  Nr. 4068 de miercuri, 24 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Propunere de modificare a Legii CC
-- Potrivit proiectului Ministerului Justitiei, judecatorii vor decide daca trebuie suspendat un proces pe perioada solutionarii exceptiilor de neconstitutionalitate invocate in cauza
Ministerul Justitiei a propus modificarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, principala schimbare vizata fiind eliminarea obligativitatii suspendarii proceselor in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate, aceasta ramanand la latitudinea instantei de judecata. Proiectul de modificare a Legii 47 a fost lansat pentru dezbatere publica, fiind postat pe site-ul Ministerului Justitiei. Pentru adoptarea modificarilor propuse este necesar avizul Consiliului Legislativ.
Controlul constitutionalitatii legilor si ordonantelor poate avea loc, potrivit Constitutiei, si prin intermediul exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial. Conform Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate judecarea cauzei se suspenda, procedura frecvent utilizata in practica. "Fara a diminua importanta controlului de constitutionalitate a legilor si ordonantelor in vigoare efectuat de Curtea Constitutionala - unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania - nu este mai putin adevarat faptul ca invocarea exceptiilor de neconstitutionalitate de catre parti este folosita de multe ori ca modalitate de a intarzia judecarea cauzei. Numarul extrem de ridicat al dosarelor aflate pe rolul Curtii Constitutionale ca urmare a invocarii frecvente a exceptiilor de neconstitutionalitate face ca solutionarea acestora sa dureze extrem de mult, in detrimentul celeritatii judecarii cauzelor", se arata in motivarea Ministerului Justitiei (MJ) de modificare a Legii 47/1992.
La latitudinea judecatorului
Ministerul de Justitie arata ca, daca prevederea suspendarii de drept a unei cauze a fost justificata prin temerea de a nu se ajunge la o solutionare in baza unei prevederi potential neconstitutionale, numarul extrem de mic al dispozitiilor declarate neconstitutionale in raport cu numarul exceptiilor invocate demonstreaza faptul ca suspendarea cauzelor aflate pe rolul instantelor a acoperit, in prea putine cazuri, un risc real in acest sens. In cele mai multe situatii s-a dovedit doar o modalitate convenabila la indemana partii interesate in tergiversarea cauzei, sustine MJ. "De aceea este necesara o solutie care sa corespunda acestei realitati si care, in acelasi timp, sa responsabilizeze judecatorul in "acordarea" suspendarii, dandu-i drept de apreciere doar in cazul in care instanta considera ca sunt motive temeinice pentru a o dispune. In acest fel, suspendarea ar putea fi dispusa numai in situatii in care aparenta de neconstitutionalitate este "confirmata" de instanta, precizeaza MJ in document. In ultimii ani, mai multe procese au fost suspendate pentru ca CC sa se pronunte asupra unor exceptii de neconstitutionalitate invocate in cauze. Dintre cele mai cunoscute sunt dosarele "Zambaccian", "Loteria", cel al lui Dan Ioan Popescu, al lui Florentin Scaletchi sau procesul lui Adrian Iovan.
Cauza de revizuire
In cazul in care judecarea unei cauze nu este suspendata, iar CC constata neconstitutionalitatea unei legi care a facut obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, proiectul MJ prevede o noua cauza de revizuire, propunand in mod corespunzator completarea Codului de procedura civila si penala. Ca urmare a acestor modificari, in situatia in care constata neconstitutionalitatea unei dispozitii cu care a fost sesizata, CC va comunica hotararea sa, nu numai Parlamentului si Guvernului, ci si instantei care a facut sesizarea si partilor. Comunicarea catre instanta si catre parti au ca motiv faptul ca acestea vor putea sa solicite revizuirea cauzei, potrivit propunerilor de modificare a Codului de procedura civila si penala. In cazul in care, pana la data comunicarii deciziei CC, cauza se afla pe rolul altui organ judiciar, instanta comunica acestuia solutia, care va fi luata in considerare la solutionarea procesului. De asemenea, daca in proces a fost pronuntata o hotarare definitiva, decizia CC va fi comunicata instantei in fata careia hotararea a ramas definitiva. In cauzele penale, instanta va comunica decizia si parchetului competent sa introduca cererea de revizuire.
