Ziua Logo
  Nr. 4060 de luni, 15 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Oficiali romani blocati la Prut
-- Granicerii Republicii Moldova nu au permis mai multor delegatii oficiale romanesti sa intre in Republica Moldova, fara a oferi explicatii plauzibile.
In cursul zilei de vineri, trei delegatii ale primariilor oraselor Targu Mures, Navodari si Bacau, invitate oficial la sarbatorile ocazionate de Hramul Orasului Chisinau, au fost oprite la granita dintre Romania si Republica Moldova si nu li s-a permis trecerea frontierei, fara a fi oferite explicatii. Vineri, la ora 16.00, Ambasada Romaniei la Chisinau a fost informata de reprezentantii Primariei Chisinau despre faptul ca cele trei delegatii nu au primit accesul pentru intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, motivul invocat de autoritatile de frontiera moldovene fiind ca persoanele in cauza nu dispuneau de o invitatie in original din partea organizatorilor.
Consulul Romaniei la Chisinau s-a deplasat la punctul de frontiera Albita - Leuseni, in vederea stabilirii circumstantelor nepermiterii intrarii in Republica Moldova. Oficialii romani au solicitat clarificari in legatura cu motivele pentru care nu s-a permis accesul delegatiilor romane pe teritoriul Republicii Moldova, iar autoritatile de frontiera moldovene au declarat ca cetatenilor romani nu li se permite accesul in Republica Moldova, fara a invoca nici un motiv.
Fara explicatii
Dorin Chirtoaca a declarat, intr-o conferinta de presa, ca acestor delegatii li s-a refuzat accesul pe teritoriul Republicii Moldova, fara vreo explicatie concludenta. Presedintele Consiliului Municipal Chisinau, Mihai Ghimpu, a precizat ca singura delegatie care a reusit pana acum sa intre in Republica Moldova este cea de la Bucuresti, iar primarul Dorin Chirtoaca a precizat ca delegatiilor din orasele Bacau, Navodari si Targu-Mures nu li s-a permis intrarea in Republica Moldova.
"Au fost invocate motive diferite, dar oricare ar fi acestea ele sunt ilegale, pentru ca oricare cetatean al Uniunii Europene are dreptul sa treaca nestingherit si fara nicio invitatie frontiera Republicii Moldova si cu atat mai mult cand este vorba de un eveniment organizat de oricare autoritate publica, indiferent daca dintr-o zona rurala sau urbana, in cazul dat Primaria municipiului Chisinau, cu atat mai mult n-ar trebui sa se puna nici un fel de piedica. Dimpotriva, ar trebui sa fie ajutati", a subliniat Chirtoaca.
Primarul Chisinaului a evocat "o problema politica", mentionand ca a luat legatura cu autoritatile de frontiera de la Leuseni si i s-ar fi raspuns ca "asa este ordinul".
Nici demersurile intreprinse pe langa autoritatile centrale de la Chisinau nu au avut nici un rezultat deoarece, sustine primarul Chisinaului, "nimeni nu a dorit sa rezolve problema sau nu a raspuns la telefon", cum a fost cazul in incercarea de a prezenta situatia presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Dorin Chirtoaca a subliniat ca delegatiile oraselor din Ucraina invitate nu au avut nici o problema la trecerea frontierei.
George Damian 
 Afisari: 776  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ha ha ha - ce-am avut si ce-am pierdut ! Atata timp cat nu este vorba de aia cu coasa   de ionion
A r h i v a
  DNA omoara dosarele lui Basescu    10 comentarii
  Mai presus de lege    10 comentarii
  Romania inghite "limba moldoveneasca"    17 comentarii
  Primarul Chisinaului era foarte contrariat    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Presedintele Germaniei, bruscat de un roman    6 comentarii
  Se redeschide dosarul Predoiu    
  GPS pentru pigmei    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Gavarisi transnistreana, Orbane? (4312 afisari)
 DNA omoara dosarele lui Basescu (2932 afisari)
 Romania inghite "limba moldoveneasca" (2409 afisari)
 Ce castiga PNL din "scandalul Remes" (2299 afisari)
 Dragul mamii, sa stai departe de golani! (1958 afisari)
 Romania a semnat acordul, dar nu recunoaste "limba moldoveneasca" (313 afisari)
 Frattini va analiza incidentul dintre Republica Moldova si Romania (269 afisari)
 Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric (248 afisari)
 Tariceanu: PNL a decis sa nu faca nici o remaniere guvernamentala (232 afisari)
 Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01151 sec.