Ziua Logo
  Nr. 4051 de joi, 4 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Romanii fura, evreii vor sa ne ocupe"
-- Maghiarii antisemiti si antiromani din Transilvania se produc in spatiul public fara a fi sanctionati de Politie, CNCD, CNA sau CRP
Un grup de maghiari, cetateni romani, foarte militanti, actioneaza de multe luni pentru destabilizarea ordinii in orasele transilvanene si incita la xenofobie si antisemitism. Opiniile lor extremiste sunt gazduite cu o bunavointa mai mult decat suspecta in unele publicatii maghiare din Transilvania. Autoritatile romanesti manifesta fata de ele o ciudata indiferenta, si nici organizatiile evreiesti locale si internationale nu se sesizeaza.
Csaba nem lat (nu vede)
Paradoxal poate sa apara faptul ca in fruntea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii se afla Asztalos Csaba, un bun cunoscator al limbii maghiare iar in conducerea CNCD etnia maghiara este reprezentata invers proportional fata de realitatatea romaneasca. In timp ce majoritatea romaneasca, credincioasa, este atacata cu tot felul de decizii aberante, maghiarii extremisti se simt "ca acasa", nestingheriti de CNCD. Pe adresa Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Consiliului National al Audiovizualului, Consiliul National impotriva discriminarii si Clubului Roman de Presa, au sosit multe proteste in legatura cu articolele si caricaturile antisemite aparute, de pilda, in publicatiile "Erdelyi Naplo" din Cluj si "Europai Ido" din Sfantu Gheorghe. La fel cum au sosit si cu statuia criminalului de razboi antisemit si antiroman Wass Albert, ale carui statui au fost ridicate in "secuime", inclusiv in parcul central din Odorheiul Secuiesc. Nici pana acum statuia criminalului nu a fost inlaturata, ba mai mult, "fruntasi" ai UDMR se straduiesc sa-l reabiliteze pe criminalul horthyst care a executat cu sange rece evrei si romani, civili nevinovati.
Intr-una din sesizarile privind antisemitismul presei maghiare, s-a cerut analizarea continutului numarului 8/2007 al publicatiei "Europai Ido" si sa se constate incidenta Ordonantei de Urgenta 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Redactia publicatiei "Europai Ido", era astfel incadrata in definitia data de OUG 31/2002 "organizatiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob".
Redactia "Europai Ido" considera ca au fost denuntati arbritar. "Denuntul", sustine "Europai Ido", venea la o saptamana dupa 17 aprilie 2007 cand, in Camera Deputatilor, deputatul PRM Adrian Moisoiu a cerut interzicerea ziarului nostru - drept "pedeapsa a tradatorilor de tara". Cu un an in urma (9 martie 2006), tot la Targu Mures, Politia romana a confiscat toate exemplarele ziarului nostru..." Simplul gest de aparare a democratiei romanesti, intreprins de Politia romana, este interpretat de "Europai Ido" (redactor sef Horvath Alpar) drept o reactie, sau un act al "ofensivei mondiale sioniste", "menit sa reduca la tacere pe toti cei care nu simpatizeaza cu fascismul evreiesc si sa stranguleze orice parere ne- (contra-) sionista". Se vede ca "Europai Ido" se felicita de descoperirea sintagmei, "fascismul evreiesc" si o foloseste cat se poate de des. "Libertatea presei se cuvine si maghiarilor minoritari, nu numai romanilor majoritari", clameaza Horvath Alpar. Si, ca sa fie cat se poate de explicit, adauga: "Fascismul este fascism chiar daca este practicat de evrei (ori cel care a avut de suferit, poate comite chiar si genocid liber si nepedepsit?)" Gazetarul invoca sucit libertatea si independenta presei care are datoria sa scrie "tot adevarul", nu "doar pareri simpatice unor puteri... (de ex. ale statului evreu fascist sau ale tentaculelor vreunei organizatii ale sale, ce ajung pretutindeni cu ajutorul banilor").