La sfarsitul lunii iunie, Curtea Constitutionala (CC) informa ca in ciuda cresterii semnificative a numarului de exceptii de neconstitutionalitate cu care a fost sesizata in ultimii doi ani (2458 de exceptii in 2006 fata de 432 in anul 2001), durata medie a solutionarii acestor cauze este de 113 zile in anul 2006, respectiv 118 zile in anul 2007. (Andrei GHICIUSCA)
Contestatie a Avocatului Poporului
Avocatul Poporului, Ioan Muraru, contesta la Curtea Constitutionala legalitatea componentei Comisiei speciale de la Cotroceni, respectiv prezenta judecatorilor in comisie. Potrivit recentelor modificari ale Legii privind raspunderea ministeriala, Comisia prezidentiala careia i se solicita de catre Parchet aviz pentru declansarea urmaririi penale fata de un ministru este formata din cinci judecatori. Potrivit Mediafax, Avocatul Poporului considera, insa, ca puterea judecatoreasca, din randul careia se numara judecatorii, s-ar imixtiona astfel in puterea executiva, intrucat Comisia constituita la nivelul Administratiei Prezidentiale are natura administrativa, specifica puterii executive. Curtea Constitutionala asteapta punctele de vedere ale Guvernului, Senatului si Camerei Deputatilor cu privire la exceptia ridicata de Avocatul Poporului. (D.E.I.)
Politist trimis in judecata
Un politist din Campulung Moldovenesc care, beat fiind, a accidentat grav doua persoane ce traversau strada pe o trecere de pietoni din municipiul Campulung Moldovenesc a fost trimis in judecata de Parchetul Tribunalului Suceava, fiind acuzat de vatamare corporala din culpa. Purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Suceava, Luminita Hurjui, a declarat ca Filimon Grigorean, lucrator de politie judiciara in cadrul Politiei Campulung Moldovenesc, a fost trimis in judecata pentru vatamare din culpa. Potrivit Mediafax, in data de 22 decembrie 2006, politistul, care, baut fiind, conducea autoturismul proprietate personala in municipiul Campulung Moldovenesc, nu a acordat prioritate de trecere la doua persoane care traversau regulamentar strada. Politistul i-a acrosat cu masina pe cei doi si i-a aruncat pe sosea, in urma accidentului victimele avand nevoie de 50 - 55 de zile de ingrijiri medicale, respectiv 35 - 40 de zile de ingrijiri medicale. (D.E.I.)
 Afisari: 372  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
propunere neavenita   de silviana
mai simplu   de Andrei1232000
A r h i v a
  Hitler, la Curtea Suprema    7 comentarii
  Luptele de strada din Craiova, in atentia IGPR    
  Falsuri de 370 de milioane de dolari    
  Stiri pe scurt    
  Legea sigurantei nationale, motiv de revizuire in "Tigareta II"    
 Top afisari / comentarii 
 Tortionara (3336 afisari)
 Elodia si Traian Basescu (2658 afisari)
 Hitler, la Curtea Suprema (2634 afisari)
 Referendum absurd (2213 afisari)
 Victor Piturca: "Hagi patat, Sandu vinovat!" (2099 afisari)
 Ne asteapta o iarna blanda, cu zapada si temperaturi ridicate (1375 afisari)
 Italia: Politia din Padova a arestat 29 de romani (460 afisari)
 Basescu ar putea primi 1.800 de hectare in baza testamentului unui logofat (403 afisari)
 Italienii vor sa-i convingem pe romi sa nu mai paraseasca Romania (400 afisari)
 Armata turca a intrat in nordul Irakului (340 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01338 sec.