Ziua Logo
  Nr. 4061 de marti, 16 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Puii de Hyperion la curtea lui Mitica
Cristian BADILITA 
-- Am avut odata (n-as mai fi avut!) doi amici care se numeau H.-R. Patapievici si Th. Baconsky. Intelectuali, baieti dezghetati, cu stil, bine orientati politiceste, cuviosi de cancelarie, polisati prin Occident, unul mai bine, altul mai cu riduri si fante, dar, oricum, habaravuti, si cu ceva robustete morala, imi ziceam zevzecul de mine, contempland balciul ambiental.
Brusc, de trei ani de zile, de cand Scaraotchi II s-a vazut intronizat cu vot de turma senila, examicii si eu ne-am trezit in lumi cu totul diferite. Ei, in lumea Lui, a carmaciului cules din sant, eu, in lumea Ne-lui, adica, a celor "dusi cu pluta prin miriste", incurabili. Romania de azi te murdareste prin simpla ei in-existenta. Examicii au deprins cariera politicianista de doi bani pentru ca n-au avut nici curajul occidentalizarii adevarate, pe care tot o predica penibil in cerculetele lor patrate, nici taria dezorientalizarii mioritice, la ei acasa, acolo unde au decis, jertfindu-se, vezi Doamne, sa ramana. Franta e o tara elitista, de la presedinte si academicieni (adevarati academicieni, nu jurnalisti semiliterati), pana la cersetori. Nu e nici o butada. Intr-un asemenea sistem e greu sa ramai toapa, ori sa ajungi savant-fripturist. Sistemul te modeleaza, te croieste dupa tiparul sau, iti impune exigentele sale, asa incat nu exista (eu cel putin n-am intalnit) vanzator de supermarket sau mecanic auto care sa nu-si reproduca elegant si coerent gandul. Intr-un asemenea sistem, pana si loazele devin digerabile, chiar un comunist reptiloid precum Robert Hue captandu-ti cat de cat interesul prin retorica. Franta a inventat sarmul prostului gust, ultim rafinament de cocota civilizata. Asta e! Geniu sau facatura, n-au egal! Romania e complet pe dos. "Sistemul" e atat de permisiv si arbitrar, atat de lipsit de noima si criterii, incat tot ce intra in raza lui de maculare devine spirochet. Oameni pe care-i socoteai vigurosi, plini de seva, ireductibili, capabili sa schimbe din interior acest blestemat antisistem de pusta valaha cad, dupa numai cateva clipe, cu capul in mocirla. Devin mocirla.
Fabula mea ar fi prea frumoasa daca ar fi adevarata. Stim bine ca sistemul in sine, o abstractie intelectuala, nu are cum sa fie singurul si cel mai mare vinovat. Sistemul se tine pe oameni si pe vointa lor, pe capacitatile si pe slabiciunile lor. Nimeni nu te obliga sa umbli cu masca pe figura pe creasta Bucegilor si nici sa te plimbi cu picioarele goale printre cioburi de sticla. Sistemul romanesc politicianist se tine pe nesimtire. Cainii latra, presa spumega, eu imi bag picioarele, si Romania imi plateste leafa din buzunarul fraierilor!
Baconsky si Patapievici au ajuns mari functionari ai statului, platiti aiurea si din buzunarele noastre, fara a fi facut nimic concret si decisiv pentru vidanjarea haznalei. Cariera lor de tuteri de Cortoceni s-a incheiat, lamentabil, inainte de a incepe. Au castigat o leafa, au pierdut un destin si cativa prieteni adevarati. Operetele lor de azi pe maine nu ma mai intereseaza de mult. Dar, ca cetatean roman (inca mai platesc o parte din impozite statului roman), ii voi avea cu prioritate in vizor. Sper sa-si numere bine lingurile si paharele de protocol si sa-si contabilizeze cutiutele cu vopsele tricolore. Jalnice figuri post-revolutionare, puii de Hyperioni deveniti aprozi la curtea lui Nea Mitica! Oricum, ceva mai sus ca nivel decat un N. Manolescu, ultima capodopera a mandatului Ungureanu: Romania reprezentata la UNESCO de un monoglot, specialitatea romana-romana, cu simtul politic al unei stridii.
Ce dor mi se face dintr-odata de Mumuleanu!
PS: Pentru o traducere profesionista a Noului Testament mi-ar trebui in jur de 120.000 euro. Am trimis, de doi ani, mesaje mai multor demnitari actuali, fara sa primesc vreun raspuns pozitiv. Acum constat, cu usoara nedumerire, ca punand cap la cap chiriile pe numai un trimestru platite de trei ambasadori ai Romaniei as obtine usor suma respectiva. Dar cine e dispus, in Romania pravoslavnica, sa dea o Biblie pe trei nesimtiti?
 Afisari: 2200  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
monoglotul e fotbalist...   de c.vieru
Astazi nici cainii numai latra gratuit !   de ionion
Turnul de Veghe cauta talmaci   de S.O.S.
Cam scumpa cochilia monoglotului   de Ion Caramache
Cam mult efort.   de Aladin
Asa bre, nu era mai bine sa incepi cu PS-ul   de Ratacitul
Maaamha,si eu,o traduc,gratuit.   de vida clara
ach soooo   de George-Felix
A r h i v a
  Jurnalist cu de-a sila    13 comentarii
  Lucratura de la Cotroceni si prostia care nu doare    34 comentarii
  Murdaria Coalitiei pentru un Parlament curat    5 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Scaraotchi II sau "Taina faradelegii care lucreaza" (2, Tesaloniceni 2,7)    2007-10-01
  Primii trei pasi ai noului Patriarh    2007-09-24
  Insuportabila nesimtire a "elitei"    2007-09-10
  La ce bun un doctorat la Sorbona sau la Oxford?    2007-08-30
  Toleranta si casele de toleranta    2007-08-11
 Top afisari / comentarii 
 Sarea iodata favorizeaza cancerul (6443 afisari)
 Jurnalist cu de-a sila (3487 afisari)
 PF Teoctist avea un nodul la plamani (3481 afisari)
 Scutul lui Stolojan (2710 afisari)
 Lucratura de la Cotroceni si prostia care nu doare (2636 afisari)
 Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat (454 afisari)
 Putin ii da unda verde Iranului pentru dezvoltarea programului nuclear (415 afisari)
 Remes, suspendat din partid (327 afisari)
 Castelul Bran, locul doi in topul celor mai scumpe proprietati din lume (250 afisari)
 Seful diplomatiei de peste Prut: Romania ingradeste posibilitatea cetatenilor Moldovei de a calatori in UE (243 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15093 sec.