Ziua Logo
  Nr. 4063 de joi, 18 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
TUI, FTI, Neckermann ne-au exclus din cataloagele turistice
Fug nemtii de noi
-- Natura si Cultura sunt cele doua valori de baza pentru turistii straini care aleg sa vina in Romania subliniaza studiul "Romania, vazuta prin ochii tour operatorilor germani", prezentat ieri de WBF/GTZ - Program al cooperarii tehnice bilaterale romano-germane desfasurat in cooperare intre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si GTZ.
Studiul, prezentat la Forumul de bune practici in turism, a fost realizat cu ajutorul raspunsurilor oferite de tour operatorii germani care vand programe in Romania. "In acest an rezultatele n-au fost foarte fericite. Din pacate, de trei ani de zile, punctele slabe identificate s-au mentinut, iar punctele tari ale turismului din Romania incep sa se estompeze in aprecierea turistilor germani", a precizat Carmen Chasovschi reprezentant WBF/GTZ. Ea a atras atentia ca trei mari tour operatori au renuntat in a promova si a include Romania in cataloagele lor (TUI, FTI, Neckermann). Pe langa pierderea a trei agentii, marele punct negativ pentru Romania este faptul ca acesti trei mari tour operatori detin 50% din piata Germaniei. Potrivit realizatorilor studiului, alti doi touroperatori li se vor alatura celor trei. Cei care au renuntat la Romania au avut ca motivatie faptul ca Litoralul nu este competitiv in comparatie cu destinatiile similare.
Servicii de slaba calitate
Tour operatorii germani sustin ca este nevoie de mai multe infotour-uri de promovare si prezentare a Romaniei. "Daca facem o comparatie cu Croatia trebuie sa spunem ca acolo sunt adusi peste 1000 de ziaristi pentru promovarea destinatiei turistice. Ceea ce se intampla in Romania este ca o picatura de apa pe o piatra incinsa", au subliniat realizatorii studiului. Turistii germani apreciaza in Romania peisajele, istoria, natura minunata, zone excelente pentru turism activ si rural. Sunt aduse critici aspre infrastructurii, conditiilor de transport si de igiena (gunoaie si mizerie), Litoralul este plin de probleme fara sfarsit. Despre hoteluri si pensiuni s-a apreciat faptul ca unele au fost renovate insa fara gust si fara a se tine cont de necesitati. Ar fi nevoie de mai multe unitati de cazare de trei si patru stele, inclusiv in zonele rurale. Au fost criticate preturile practicate in hotelurile din Bucuresti si s-a subliniat ca, in orase, raportul calitate-pret nu este corect. "Nu intotdeauna hotelurile sunt curate, au servicii de slaba calitate, micul dejun este prea monoton. Personalul are nevoie de pregatire profesionala, ar trebui imbunatatita infrastructura sanitara in restaurante. Infrastructura pentru campinguri nu indeplineste standardele internationale", se arata in studiu.
Produse traditionale greu de gasit
Daca pana acum gastronomia era un punct tare al Romaniei, acum evaluarile au scazut. Sunt apreciate produsele traditionale insa acestea se gasesc din ce in ce mai putin, fiind inlocuite cu produse internationale. "Macarea este buna, dar servita rece si se mananca mai bine in restaurante decat in hoteluri, iar muzica din restaurante este mult prea tare", apreciaza tour operatorii germani. In privinta ospitalitatii, romanii sunt considerati ca fiind prietenosi, saritori si gazde bune. Totusi, si la acest capitol tara noastra a scazut in ochii turistilor germani considerandu-se ca ospitalitatea romaneasca isi pierde treptat din intensitate.
Natura, punctul forte al Romaniei, este considerata minunata, dar plina de gunoaie si cu probleme de poluare fara sfarsit. De asemenea, se atrage atentia ca Delta ar putea deveni suprapopulata de turisti ca o consecinta a lipsei de gestionare a afluxului turistilor. Si partea de turism cultural a primit unele aprecieri, sunt multe lucruri de vazut: biserici, manastiri, lucrari de arta si produse manufacturiere. Exista o oferta bogata, insa obiectivele nu sunt usor de gasit. Monumentele istorice ar trebui sa beneficieze de mai buna protectie, ar trebui mai bine promovate si este nevoie de ghizi calificati "care sa stie despre ce vorbesc". Oferta culturala nu este bine pusa in valoare in cadrul programelor turistice.
Fara imaginatie
Agentiile de turism ar trebui sa se indrepte mai mult catre client, ar trebui sa aiba mai multa flexibilitate si creativitate, ar trebui sa-si tina promisiunile si impresia lasata de acestea este ca "sunt capabili de orice, dar credibili pentru aproape nimic".
Nu stam bine nici la promovare, apreciindu-se ca este nevoie de brosuri si materiale informative mai bine facute, nu exista o baza de date cu fotografii sau video. Tour operatorii germani apreciaza ca linile aeriene low-cost ar trebui sa lege mai multe destinatii intre Romania si Germania si sunt foarte importante pachete turistice interesante. TAROM este considerat in continuare dezastruos distrugand planurile de afaceri atunci cand se ajunge la schimbarea rezervarilor sau rezervari pentru grupuri.
Rezultatele acestui studiu, cel de-al treilea realizat, vor fi postate pe site-ul Forumului de bune practici in turism care va fi gasit la adresa: www.forum-turism.org.
Pagina realizata de Corina SCARLAT 
Alte articole
  Ce vrea austriacul de la noi    (Turistica, 2008-04-12)
  Turismul romanesc, promovat la Paris in timpul Turneului de tenis de la Roland Garros    (2009-05-22 18:34)
  Standul Romaniei la Targul de turism de la Berlin, locul al doilea la concursul Best Exibitor Award    (2009-03-21 12:05)
  Romania revine in ofertele turistice ale marilor tour-operatori    (2008-07-31 17:53)
  70% din structurile de cazare din Romania sunt sub standarde    (2008-05-27 15:37)
  Se intorc nemtii pe litoralul romanesc    (2007-12-12 17:12)
 Afisari: 1805  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Multa sanatate, COANE!   de Atamild
Am sa va spun ceva, sau mai bine, hm!   de Atamild
Mai gurita si tu ce ai vrea.?   de Aladin
A TRECUT VREMEA "POMENILOR" !   de ioanguradeaur
E mai rau decat atat   de ml
Nemtii nu mai vin in Romania pentruca   de ionion
Strainii sunt interesati de noi   de FB
Fug nemtii de noi   de indel
A r h i v a
  Masina de vot    25 comentarii
  Ancheta "Teoctist": Prima judecata    3 comentarii
  Contractul cu Ford in aer    3 comentarii
  Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Hagi-Becali, razboi penibil (3455 afisari)
 Moscheea sovietica din Bucuresti (2563 afisari)
 Patru trandafiri si un FSN (2381 afisari)
 Masina de vot (2197 afisari)
 Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra (2047 afisari)
 Diplomat roman, acuzat de colaborare cu Securitatea (395 afisari)
 Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA (391 afisari)
 Muresan: S-a incercat lichidarea mea fizica (337 afisari)
 O bacterie rezistenta la antibiotice alerteaza SUA (227 afisari)
 S-a dezbracat pentru o casa (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01743 sec.