Ziua Logo
  Nr. 4068 de miercuri, 24 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Doza zilnica de moarte
-- Cine e cu adevarat "in rolul victimei" in spectacolul lui Felix Alexa?
Exista in Romania actori pe care nu-i vezi multa vreme pe scena, pe care-i zaresti in filme si-ti amintesti cu placere si regret cand i-ai vazut ultima oara la teatru. Apoi te-ntalnesti din nou cu ei si-ntelegi inca o data de unde placerea si de unde regretul acelor amintiri.
Pe Dana Dogaru am putut-o vedea recent intr-o premiera - "In rolul victimei" a fratilor Presnyakov, in regia lui Felix Alexa. Si-am vazut, din nou, acea simplitate si autenticitate a jocului care aproape te convinge ca actoria e cel mai natural lucru cu putinta, ca e suficient sa vrei si o intreaga complexitate umana se materializeaza in fata unor spectatori. In dublu rol aici (o mama abandonand lupta cu indolenta propriului fiu si senilizarea inainte de vreme a propriului sot si "matroana" unui restaurant japonez, patrunsa de un soi de pragmatism cinic "la dispozitia clientului"), Dana Dogaru stie sa joace oameni-umbra, umilinta si linguseala, "replici" intregi ale ei se construiesc doar dintr-o inclinare a capului, o clipire din gene si un spate intors. Dana Dogaru aduce cu ea, in "In rolul victimei", perspectiva unei lumi - a celor "vechi" - condamnata la disparitie in fata asaltului noii generatii: e tema piesei lui Oleg si Vladimir Presnyakov, dar si una a teatrului romanesc actual, nu doar maturi si tineri se confrunta pe scena de la Metropolis, ci si doua generatii de actori...
Valya (Marius Manole - foto) e un tanar cu parinti angoasati si abrutizati, predispus la mici acte de anarhie cotidiana (cum ar fi sa manance cu betisoarele doar ca sa nu spele vasele) - ruda buna - acest Valya cu adolescentul Kurt din "Chip de foc" al lui Mayenburg, pe care tot Manole il juca, acum cativa ani, intr-o montare a aceluiasi Felix Alexa), care se trateaza de frica de moarte (si viata) jucand roluri de morti si raniti in reconstituiri ale politiei, in exercitii de "regizare" post-factum a vietii, daca tot nu mai avem nici un control asupra ei. Valya asta si e, in realitate, sau se vrea: regizorul din spatele vietii altora, punandu-i in valoare pe marii actori ai meschinului cotidian (in rolul principal, inspectorul-capitan, jucat de Razvan Vasilescu, dandu-si duhul in plina diatriba, rezumabila in injuratura pe care o tot repeta, impotriva superficialitatii tinerilor), strecurandu-se prin meandrele culoarelor proiectate pe largi panouri.
Sigur ca nimeni nu se asteapta ca o piesa altoita pe o realitate ruseasca cat se poate de palpabila sa "sune" scenic la fel la Bucuresti ca la Londra si la Londra ca la Moscova. La Metropolis, versiunea lui Felix Alexa e un inventar de mici detalii comice, care detoneaza controlat potentialul exploziv al unui text despre realitati incomode si fiinte prea putin simpatice. Nu inca un spectacol despre familia cotidiana in descompunere, despre lipsa de comunicare si din ce in ce mai fragilele limite morale, "In rolul victimei" ia din textul lui Oleg si Vladimir Presnyakov dimensiunea absurda, pe care incearca s-o acopere de sens, un teritoriu uman al lipsei de greutate (mai mult decat de seriozitate), viata ajunsa un fel de banc spus la plezneala, sub deviza lui "Mi se rupe" (cu care, se pare, poti si sa mori pe buze). Poti sa razi cu lacrimi de romaneasca stalcita a personajului jucat de Elias Ferkin ori de tatareasca lui intraductibila, dar drama e acolo, intretesuta intre sordidul unei toalete si penibilul mimarii inotului pe marginea bazinului. Doar Hamleti si Leari nu mai exista.
Teatrul Metropolis, Bucuresti * "In rolul victimei" de Vladimir si Oleg Presniakov * Traducere de Maria Dinescu * Regia: Felix Alexa * Scenografia: Diana Ruxandra Ion * Cu: Razvan Vasilescu, Marius Manole, Dana Dogaru, Dan Astilean, Vlad Logigan, Elias Ferkin, Xing Elena Ling, Gabi Costin, Iulia Colan, Costel Bojog.
Iulia POPOVICI 
 Afisari: 331  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  In cautarea lui Freud    2 comentarii
  Inghesuiala mare la "Gaudeamus"    
  Rasucelile vietii dlui Neagu Djuvara    1 comentariu
  Romania pentru polonezi    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tortionara (3336 afisari)
 Elodia si Traian Basescu (2658 afisari)
 Hitler, la Curtea Suprema (2634 afisari)
 Referendum absurd (2213 afisari)
 Victor Piturca: "Hagi patat, Sandu vinovat!" (2099 afisari)
 Ne asteapta o iarna blanda, cu zapada si temperaturi ridicate (1375 afisari)
 Italia: Politia din Padova a arestat 29 de romani (460 afisari)
 Basescu ar putea primi 1.800 de hectare in baza testamentului unui logofat (403 afisari)
 Italienii vor sa-i convingem pe romi sa nu mai paraseasca Romania (400 afisari)
 Armata turca a intrat in nordul Irakului (340 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01101 sec.