"Vrem un maghiar cinstit, ca Horthy"
Horvath Alpar are un alibiu bizar: personal nu a semnat nici unul din atacurile anti-romanesti si antisemite care abunda in publicatia sa. El a fost doar gazda atotbinevoitoare a tuturor dejectiilor scrise de altii. Sa exemplificam: in "Europai Ido" nr. 18 - septembrie 2007, e publicat articolul "Vizita prezidentiala de Kolumban Sandor. "Secuiul nu fura pentru ca numarul politistilor este mare, ci pentru ca nu ii sta in caracter, scrie publicistul. Cei care fura pe aici fac parte din alta categorie etnica. Armata de politisti nu actioneaza impotriva lor deoarece nu sunt maghiari ca sa ii persecute si sa ii loveasca cu placere cu pumnii pentru faptele lor. Aici politistii ii bat pe maghiari pentru ca nu stiu limba romana...Personal privesc cu reticenta stirile privind proiectele de reabilitare a drumurilor (in Transilvania). Am motive. In special in privinta drumului 131. Pentru ca ultima oara cand a fost reabilitat cum trebuie acest drum era pe vremea lui Horthy Miklos! Ati auzit de Horthy Miklos? A fost un om care in cei 24 de ani de guvernare nu s-a imbogatit nici macar cu un filler. Pur si simplu pentru ca nu a furat. Nu stia sa fure. Nici prin gand nu-i trecea sa fure! Cunoasteti astfel de oameni in anturajul dumneavoastra?... De aceea ei nu vor crea niciodata autonomia secuiasca! Niciodata! Este foarte trist, insa asa stau lucrurile. Doar daca nu cumva va ajunge in frunte un maghiar cinstit de genul lui Horthy, caruia sa nu-i stea gandul la imbogatire..."
Ce stranie nostalgie pentru ferocele antiroman si antisemit Horthy cultiva acest gazetar. Horthy a fost conducatorul Ungariei fasciste care a smuls din trupul Romaniei Transilvania de Nord inaintea izbucnirii celui de-al doilea Razboi Mondial, este acelasi Horthy care, primul in Europa dupa Hitler, a introdus legi de discriminare rasiala in Ungaria si a patronat climatul violentei antisemite care a culminat cu exterminarea a peste 500.000 de evrei-maghiari si transilvaneni. E adevarat ca deportarea evreilor la Auschwitz s-a facut dupa marginalizarea lui Horthy, dar opresiunea anti-evreiasca a inceput si a prosperat in anii sai de guvernare.
Antisemitism finantat de Guvern si UDMR
In ceea ce priveste politica editoriala a publicatiei "Erdelyi Naplo", aceasta aluneca rapid catre un nationalism exacerbat, regasindu-se pe paginile sale tezele clasice xenofobe si antisemite ale puternicei extreme drepte din Ungaria.
Cu toate acestea, ani de-a randul, saptamanalul a beneficiat - impreuna cu alte publicatii de limba maghiara - si de unele fonduri alocate din bugetul de stat al Romaniei, prin intermediul Fundatiei Communitas, administrate de UDMR. Aceasta finantare a fost insa oprita de cativa ani, drept care redactia "Erdelyi Naplo" a reclamat la toate forurile - inclusiv la cele din Ungaria - "discriminarea" la care a fost supusa de catre UDMR. "Discriminare" care a fost pusa pe tapet si de catre Laszlo Tokes la discutiile esuate purtate cu liderii UDMR in cursul acestei veri, privitoare la eventuala candidatura a pastorului reformat pentru Parlamentul European pe listele Uniunii. Tocmai acest aspect a fost dezbatut de cotidianul "Uj Magyar Szo", al carui redactor-sef, Marton Laszlo Salamon, a constatat cu stupoare, intr-un editorial, ca o publicatie extremista ca "Erdelyi Naplo" mai are tupeul de a se plange de lipsa finantarii de la bugetul de stat.
"Iudapesta ocupata"
"Ungaria este un teritoriu subordonat evreilor, spune Balczo. Minoritatea evreiasca, separata pe baza de rasa, a rezolvat problema ungara. In lupta lor de autoaparare, incet-incet, piere natiunea noastra". Ocupatia evreiasca este comparata cu ocupatia otomana.
