Ziua Logo
  Nr. 4059 de sambata, 13 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Ce citeau romanii acum 68 de ani?
Necesitatea inarmarii artileriei romane (I)
In stransa legatura cu invatamintele ultimelor razboaie, se cauta a se avea in vedere inzestrarea urgenta a artileriei romane, in stransa legatura cu diferitele feluri de artilerie si mai cu seama intre cea usoara si cea de camp; precum si un numar egal de guri de foc cu tragere curba, fata de cele cu tragere intinsa. Tragerea curba, care da unui material de artilerie mai multa capacitate ofensiva a fost in decursul razboiului si dupa razboi, mereu sporita, atat prin cresterea numarului gurilor de foc, numite obuziere, sau tunuri scurte, cat si prin introducerea a doua si chiar trei incarcaturi la tunurile de camp cu tragere intinsa.
In ceeace priveste intrebuintarea artileriei, cine a avut ocazia sa vada deaproape cum se pregateste si se conduce o manevra de foc de artilerie la mari unitati, cu toate felurile de guri de foc, la care iau parte si instrumentele si aparatele speciale intrebuintate, isi da imediat seama ca artileria a fost si ramane o arma eminamente stiintifica.
Inarmarea artileriei noastre nu poate sa nu tina seama de toate aceste invataminte, deoarece este sigur ca o artilerie nu-si va putea indeplini cum se cuvine misiunile ce-i revin pe un camp de batalie, daca armamentele sale nu vor fi la inaltimea cerintelor tacticei moderne. Apoi, daca nu va dispune de o buna proportie de artilerie grea de camp fata de cea usoara, daca nu vor fi prevazute cu toate mijloacele de legatura telefonice si radio-telefonice cu intreaga aparatura portativa de mana, nu se va putea apara contra atacurilor aeriene si a carelor de asalt.
ZIUA, 13 octombrie 1939
Carmen GHERGHEI 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Tragere curba, tragere intinsa   de Spargel
A r h i v a
  Din Frankfurt, o privire spre Romania    2 comentarii
  Secretul lui Darwin    1 comentariu
  Natia romana prin "Vocea manuscrisului"    
  Festival digital    
  Sa vezi, ca sa crezi!    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Noul Ku Klux Klan (4384 afisari)
 Boierii Europei (2555 afisari)
 Crima de la Nisa, rezolvata dupa 30 de ani (2384 afisari)
 Doua muste in ciorba (2170 afisari)
 Conducatorul pe care il meritam? (2113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00954 sec.