Ziua Logo
  Nr. 4063 de joi, 18 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Rubinele generalilor
-- Bijutierii din intreaga lume isi adorm constiintele in fata pietrelor pretioase ale dictatorilor din Myanmar
Majoritatea rubinelor de pe piata mondiala provin din Myanmar, unde junta castiga milioane din aceasta exploatare miniera. Bijutierii din Europa si Asia obtin profituri frumoase de pe urma pietrelor pretioase si prefera sa creada ca ii ajuta pe insurgenti, mai ales ca ei achizitioneaza pietrele de la intermediari. Dupa cat se pare, adevarul este insa altul.
Recent, in orasul pitoresc Idar-Oberstein, oameni de afaceri din intreaga lume s-au adunat la o conventie Intergem. Intr-un cadru luxos, s-au semnat acorduri extrem de profitabile si s-au incheiat afaceri de milioane, relateaza Rompres. Cumparatorii celor mai mari bijutieri ai Europei vin la Idar-Oberstein pentru a cumpara pietre pretioase, inclusiv diamante, iar anul acesta vor avea din nou profit, in conditiile in care exista marfuri rare provenite din Asia de Sud-Est. Rubinele mari si rosii din Myanmar se vand la preturi de mii de euro caratul, fiind astfel cele mai exclusiviste pietre pretioase pe care un dealer de geme le poate oferi. "Am vandut numeroase rubine la show", a confirmat Konrad Henn din cadrul companiei de comercializare a pietrelor pretioase Karl Faller. El spune ca rubinele pe care compania sa le achizitioneaza si apoi le vinde provin aproape in exclusivitate din regiunile Mogok si Mong Hsu. Dar Henn recunoaste ca nu s-a aventurat niciodata sa viziteze minele de acolo. "Riscul ar fi prea mare, iar pretul pe care l-am putea obtine direct la fata locului nu ar fi cu mult mai bun decat cel pe care il platim furnizorilor thailandezi pe care ii avem de multa vreme". De fapt, dealerii de geme si-ar putea pierde interesul fata de rubine daca ar vizita zonele restrictionate din Myanmar.
Sclavii pietrelor pretioase
In plus, fortele regimului militar din Myanmar ii obliga pe lucratori sa extraga pietrele pretioase in conditii dificile, in minele pe care le pazesc cu vigilenta. Aproape 90 la suta din furnizarea globala de rubine provine din Myanmar. Potrivit declaratiilor unor martori oculari, sefii minelor amesteca amfetamine cu apa pe care o beau lucratorii pentru a spori productivitatea. Uneori lucreaza si copii in minele intunecate. Nu exista cifre exacte pentru comertul cu pietre pretioase al juntei. Estimari ale veniturilor generate de aceasta afacere se cifreaza la sute de milioane de dolari pe an. Cu ocazia licitatiei de geme organizata de stat, la Yangon, unde numai pietrele de calitate medie sunt licitate, statul a incasat aproximativ 300 de milioane de dolari anul acesta. Chinezii, thailandezii si indienii sunt principalii clienti ai generalilor birmanezi. Acesti mari cumparatori controleaza de asemenea si comertul cu Europa si SUA. Ei stiu ca nu trebuie sa puna intrebari "deplasate". Nici clientii lor germani nu intentioneaza sa faca valuri. Potrivit unor statistici vamale, care reflecta numai o parte a comertului, rubine si safire care valoreaza peste un milion de euro sunt importate anual din Myanmar si aduse direct in Germania.
In ceea ce priveste comertul indirect, un numar cu mult mai mare de pietre din Myanmar sunt traficate de dealeri prin Bangkok, direct in Germania - si dupa cat se pare nimeni dintre cei implicati nu are mustrari de constiinta. Spre deosebire de diamantele "insangerate" si neinregistrate din regiunile africane devastate de razboaie civile, care au fost interzise in plan international in conformitate cu Sistemul de certificare pentru Procesul Kimberly (KPCS), pietrele pretioase din Myanmar sunt extrem de prezentabile si respectabile, chiar si in randul celor mai fini bijutieri din Germania.
Michael Hahn este un dealer de pietre pretioase din Dsseldorf si totodata presedintele asociatiei germane a importatorilor de pietre pretioase. El a mai dezvaluit ca pietrele pretioase de foarte buna calitate sunt traficate de catre insurgenti birmanezi care le obtin de la minoritati oprimate, la frontiera ce trece prin jungla, cu Thailanda. Hahn este unul dintre dealerii care cumpara pietrele pretioase din Bangkok. El este de parere ca un eventual boicot ar avea consecinte negative asupra populatiei, nu asupra regimului. El sustine ca opinia sa este impartasita de figuri de prima marime din industria germana a pietrelor pretioase. Ar putea fi achizitionarea rubinelor un act caritabil? Ulrich Delius, de la "Societatea Persoanelor Amenintate", nu este de aceasta parere. "Este cinic sa sustii ca fortele de opozitie si minoritatile isi finanteaza operatiunile cu rubine", a afirmat el. Bijutierul american Brian Leber este familiarizat cu teoria lui "Robin Hood" ca justificare a comertului cu geme - si ca mit. El cere de ani de zile o boicotare a rubinelor birmaneze. Leber spune ca etnia Karen, o minoritate etnica oprimata din Myanmar, a fost "implicata pana la un anumit nivel in trafic, in urma cu 20 de ani". Dar dupa o ofensiva de purificare etnica din partea guvernului si dupa expulzarea a peste un milion de persoane, ar fi "absurd sa sustii ca aceasta etnie ar controla comertul cu geme". Desi SUA au interzis importul direct de geme din Myanmar, America a permis continuarea comertului prin Bangkok, dupa interventia unui lobby puternic de bijutieri. Si politicienii de la Bruxelles au inceput sa ia in considerare o inasprire similara a actualelor sanctiuni ale UE. (M. BICA)
 Afisari: 855  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  "Razboiul stelelor", serial de televiziune    
  Ceasul imparatesei Josphine, scos la licitatie    
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Hagi-Becali, razboi penibil (3455 afisari)
 Moscheea sovietica din Bucuresti (2563 afisari)
 Patru trandafiri si un FSN (2381 afisari)
 Masina de vot (2197 afisari)
 Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra (2047 afisari)
 Diplomat roman, acuzat de colaborare cu Securitatea (395 afisari)
 Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA (391 afisari)
 Muresan: S-a incercat lichidarea mea fizica (337 afisari)
 O bacterie rezistenta la antibiotice alerteaza SUA (227 afisari)
 S-a dezbracat pentru o casa (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01193 sec.