"Eu nu pot sa fac nimic impotriva subjugarii de azi, asa cum nu pot sa fac nimic impotriva vremii... Un om zace pe strada, un altul se aseaza pe gatul lui incaltat cu bocanci cu nituri. Cel care zace ii spune: "Nu va suparati domnule, dar stati pe gatul meu". Cel cu bocanci isi pune mainile in solduri: "Ce este, nu va place ca am bocanci in picioare?!" "Scuze, dar stati pe gatul meu, domnule Kohn!" "Asa deci? Dumneata esti antisemit!" Intr-un alt articol semnat de Csiby Karoly putem citi noul nume al Budapestei: Iudapesta!
Tot "Europai Ido" a publicat in nr. 8 - aprilie 2007 materialul intitulat "Intrebari si raspunsuri despre Israel si despre sionismul evreiesc international". Impregnat de un antisemitism pestilential, autorul se adreseaza cititorilor cu intrebari perfide la care tot el raspunde, invariabil, vinovat e Israelul! Ca dovada a "Holocaustului maghiarimii, comis de sionism", autorul scrie ca "este un fapt empiric demonstrabil ca liderii evrei cred despre ne-evrei ca sunt de acelasi rang cu animalele salbatice. Talmud-ul evreiesc este o lucrare care mocneste de ura si potrivit careia evreii ii pot ucide, prada pe ne-evrei, ii pot minti, pot legaliza pedofilia si pot initia genocidul ne-evreilor."
"Noi, maghiarii, suntem sub ocupatie sionista"...
Iata alte fragmente din textele publicate in "Europai Ido": "Noi, maghiarii, suntem sub ocupatie sionista"... "Poporul nostru maghiar a devenit victima lobby-ului international al sionismului evreu ce doreste dominanta mondiala, iar actualul program al Guvernului Ungariei este masinatia criminala de neoprit pentru realizarea programului de genocid rasist, sionisto-talmudist"...
"La noi nu exista o Tara-Mama, doar o ramasita de tara, locuita de un tors national bolnav, sub o continua ocupatie evreiasca"... "Trebuie sa-i rog pe iubitii mei concetateni maghiari ca toti cei ce pot sa vorbeasca, sa urle si sa propage vestea si dovada ca noi, maghiarii, suntem sub ocupatie sionista!". "Proverbe evreiesti de actualitate: O vaca moarta nu da lapte. Ramasita de popor din ramasita de Patrie, cu nesfarsita si fatala buna-credinta, care da deja in prostie, se alina si se alina si in prezent cand cutitul i-a ajuns deja la gat, cu aceasta vorba inteleapta. Uitand ca evreii colonizatori care au pus ochii pe tara lui, nu vor vaca, ci grajdul, casa si terenul. Vor pastra cateva exemplare din vitele cenusii, de aratat turistilor americani inculti, pentru bani frumosi... Ar trebui din nou sa se invete marsuri. Cum ar fi de exemplu: "Trezeste-te maghiare, pamantul stramosesc este in pericol!" Nu numai de Transilvania are mare grija "Europai-Ido", publicatia lanseaza un S.O.S. patetic si pentru salvarea Ungariei care devine "o colonie evreiasca". Invocand acelasi principiu manipulativ al dreptului unei exprimari necenzurate, ziarul reproduce interviul acordat de extremistul ungur Balczo Andras lui Kocsis L. Mihaly. Individul e obsedat de pericolul sionisto-evreiesc.
"Erdelyi Naplo" pastorit de liderul Uniunii Ziaristilor Maghiari
Despre saptamanalul de limba maghiara, Erdelyi Naplo - care apare in Cluj - se poate spune ca e vorba de aceeasi Marie cu alta palarie. Accentele antisemite abunda si aici. Totusi, spre deosebire de "Europai Ido", saptamanalul "Erdelyi Naplo" nu este "excomunicat" din breasla ziaristilor de limba maghiara din Romania, ba dimpotriva: redactorul-sef al acestuia, Makkay Jozsef, a fost chiar proaspat ales, in urma cu aproximativ doua saptamani, vicepresedinte al Uniunii Ziaristilor Maghiari din Romania. Cu toate acestea, unele organe de presa maghiare, cum ar fi cotidianul care apare in Bucuresti, ,Uj Magyar Szo" - au ridicat vocea impotriva antisemitismului mai mult sau mai putin voalat din anumite articole aparute in "Erdelyi Naplo", cum ar fi de exemplu acela semnat de un anumit Agoston Balazs, cu titlul "Sionismul sangeros".
