Ziua Logo
  Nr. 4063 de joi, 18 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Pacatele arhiepiscopului Andrei Andreicut
Gabriel ANDREESCU 
-- Recent, arhiepiscopul Albei si Muresului, Andrei Andreicut s-a bucurat de un frumos portret plasat la pagina de editoriale a Ziua: "om de tenacitate duhovniceasca si fermitate ortodoxa", ierarh autentic a carui marturisire "exclude rabatul", aflat care va sa zica "pe lista de asteptare a lui Dumnezeu". Iata insa ca in luna septembrie 2007, membrii Colegiului CNSAS si-ar fi facut "pacat mare cu arhiepiscopul Andrei", calificandu-l colaborator al politiei politice comuniste. A semnat sub constrangere un angajament dar, zice generosul sau avocat, "de aici si pana la politie politica e cale lunga".
Dosarele de retea ale arhiepiscopului Andrei contin date precise, iar acestea povestesc cu totul altceva decat ceea ce ne-a oferit autorul reverentiosului portret. E adevarat doar ca Andrei Andreicut a fost recrutat in anul 1983 in urma unui santaj. Amenintarea ar putea fi considerata drept o circumstanta hotaratoare, dar legea actuala nu tine seama de ea. Daca ne intereseaza in principal judecata morala, e necesar de precizat cum a fost posibila santajarea lui Andreicut de catre Securitate. Un fapt penal: acesta, preot in acea vreme, oferise mita si mijlocise mituirea unui profesor de la seminarul teologic din Bucuresti. Ceea ce inseamna ca viitorul arhiepiscop coborase inca din 1983 de pe lista de asteptare a lui Dumnezeu ca sa stea pe lista de informatori ai Securitatii.
Daca nu credem ceea ce a notat Securitatea despre colaborationismul lui Andreicut - si e bine sa nu ne bizuim pe ce au scris ofiterii de legatura despre oamenii lor - ramane sa evaluam notele si declaratiile celui in cauza. Acestea il arata pe informatorul cu nume de cod "Ionica" si "Vasile" drept un asistent al politicii ceausiste impotriva minoritatilor religioase. A fost recrutat pentru posibilitatile sale de a "penetra in intimitatea elementelor fost greco-catolice" si cele scrise de el confirma asumarea sarcinilor. Noteaza drumul unui obiectiv al Securitatii in blocul unde locuieste o fosta calugarita greco-catolica, il denunta pe superiorul unitilor din Germania pentru Apelul sau catre romanii din strainatate, califica greco-catolicismul o miselie etc. Andreicut a ajutat si la urmarirea slujitorilor romano-catolici. Intr-o informare din luna august 1985, el denunta un preot catolic care tinea cursuri de catehizare cu copiii sau nepotii unor credinciosi, "iar preotul respectiv ii noteaza in registrele lor cu numele maghiarizate". Iata un gen de note care cantarea greu in planurile Securitatii ceausiste. Ele puteau sa faca si au facut efectiv rau.
Dosarul de retea nr. 354 pe numele arhiepiscopului de Alba si Mures probeaza si tradarea secretului spovedaniei. Unul dintre credinciosi venise la el sa-i marturiseasca ca are probleme de ordin sentimental cu prietena sa si ca intentioneaza sa se casatoreasca cu o straina. "Indrumatorul spiritual" l-a denuntat scriind in nota sa informativa catre Securitate din 28 octombrie 1983 toate aceste date intime, compromitatoare si utilizabile in scopuri proprii de institutie.
Incalcarea secretului marturisirii este un pacat grav, preotul care a facut-o nu ar mai avea drept sa slujeasca. Este motivul pentru care purtatorii de cuvant ai bisericilor refuza cu incapatanare sa recunoasca fenomenul desi, iata, probele exista negru pe alb. Interesant ca acest "detaliu" nu conteaza nici pentru unii comentatori proclericali. Oare cat conteaza tradarea secretului spovedaniei pentru enoriasi?
 Afisari: 1539  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
informatorii   de simiondan
Este ORIBIL!   de Ioany
Lasa Gabriele ... nu te mai framanta   de invechit
Arhiepiscopul Andrei va fi caterisit.   de CALUGARUL
Intrebare   de Ion Caramache
De ce este folosit acest sistem de postare a comentariilor ?   de saccsiv
Divagatie, ca sa se uite treaba cu FLOTA   de Nituc
Il judeca un comunist de la Stefan Gheorghiu   de Nituc
Framantari mari.....   de DianaI
Si care-i treba ta?   de Tudor190
A r h i v a
  Alte suspiciuni legate de fosta Securitate    5 comentarii
  Moscheea sovietica din Bucuresti    7 comentarii
  Liberalii de Timis se dezic de prefect    2 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Creationismul ingrijoreaza Europa    2007-10-11
  Ce nu i se poate ierta Doinei Cornea    2007-10-04
  Miza chemarii CNSAS la Dealul Patriarhiei    2007-09-27
  Cazimir Ionescu conspira Securitatea. Pana cand?    2007-09-20
  Dosariada din spatele alegerilor    2007-09-13
 Top afisari / comentarii 
 Hagi-Becali, razboi penibil (3455 afisari)
 Moscheea sovietica din Bucuresti (2563 afisari)
 Patru trandafiri si un FSN (2381 afisari)
 Masina de vot (2197 afisari)
 Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra (2047 afisari)
 Diplomat roman, acuzat de colaborare cu Securitatea (395 afisari)
 Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA (391 afisari)
 Muresan: S-a incercat lichidarea mea fizica (337 afisari)
 O bacterie rezistenta la antibiotice alerteaza SUA (227 afisari)
 S-a dezbracat pentru o casa (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18280 sec.