Ziua Logo
  Nr. 4051 de joi, 4 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
50 de avioane israeliene au decolat sa bombardeze Iranul
Tesu SOLOMOVICI 
-- Escadrila israeliana alcatuita din 25 de avioane F-15 si 25 de avioane F-16 a decolat de la baza secreta din pustiul Neghevului intr-o directie necunoscuta.
Avioanele au zburat la mica inaltime, pentru a nu fi reperate de radare si cateva minute mai tarziu patrundeau in spatiul aerian al Iordaniei. Nu va trece mult timp si se vor afla deasupra Arabiei Saudite. Dar tinta lor sunt instalatiile nucleare iraniene, si in special uzinele subpamantene de imbogatit uraniul. In pantecele avioanelor se aflau zeci de bombe "despicatoare de bunkere". Daca o singura bomba ar fi lovit o constructie nucleara, totul s-ar fi transformat in praf si pulbere. In cateva secunde, sperantele anilor de munca draceasca se spulberau, bomba atomica iraniana se indeparta cu cativa ani buni. Scenariul acesta a fost intocmit de doi strategi americani, Witney Ross si Austin Long, si se bizuie pe o istorie reala.
In 1981, dupa multiple avertismente, premierul israelian Menahem Beghin a trimis o escadrila in Irak si reactorul nuclear de la Ossiriak a incetat brusc sa mai existe. Cei doi specialisti americani apreciaza ca pentru experimentatii piloti israelieni zborul pana in Iran nu ridica obstacole tehnice insurmontabile. Pilotii au repetat deja lectia. Ultima repetitie a avut loc in urma cu o luna cand o escadrila formata din opt avioane F-16 au atacat obiective militare in nordul Siriei. Cenzura de la Ierusalim a permis abia ieri publicarea stirii, confirmand atacul israelian. Scenariul lui Rose si Long se bizuie pe supozitia ca proiectul atomic iranian este acel despre care conducatorii iranieni il amintesc in toate ocaziile. Daca o singura bomba "despicatoare de bunkere" distruge in-stalatiile de imbogatire a uraniului de la Natanz, intregul program nuclear iranian se intrerupe. Se pare ca israelienii nu-i cred pe cuvant nici pe iranieni si nici pe cei doi strategi americani. Dimpotriva, responsabilii israelieni au convingerea ca Ahmadinejad dezvolta si un program nuclear ascuns, paralel cu cel dat publicitatii. Supozitie confirmata de CNRI (Consiliul National de Impotrivire Iraniana), care, zilele trecute, a dezvaluit construirea sub raul Natanz, in nordul Iranului, a unei noi uriase uzine sub-pamantene de imbogatire a uraniului. Sase kilometri de tuneluri subterane, blindate cu metri de beton armat, vor pastra intacte tehnologia nucleara in cazul bombardarii si distrugerii reactorului stiut de la Natanz. Informatie care pare credibila, CNRI a fost prima care in 2002 a facut cunoscut lumii existenta instalatiilor nucleare de langa orasele Arak si Natanz. Analistii militari apreciaza ca nu exista obstacole tehnice militare in realizarea unui asemenea atac aerian antiiranian, problemele sunt politice. Avioanele israeliene trebuie sa traverseze spatiul aerian al Turciei sau al Siriei sau al Iordaniei si Arabiei Saudite. Turcia, probabil se va opune, Siria va actiona rachete pamant-aer si avioane, Irakul oficial se va face ca nu a vazut nimic. Va exista si o reactie a Condoleezzei Rice, sefa diplomatiei americane. Dar cine o va asculta? Inca in urma cu jumatate de secol, fostul presedinte american Harry Truman a stabilit cine e responsabil cu politica externa americana. La o conferinta de presa, i s-a pus intrebarea: "Domnule presedinte, sunteti de acord cu politica Departamentului de Stat al Statelor Unire ca trebuie...", Truman n-a mai ascultat sfarsitul intrebarii si a decretat: "Ministerul nostru de Externe nu are nici o politica, decat aceea pe care eu o proclam". Ierusalimul nu-si face griji din directia actualului presedinte american.
 Afisari: 6551  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Sobrului....   de alwis46
Despicatoarea de bunkar   de voyager
Ce gluma proasta Tesule, ma speriasi cu titlul articolului, crezui ca incepu razboiul!   de Huhu extraterestrul
ce se mai poate adauga dincolo de ceea ce e scris   de laur
"Ziceam eu,scenarita,boala (g)rea   de vida clara
Fantezie sau nu...   de JohnGreen1
Ca to Carole ai fost mai incet!   de JohnGreen1
"Ierusalimul nu-si face griji din directia actualului presedinte american"   de Petre S
Se putea??????   de zwilling carol
D-le Tesu   de zwilling carol
bush   de Sobru
A r h i v a
  Ce nu i se poate ierta Doinei Cornea    11 comentarii
  Nici motiunea de cenzura n-ar fi existat!    
  Un patriarh la curtea regelui Traian    4 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Din corturile Israelului se aude zanganit de arme    2007-09-28
  Domnita de Fier bate la portile Orientului. Degeaba?    2007-09-19
  "Inspaimantatoarele zile" ale noului an evreiesc 5768    2007-09-13
  Durerile de cap ale "Planului Peres"    2007-08-14
  Palestina nu mai are rabdare    2007-08-10
 Top afisari / comentarii 
 50 de avioane israeliene au decolat sa bombardeze Iranul (6551 afisari)
 Accidentul printesei Diana in imagini socante (5612 afisari)
 Ce nu i se poate ierta Doinei Cornea (4196 afisari)
 "Romanii fura, evreii vor sa ne ocupe" (4142 afisari)
 Calin Popescu Highlander. Si un rudotel pentru Basescu (3851 afisari)
 Basescu: "Vin direct la birou la tine sa o facem" (525 afisari)
 Senatorul Antonie Iorgovan a murit (502 afisari)
 Iliescu: Niste cocotati in functii fac ordine in partid (459 afisari)
 Voronin nu vrea sa dea pacificatorii rusi din Transnistria pentru militarii NATO (435 afisari)
 Noul Logan Pick-up (337 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18705 sec.