Israelul, "stat terorist"
Articolul infiereaza politica statului evreu, exprimandu-se - printre altele - in felul urmator: "Se pare ca obraznicia nu are limite. Desi adormita, opinia publica internationala incepe sa se trezeasca. Israelul, acest stat terorist care nu respecta niciodata hotararile ONU, este demascat, iesind la iveala bestia care ucide fara mila, in spiritul Purimului." Indignarea autorului e indreptata impotriva asa-zisei manipulari prin care Israelul incearca sa induca in opinia publica ideea ca Hezbollah ar fi o organizatie terorista: "Nici vorba de asa ceva. Hezbollah este o organizatie politica siita, care desfasoara o activitate de educatie, sociala si caritativa in Libanul de Sud, iar aripa sa militara apara Libanul in locul armatei practice inexistente a acestei tari. Din cate se vede, este si mare nevoie de acest lucru, pentru ca gherilele Hezbollah sunt singurele in stare sa lupte impotriva statului evreu care ataca fara declaratie de razboi" - este de parere Agoston. Autorul articolului considera ca Israelul a extorcat si extorca in continuare miliarde de dolari de la comunitatea internatioanala prin santaj, sub pretextul Holocaustului, statul evreu fiind insa acela care - beneficiind de sustinerea Statelor Unite, tinute captive de evreimea din America - practica metode naziste.
Fondat de Geza Szocs
Publicatia "Erdelyi Naplo" in care toate aceste teze au putut sa apara a fost fondata la inceputul anilor 90, la Oradea, de catre politicianul Geza Szocs, considerat a fi liderul aripii radicale din UDMR. Pe atunci cotidian, "Erdelyi Naplo" ajunsese la un tiraj exceptional pentru o publicatie maghiara post-decembrista: cca. 40 mii exemplare. Mai tarziu, Szocs s-a retras din viata publica, iar cotidianul a apucat-o pe o panta descendenta, devenind saptamanal si ajungand la un tiraj de cateva sute. Mutat la Cluj in 2004, "Erdelyi Naplo" se intretine cu greu, beneficiind insa de ajutorul Uniunii Ziaristilor Maghiari din Romania, in al carui sediu functioneaza redactia.
Pagina relizata de Tesu SOLOMOVICI 
 Afisari: 4142  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
   de Budapestanul
Nu sunt numai detalii tehnice. (Roy)   de Aladin
Off topic. Problema rromanes.   de alwis46
Zanzania este mama intelepciunii ! sau articolul vrea sa ne ia ochii de pe   de ionion
Ungurii e antisemiti ?   de FB
Paule. Nemaipomenita organizarea Ungureasca.   de Aladin
Ciudata istoria despre Horthy   de Paul din Ohio
Si unde-i baiu ?   de Aladin
BRAVO AZI TRECE BARA   de nelu
A r h i v a
  Pecetea iubirii    24 comentarii
  Liber la Bordei    1 comentariu
  Gheorghe Popa, noul sef al Politiei    
  Sinescu audiat pentru moartea Patriarhului Teoctist    1 comentariu
  Pepeni pentru victime    
  Paralela portocalie    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 50 de avioane israeliene au decolat sa bombardeze Iranul (6551 afisari)
 Accidentul printesei Diana in imagini socante (5612 afisari)
 Ce nu i se poate ierta Doinei Cornea (4196 afisari)
 "Romanii fura, evreii vor sa ne ocupe" (4142 afisari)
 Calin Popescu Highlander. Si un rudotel pentru Basescu (3851 afisari)
 Basescu: "Vin direct la birou la tine sa o facem" (525 afisari)
 Senatorul Antonie Iorgovan a murit (502 afisari)
 Iliescu: Niste cocotati in functii fac ordine in partid (459 afisari)
 Voronin nu vrea sa dea pacificatorii rusi din Transnistria pentru militarii NATO (435 afisari)
 Noul Logan Pick-up (337 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03159 sec.