Ziua Logo
  Nr. 4061 de marti, 16 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cine mai apara interesele noastre nationale?
Cristian UNTEANU 
-- Ce a avut de spus Comisarul pentru multilingvism, romanul Leonard Orban? L-a intrebat cineva despre tratatele semnate in moldoveneasca? Dar despre concursurile pentru cetatenii UE care sa stie neaparat limba moldoveneasca?
Trecuti acum in stadiul bataliei josnice a dezvaluirilor in direct la televiziune, cu ignorarea completa a principiilor minimale ale justitiei in statul de drept, conducatorii nostri nu mai au deloc timp sa se uite la mici amanunte neesentiale cum ar fi interesele noastre nationale.
Timp in care, in jurul nostru, au loc evenimente semnificative. Aparent nu foarte spectaculoase, dar care tes o plasa in care, din neatentie, lipsa de cultura politica sau de abilitate diplomatica, cadem de prosti cu o regularitate halucinanta. Si, vazand care e situatia, altii profita din plin. Sau, pur si simplu, ignora discursul romanesc.
Asa se face ca, legal, in liniste, guvernantii de la Chisinau pot sa impuna existenta limbii moldovenesti ca limba oficial acceptata in relatiile internationale. Fiind stat suveran, au putut sa-si denumeasca propagandistic limba nationala romaneasca drept moldoveneasca, cu toate ca presedintele Voronin recunostea public ca "desigur, ele sunt aceeasi limba" adaugand insa ca "n-avem nimic de-a face cu filologia"...
Problema apare in momentul in care Uniunea Europeana, din care va amintesc ca facem totusi parte integranta si platim anual o cotizatie de 1,15 miliarde de euro pentru acest privilegiu, recunoaste integral si fara rezerve limba moldoveneasca. Semneaza tratate bilaterale in care versiunea lingvistica pentru Republica Moldova este acceptata ca fiind in moldoveneasca. Asa cum s-a intamplat si in cazul Tratatului pentru facilitarea vizelor si readmisiei persoanelor, semnat la Bruxelles pe 10 octombrie 2007. Reamintesc faptul ca textul acestui Tratat a fost aprobat de Colegiul Comisarilor europeni din care face parte si domnul Leonard Orban! Mai mult, absolut toate posturile scoase la concurs de Delegatia Comisiei Europene impun cunoasterea limbii moldovenesti, cum este si cazul celui deschis acum pentru inscrieri, "manager pentru domeniul justitie si afaceri interne". Aceeasi cerinta apare si in avizul de concurs pentru un alt post, extrem de important, cel de consilier politic al Trimisiului Special al UE in Moldova. Se cere tot cunoasterea limbii moldovenesti, dar din partea unui cetatean dintr-o tara membra UE si care sa lucreze in domeniul administratiei publice sau in institutiile UE!
Ce a avut de spus Comisarul pentru multilingvism, romanul Leonard Orban? L-a intrebat cineva despre tratatele semnate in moldoveneasca? Dar despre concursurile pentru cetatenii UE care sa stie neaparat limba moldoveneasca? Ce are de spus atunci cand pe sit-ul oficial al Delegatiei CE de la Chisinau apar documente in doua variante, engleza si moldoveneasca, dar specificatia electronica pentru aceasta este "romana", instituind voit o confuzie periculoasa? De ce nu a folosit argumentul ca, pentru traducerea versiunii oficiale a tuturor documentelor oficiale UE sunt folositi traducatori de limba romana si nu de moldoveneasca, altfel neputand explica de ce, in textele respective, nu se regaseste niciuna dintre particularitatile lexicale ce sunt invocate in favoarea existentei limbii moldovenesti? Delegatiile oficiale UE care merg la Chisinau folosesc cumva interpreti de moldoveneasca sau de limba romana?
De ce aceasta problema nu a figurat pe agenda vreuneia dintre reuniunile Delegatiei parlamentare mixte UE-Republica Moldova, organism co-prezidat de estoniana Marianne Mikko (PSE) si Victor Stepaniuc, reprezentantul Factiunii Partidului Comunist din Republica Moldova? Avem acolo euro-parlamentari romani: Corina Cretu si Dan Mihalache (PSD), Cristian Stanescu (PRM) si Maria Petre (PD). A zis vreunul ceva in acest sens? Evident ca nu, pentru ca problema nu-i intereseaza... Dar, in afara de ziaristi, pe cine intereseaza?
 Afisari: 1478  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Ce coincidenta ?   de Rhodos
lingurita de limba moldoveneaska   de szervudakis
Invitaie   de Mos_Tautu
Dar, in afara de ziaristi, pe cine intereseaza? Ai dreptate, pe nimeni   de DanBruma
care interese?   de moga
Interesele nationale le intelegem atunci cand suntem departe de tara- in Uganda !   de ionion
Interese nationale ? Pai acu suntem globalizati! ce interese nationale ????? dar   de ionion
Synd,cum vine asta?   de vida clara
Limba noastra-i o comoarha(de...povarha)   de vida clara
Cine mai apara interesele noastre nationale?   de Phil
Intrebari fara raspuns   de N. Grue
Cine "mai" apara interesele noastre nationale?   de synd
"Apa trece,pietrele raman."   de vida clara
NIMENI NU LE APARA SI NICI NU LE-A APARAT VREODATA, FIECARE POLITICIAN SE GINDESTE NUMAI LA EL!   de Huhu extraterestrul
A r h i v a
  Sub "Pax americana" se pregateste o tragedie    2007-10-02
  Masura batjocurii, traditia nepasarii    2007-09-25
  Pentru cine vorbeste ben Laden?    2007-09-11
  Codul onoarei pe Dambovita    2007-08-28
  Semnalele ORGANIZATIEI    2007-08-20
 Top afisari / comentarii 
 Sarea iodata favorizeaza cancerul (6443 afisari)
 Jurnalist cu de-a sila (3487 afisari)
 PF Teoctist avea un nodul la plamani (3481 afisari)
 Scutul lui Stolojan (2710 afisari)
 Lucratura de la Cotroceni si prostia care nu doare (2636 afisari)
 Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat (454 afisari)
 Putin ii da unda verde Iranului pentru dezvoltarea programului nuclear (415 afisari)
 Remes, suspendat din partid (327 afisari)
 Castelul Bran, locul doi in topul celor mai scumpe proprietati din lume (250 afisari)
 Seful diplomatiei de peste Prut: Romania ingradeste posibilitatea cetatenilor Moldovei de a calatori in UE (243 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18304 sec.