Ziua Logo
  Nr. 4066 de luni, 22 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Romani sub poarta Rashomon
Octavian HOANDRA 
-- Am citit undeva, recent, povestit poate pentru generatia care "descarca" filme de pe net, petrecand timp pretios cu pelicule de calitate indoielnica, filmul Rashomon, al lui Kurosawa, dupa nu mai putin celebra carte cu acelasi nume a lui Akutagawa.
Cu cuvinte simple, cautand sa puna in lumina marea lectie de viata pe care o primeste cititorul cartii, sau spectatorul filmului o data cu ultima fila, ori cea din urma secventa am descoperit in text dorinta de a atrage atentia asupra unui film cum rar s-au facut in ultimul timp. Sub poarta Rashomon, ferindu-se de ploaie, un preot, un vagabond si un taietor de lemne, comenteaza uciderea unui samurai si violarea sotiei sale de catre criminal, care fusese, de fapt, prins si judecat. Felul cum au vazut cei patru martori acest fapt constituie chiar intriga filmului.
Unul il vede pe criminal las si ticalos, altul il vede un fel de "macho" cu aer de cavaler. Pe sotia violata martorii o vad ba ca femeie virtuoasa, ba cu apucaturi de femeie usoara, si tot asa mai departe. Unul din martori - taietorul de lemne -, care nu s-a putut abtine sa fure de la cingatoarea celui mort un cutit scump, pentru ca avea multi copii de crescut, dar nici nu s-a dat in laturi de a mai salva luand cu sine inca unul, parasit de parintii lui pe drumuri. Personaje diferite, cu alcatuiri sufletesti la fel de deosebite una de alta. Puncte de vedere diferite, ce cauta in van un adevar, pe care toti il revendica.
Daca am duce azi Romania sub poarta Rashomon scenariul unui eventual nou film nu s-ar schimba foarte mult. Suntem atat de trist impartiti ca popor si avem cu totii impresia ca numai noi avem dreptate, incat deasupra "sangelui" si a neincrederii din politica (dar si viata) noastra nu mai este decat posibilitatea de a exclama asemeni preotului din film: "Daca nu mai pot avea incredere in nimeni, viata e un iad!" Pentru unii, d-l Basescu este cel care vrea binele tarii, pentru altii este un delincvent si un dictator in devenire. Pentru unii, procurorii sunt angajati politic care calca in picioare Drepturile Omului, pentru altii, sunt cei care asaneaza societatea noastra extrem de corupta. Unde este adevarul? Societatea e impartita si seamana, cel putin in ultimul timp cu un iad. Cu iadul pe care, parca Diavolul l-a picurat in fiecare din sufletele noastre.
Dar filmul - poate ca ar fi bine sa fie proiectat printr-un proiect UE, in locul idioatelor clipuri "anti-spaga" -, ne transmite un alt mesaj. Si anume ca lumea nu este un iad, si ca are prea putina importanta sa stabilesti cine este cel bun si care este cel rau. Fiindca lumea, asa ca si Romania este alcatuita din oameni cu pacate, rautati mai mici sau mai mari, cu suflet mai bun sau mai rau.
Cel mai important, atat pentru politicieni, cat si pentru cei care asista la dezastrele si sangele de pe scena publica, este sa incerce, cu toate ca este, poate cel mai greu lucru, sa ramana oameni, sa se mai poata privi in ochi. Iar noi, cei care traim "pur si simplu", prinsi in aceasta furtuna, exact ca in filmul lui Kurosawa, o furtuna de iad - asa cum spune cel care ne introduce in atmosfera de furtuna generalizata a peliculei, rasplatita cu premiul Oscar (pe vremurile cand premiile se dadeau pentru alte calitati decat socul provocat juriului de un avort petrecut dupa "Cortina de Fier"), ar trebui sa facem doar atat: sa incercam in fiecare zi sa fim si sa ramanem oameni.
Sa re-compunem, asadar o Romanie pe care politicienii au fractionat-o in mai multe Romanii, care se urasc si care se ucid zilnic intre ele, "in direct", pe ecranele televizorului. Poate ca asta e drumul, inca nedescoperit al acestui popor aflat in mijlocul furtunii, spre o Europa, parca din ce in ce mai indepartata.
 Afisari: 577  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Avortul, Morala si Samuraiul   de Impartial
"pelicule de calitate indoielnica"   de sty
OK cu POPULATIA DIVERSA a Romania intrupand "martorii"   de Nababul321
A r h i v a
  Doctoratele de la Sorbona nu-s bune de nimic (sic!)    33 comentarii
  Consecintele razboiului mondial antiterorist    6 comentarii
  Geoana se-ntoarce ca sa plece. Cine ii va lua locul?    10 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  O survolare cu Ciupilan    2007-10-15
  Posibilitatea unui P.D. istoric    2007-10-08
  Alesul lui Dumnezeu pe Pamant    2007-10-01
  Dupa bloguri suntem noi/care te facem pe tine!    2007-09-17
  Distrugerea care... zideste    2007-09-10
 Top afisari / comentarii 
 Doctoratele de la Sorbona nu-s bune de nimic (sic!) (3625 afisari)
 Gigi a cazut pe prag (3252 afisari)
 Sub focul talibanilor (2760 afisari)
 Geoana se-ntoarce ca sa plece. Cine ii va lua locul? (2685 afisari)
 Consecintele razboiului mondial antiterorist (1887 afisari)
 Cioaca ramane in libertate (640 afisari)
 Basescu le-a cerut iertare in tiganeste unor supravietuitori ai Holocaustului (303 afisari)
 Dosarul Rompetrol, trimis la DIICOT (212 afisari)
 Caderi spectaculoase pe burse (180 afisari)
 Istanbul: Proteste de strada dupa capturarea soldatilor turci (179 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15585 sec.