Ziua Logo
  Nr. 4059 de sambata, 13 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
E nevoie de reforme rapide
-- Hans-Gert P�ttering, presedintele legislativului comunitar, cere romanilor sa mearga la vot in alegerile europene
Luni, 15 octombrie, isi incepe vizita la Bucuresti domnul Hans-Gert Pottering, presedintele Parlamentului European. Domnia sa a acordat un interviu in exclusivitate ziarului ZIUA, afirmand ca un nivel bun de participare in alegerile europene va dovedi angajamentul romanesc in favoarea Europei.
Domnule Pottering, care va fi mesajul pe care-l veti prezenta in Romania, acum cand ne mai despart putine zile inaintea inceperii campaniei electorale pentru alegerile europene?
Suntem fericiti ca Romania este membra a Uniunii Europene. UE inseamna tot ansamblul tarilor membre, cu aproape 500 milioane de locuitori, un sistem bazat pe acelasi set de valori care sunt demnitatea fiintei umane, responsabilitatea persoanei fata de sine insasi si, in acelasi timp, pentru intreaga comunitate si societatea in care traieste, democratia, statul de drept si economia sociala de piata. Romania poate fi foarte multumita ca, dupa o perioada de aproape 50 de ani de comunism, este acum parte integranta a Uniunii Europene.
Putem observa ca, cel putin inainte de inceperea campaniei pentru euro-parlamentare, subiectele de politica interna sunt cu mult mai importante si mai prezente decat temele europene, iar dezbaterea risca sa se concentreze asupra problemelor de politica interna si nu pe ceea ce sunt prioritatile europene. Considerati aceasta ca o problema sau este in acord cu ceea ce ati observat si in campaniile electorale europene din alte state UE?
Campania electorala pentru alegerile europene trebuie sa combine problematica nationala cu temele europene. In realitate, nu putem gasi aproape nici o problema nationala care sa nu fie legata direct de temele europene, de ceea ce inseamna dezvoltarea europeana. Iata de ce dezbaterea politica trebuie sa fie cat mai cuprinzatoare, alaturand in mod firesc problematicile nationale si europene.
Care va fi mesajul dumneavoastra pentru partidele politice din Romania?
Le voi spune: in aceste alegeri europene, va rog sa implicati politicienii de la toate nivelele. Pe cei de la nivelul local, de la nivelul regional, de la nivelul national si, deasemeni, pe cei de la nivelul european. Toti trebuie implicati, deoarece aceste patru categorii de politicieni nu trebuie separate, ei trebuie sa actioneze impreuna si sa convinga populatia sa se prezinte la vot, sa participe in mod activ la aceste alegeri. Cu cat mai multi alegatori se vor prezenta la vot, cu atat mai mare va fi legitimitatea reprezentantilor lor in Parlamentul European.
Aceasta ar putea fi intr-adevar o problema, daca electoratul din Romania se va integra in tendinta observata in alte state membre ale UE, unde prezenta la alegerile europene a fost departe de a fi relevanta...
Nivelul de participare in alegerile europene a fost diferit de la o tara la alta. Daca vom constata ca in Romania se va inregistra un nivel bun de participare, atunci tara dvs va fi in fruntea listei, ca un exemplu pentru votul pe care cetatenii il dau in probleme europene. UE incepe sa devina din ce in ce mai importanta pentru statele membre, iar un nivel bun de participare in alegerile europene va dovedi angajamentul romanesc in favoarea Europei...
Comisia Europeana a adresat un ultimatum Romaniei, anuntand ca, daca nu se iau masuri urgente pana la 9 noiembrie, poate decide activarea clauzei de salvgardare pentru agricultura. Credeti ca Parlamentul European va sprijini o asemenea eventuala decizie?
Parerea mea este ca Romania trebuie sa faca tot ceea ce este posibil, extrem de rapid, pentru a inregistra progresele necesare in vederea aplicarii normelor legale si pentru a se asigura ca subventiile directe pentru agricultori sunt folosite in mod corect. Comisia Europeana nu va cerea activarea clauzei de salvgardare decat daca va constata ca nu s-au facut progresele cerute. Iata de ce, sfatul meu catre autoritatile romane este sa faca tot ce le sta in putere pentru a imbunatati situatia din domeniul agriculturii.
O alta problema mult discutata in cazul Romaniei a fost reforma Justitiei. Credeti ca s-au inregistrat sau nu progrese in domeniu?
Am auzit ca s-au inregistrat unele progrese, dar reforma trebuie sa continue. Stim foarte bine cat de greu este ca, dupa cei aproape 50 de ani de comunism, sa cladesti un adevarat stat de drept, cu o justitie independenta. Dar Justitia este insasi baza legala a democratiei si iata de ce doresc sa-i incurajez pe toti oamenii politici responsabili din Romania sa ajute justitia sa mearga inainte pe drumul cel bun, in lupta sa impotriva coruptiei.
Se pare ca inregistram un moment tensionat in relatia noastra cu autoritatile italiene, deoarece primarul Romei i-a acuzat recent pe romanii care traiesc in Italia de a fi in linia intai a activitatilor criminale. Credeti ca asta aduce o lovitura reputatiei tarii mele in UE?
Activitatile infractionale sau terorismul trebuie combatute cu toate mijloacele legale pe care le avem la dispozitie. Nu putem accepta perpetrarea unor actiuni criminale, asa cum nu putem accepta terorismul. Toti cei responsabili trebuie sa faca maximum ce le sta in putere pentru a combate aceste fenomene. Dar nu putem nicidecum sa asimilam infractorii si actiunile lor cu imaginea unei natiuni. Romania este o tara de mare cultura si nu poate fi identificata si asimilata prin actiunea unor infractori. Dar sfatul meu catre autoritatile romane este sa incerce sa faca astfel incat sa impiedice infractorii sau persoanele care se pot implica in asemenea actiuni sa paraseasca tara si sa se implice in asemenea actiuni in strainatate.
Pana acum am vorbit despre politica si politicieni. Dar aveti si un mesaj catre electoratul roman, cel care este acum dezamagit si nu vede beneficiile rapide si tangibile ale aderarii la UE?
Vreau sa spun ca cetatenii Romaniei au toate motivele sa fie fericiti sa apartina UE si familiei europene. Dezoltarea in Romania trebuie sa fie rezultatul direct al muncii si implicarii romanilor, nu poate veni din afara. Intr-adevar, UE poate oferi si s-a angajat sa ofere o asistenta considerabila, dar adevarata dezvoltare nu poate fi decat opera romanilor insisi. Iata de ce mesajul meu este ca fiecare sa se simta responsabil sa-si asume constructia sistemului democratic, a unei economii sociale de piata sanatoase, a unei justitii perfomante si independente. Acestea sunt principiile de baza ale UE si, asumandu-le pe deplin, puteti fi absolut siguri ca va vor aduce foarte curand prosperitate si standarde de viata ridicate.
Cristian Unteanu, Bruxelles 
Alte articole
  Occidentalii speră că alegerile de duminică ar putea aduce Belarusul mai aproape de UE    (2008-09-27 11:04)
 Afisari: 315  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
   de ionion
Este nevoie de reforme cu folos pentru TOTI, nu ..rapide   de Spargel
Economia europeana...   de alamar
A r h i v a
  Eroii de la Nistru, cetateni de onoare si la Chisinau    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Noul Ku Klux Klan (4384 afisari)
 Boierii Europei (2555 afisari)
 Crima de la Nisa, rezolvata dupa 30 de ani (2384 afisari)
 Doua muste in ciorba (2170 afisari)
 Conducatorul pe care il meritam? (2113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01506 sec.