Ziua Logo
  Nr. 4054 de luni, 8 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Intre facerea dreptei si refacerea FSN
Dan PAVEL 
-- Perioada de dupa alegerile din 2004 este cea mai spectaculoasa din intreaga epoca postcomunista. S-au produs rasturnari spectaculoase de situatie, dar mai ales s-a pus capat clivajului definitoriu al politicii romanesti. La nivel analitic, se poate vorbi de cel putin doua nivele � cel de suprafata si cel profund. intre acestea doua sunt insa nenumarate straturi intermediare, tendinte, forte, interese, actori politici, variabile, ce ingreuneaza intelegerea rapida si analiza rationala.
Intre 1990 (incepand cu 28 ianuarie, cand a avut loc demonstratia partidelor istorice impotriva deciziei FSN de a se prezenta la alegeri, in conditiile in care reprezenta si puterea legislativo-executiva) si 2004, principalul clivaj politic a fost intre forta politica din jurul lui Iliescu (FSN, FDSN, PDSR, PSD) si partidele democratice (grupate mai intai in Conventia Democratica, apoi in Alianta DA). In functie de anumite criterii folosite, se poate considera ca acest clivaj a caracterizat politica pana in 2005, 2006 sau 2007 (cand PD-ul a iesit din coalitia guvernamentala). In functie de partizanatul fiecaruia, PNL si PD, Basescu si Tariceanu pot arunca reciproc vina pentru modul cum s-a deteriorat relatia lor din cadrul Aliantei. Ramane insa certitudinea divortului dintre cele doua partide. Si mai ramane certitudinea ca fiecare dintre ele a luptat impotriva celeilalte folosindu-se de alianta informala cu PSD-ul. Sfarsitul clivajului.
Nimeni nu stie cert care va fi traiectoria PD - catre refacerea Frontului Salvarii Nationale (cu un nou "salvator" in locul lui Iliescu, pe nume Basescu) sau catre facerea dreptei. Sunt prea multe straturi intermediare, interese, variabile, cum spuneam mai sus. Cu alte cuvinte, nimic nu este predeterminat, iar deznodamantul nu va dictat de niste tendinte obiective, ireversibile, ci numai de factori subiectivi, irationali, contingenti, conjuncturali. Cand dicteaza irationalul, nu e de mirare ca asistam la ode inchinate in presa PSD-ului de catre admiratorii neconditionati ai lui Basescu, care vor epurarea acelui partid de �fondatoriii sai, curatarea sa, astfel incat sa poata fi inghitit fara probleme de partidul prezidential. Formatiuni politice �traditionalei (UDMR sau PRM) tremura cu privire la atingerea pragului electoral, in timp ce partidele extraparlamentare se agita, ca nu sunt bagate in seama. PNL mai poate furniza surprize.
Este perioada ideala pentru autorii de scenarii. Numai ca scenariile stupide pot nenoroci un om politic (presedinte, premier, ministru, parlamentar), un partid sau o tara. Nu ma tem de scenariile care vor duce la simplificarea ori clarificarea vietii politice, ci de strategiile tampite ale unor consilieri (straini sau romani), care fie nu inteleg specificul bastinas, fie canta politica dupa ureche, desi n-au studiat o carte de stiinta politica in viata lor. Cei mai periculosi sunt reductionistii, personajele care cred ca totul in politica decurge doar din studiul opiniilor, adica din sondaje, ignorand celelalte zeci de metode si tehnici analitice, sintetice, proiective, strategice, institutionale.
Este si perioada cand "se poate da lovitura." Un actor politic imaginativ si abil poate sa rastoarne complet actuala conjunctura in favoarea sa. Chiar daca as sti cum, tot nu as scrie intr-un editorial, pentru ca ideile potrivite pot fi folosite de persoane nepotrivite. Nu credeti? Pai, tocmai asta este istoria democratiei noastre postcomuniste.
 Afisari: 1148  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Aaaaaa , da stii ca e buna treaba   de the
Retzeta fericirii   de vida clara
Fauritorul progresului , sperantei si bunastarii poporului Romaniei este numai   de ionion
sfatuirea pe blat..   de Scepticosu
Adica Becali   de FB
A r h i v a
  Das Paradis fur mich - Oktoberfest    6 comentarii
  Basescu prosteste populatia    20 comentarii
  Posibilitatea unui P.D. istoric    3 comentarii
  Lupta anticoruptie si dusmanii sai    4 comentarii
  La judecata zilei    9 comentarii
  In cine dam cu piatra? Pacepa si/sau Daianu (II)    2007-10-02
  In cine dam cu piatra? Pacepa si/sau Daianu (I)    2007-10-01
  Politica la mai multe capete    2007-09-24
  Doua caricaturi - democratia si partidele    2007-09-03
  Strategii electorale pentru europarlamentare    2007-08-27
 Top afisari / comentarii 
 Basescu prosteste populatia (2693 afisari)
 DNA politic (2544 afisari)
 Basescu distructiv (2179 afisari)
 Baza de la Kogalniceanu, obiectiv strategic al SUA (1661 afisari)
 Viata artificiala devine posibila (1481 afisari)
 Chiuariu: CSM si-a insusit raportul inspectiei judiciare la DNA (359 afisari)
 Parchetul General a cerut aviz pentru urmarirea penala a lui Remes (237 afisari)
 Politistii au gasit haine cu sangele avocatei disparute in Brasov (179 afisari)
 Doi americani si un britanic primesc Nobelul pentru cercetari pe celule-susa (168 afisari)
 Tariceanu invita partidele la negocieri pe buget (106 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15560 sec.