Ziua Logo
  Nr. 4061 de marti, 16 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Isarescu: Gata cu relaxarea!
-- Guvernatorul BNR avertizeaza ca politica fiscala nu trebuie sa se mai relaxeze "sub nici o forma" in acest an si in 2008. Continuarea cresterii salariilor este considerata inevitabila intr-un an electoral
Politica fiscala trebuie mentinuta cat mai stransa, intrucat celelalte componente ale mixului de politici sunt greu de controlat intr-un an electoral, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul seminarului Mediafax Talks about Corporate Loans. "Sub nici o forma politica fiscala nu trebuie sa se mai relaxeze, la sfarsitul acestui an si in 2008. Am aici acceptul primului-ministru si al ministrului Finantelor", a afirmat Isarescu.
El a mai spus ca politica fiscala reprezinta calea spre optimul mixului, pentru ca nu se poate astepta la o plafonare a cresterilor salariale si pentru ca politica monetara, de doi ani incoace, prin intermediul cursului de schimb, a tinut greul in ceea ce inseamna dezinflatia. Guvernatorul BNR a punctat ca piata nu trebuie sa se astepte la masuri bruste din partea bancii centrale in perioada urmatoare, desi BNR a reactionat deja pentru a contrabalansa criza inflationista din ultimele doua luni. Preturile de consum au crescut in septembrie cu 1,08%, fata de 0,86% in luna precedenta, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a depasit pragul de 6%. Isarescu a mai afirmat ca majorarile de preturi nu au fost rezultatul exclusiv al secetei, in cazul painii, de exemplu, conditiile climaterice nefavorabile reprezentand doar un pretext pentru o aliniere naturala a pretului. "Modificarea conditiilor de comercializare, adica ambalarea, timbrarea si diminuarea evaziunii, nu mai permit ca pretul painii sa fie de cel putin sase ori mai mic decat cel afisat la Bruxelles", a explicat oficialul bancii centrale. In ceea ce priveste marfurile cu preturi volatile (legume, fructe, oua), guvernatorul BNR sustine ca se asteapta o corectie dupa ieftinirea puternica (17%) consemnata anul trecut.
Reforme structurale la orizont
Rata anuala a inflatiei ar putea reveni spre nivelul de 5% in ultimele doua luni ale anului, pe baza eliminarii influentei din noiembrie 2006, cand indicele preturilor de consum a crescut cu mai mult de 1%, a declarat Isarescu. El a mai explicat ca scenariile bancii centrale nu au in vedere neaparat atingerea obiectivului pe termen scurt, respectiv incadrarea in tinta de inflatie din 2007, ci pastrarea tendintei de dezinflatie durabila, pe termen mediu si lung. Guvernatorul BNR a mai adaugat ca in Romania sunt inca necesare reforme structurale, desi e greu de crezut ca in aceasta perioada autoritatile vor reusi sa le puna in aplicare. "Odata cu aceste cresteri salariale, ar trebui luate masuri si pe partea politicilor structurale. Rata somajului a ajuns la 4%, adica nivelul somajului natural. E adevarat ca nu-i usor sa faci reforme structurale intr-un an electoral, dar banca centrala trebuie s-o spuna", a afimat Isarescu. Reamintim, tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4% cu o banda de variatie de plus/minus un punct si 3,8% in 2008. Despre cursul de schimb, Isarescu a declarat ca acesta va inregistra, in perioada urmatoare, cresteri si scaderi, miscari naturale, care vor fi consemnate, in ansamblu, de toata economia.
Florin BARBUTA 
Alte articole
  Lefuri romanesti, preturi europene    (Eveniment, 2008-02-28)
  Tariceanu ignora avertismentul BNR    (Economic, 2007-11-05)
  BNR inlocuieste adeverinta de salariu cu declaratiile de la Fisc pe anul anterior    (2008-07-08 21:16)
 Afisari: 784  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Si pana acum ati fost relaxati ?   de Aladin
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sarea iodata favorizeaza cancerul (6443 afisari)
 Jurnalist cu de-a sila (3487 afisari)
 PF Teoctist avea un nodul la plamani (3481 afisari)
 Scutul lui Stolojan (2710 afisari)
 Lucratura de la Cotroceni si prostia care nu doare (2636 afisari)
 Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat (454 afisari)
 Putin ii da unda verde Iranului pentru dezvoltarea programului nuclear (415 afisari)
 Remes, suspendat din partid (327 afisari)
 Castelul Bran, locul doi in topul celor mai scumpe proprietati din lume (250 afisari)
 Seful diplomatiei de peste Prut: Romania ingradeste posibilitatea cetatenilor Moldovei de a calatori in UE (243 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01945 sec.