Ziua Logo
  Nr. 4050 de miercuri, 3 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Basescu l-a pus la zid pe Liiceanu
Ion SPANU 
-- Exact in ziua cand a inceput procesul nostru cu Gabriel Liiceanu, presedintele Traian Basescu a condamnat dur plagiatul, pe care-l considera una dintre piedicile care stau in calea unui invatamant modern. Simbolistica aceasta involuntara anunta schimbarea paradigmei in ceea ce priveste cercetarea.
Miile de plagiatori din Romania au primit o lovitura mortala luni, la deschiderea anului universitar, cand Traian Basescu a condamnat furtul intelectual practicat pentru dobandirea nemeritata a unor titluri sau onoruri. "Plagiatul practicat de profesori si de studenti, cumpararea diplomelor de licenta, mita pentru promovarea examenelor sunt practici care caracterizeaza, din nefericire, o parte din invatamantul universitar romanesc", a spus seful statului. Daca in privinta mitei si a cumpararii diplomelor de licenta justitia a pronuntat deja condamnari menite sa descurajeze aceste practici, plagiatul mai este inca o forma facila de a parveni. Vazandu-i pe profesori ca plagiaza lucrarile altora, dobandind astfel o notorietate care aduce rapid avantaje nemeritate, studentii, nerabdatori cum sunt, iau aceasta practica drept model de reusita in viata. In acest fel, plagiatul este perpetuat si transmis de la o generatie la alta.
Poate ca nu intamplator, tot acum se afla pe piata numarul revistei "Dilema veche", in care tema principala este "Furtul intelectual". Dincolo de fatarniciile unor autori care incearca sa trimita in derizoriu o tema atat de grava, atrage atentia articolul "Prietenii furtului intelectual", semnat de Daniela Cutas. Autoarea ne spune ca, la Universitatea din Manchester, "la inmatriculare fiecare student semneaza o declaratie in care i se explica ce este plagiatul si prin care se angajeaza ca a luat la cunostinta si ca nu va plagia". De asemenea, toate lucrarile studentilor sunt verificate cu un soft anti-plagiat (www.submit.ac.uk)! In perioada cat a fost la Manchester, Daniela Cutas a descoperit un singur caz de plagiat, in care un student "folosise pe larg in referat... o idee (care le fusese predata la curs) a unui profesor pe care a omis sa-l citeze"! Acel student a fost aspru sanctionat, nemaiputand sa primeasca nici o distinctie la absolvire, ceea ce ii face imposibila admiterea la vreun masterat sau doctorat! Transant, Daniela Cutas conchide: "Corect ar fi ca penalizarile sa fie cu atat mai serioase, cu cat cei vinovati sunt mai avansati in periplul lor academic sau de cercetare".
In acest context, cazul filosofului Gabriel Liiceanu si al doctoritei Anca Patrascu, pe care noi i-am acuzat, cu dovezi clare, ca au plagiat, ar trebui sa duca la retragerea tuturor titlurilor dobandite pe baza furturilor intelectuale! Amandoi sunt cadre didactice si intra sub incidenta acuzatiilor presedintelui Basescu. Ciudat este faptul ca atat Gabriel Liiceanu, cat si Anca Patrascu au considerat ca actionarea noastra in judecata i-ar putea spala de rusinea de a fi demascati ca fiind "hoti de texte"!
N-avem nici o indoiala in privinta faptului ca presedintele Basescu, atunci cand a condamnat explicit plagiatul, a avut in vedere cerintele Uniunii Europene in aceasta materie. Ca sa nu ramana doar vorbe in vant, dumnealui ar trebui sa arate ca nu va mai accepta in preajma sa scriitori asupra carora planeaza acuzatia de plagiat. Daca Liiceanu ii va cere vreodata socoteala, il sfatuim pe dl. Basescu sa-i recomande articolul Danielei Cutas, din "Dilema veche", de unde va afla ca motivatia prelucrarii unor texte furate sau libertatea de circulatie a ideilor nu sunt decat forme prin care hotul de texte arata ca nu mai are pe unde sa scoata camasa.
 Afisari: 3613  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
de n-ar fi titlul   de calator
Nu mai plagiati, cercetati si reflectati :)..   de Atamild
Doar un zambet   de Adrian v.D.
Domnule Spanu   de Solitude
simplu   de Arefu
Citind titlul si fara sa plagiez raspunsul ppppparca-l aud pe Alfred Hitchcock zicand,   de Atamild
Tovarase Traian Basescu,   de ionion
Romania plagiata   de IonG
Pe unde scoate camasa....   de ionescu
Atentie la derapaje   de Ratacitul
plagiatorii si adevaratii intelectuali   de silviana
A r h i v a
  Videanu, prim-ministru    14 comentarii
  La Enescu sa nu mergi cu sacul    1 comentariu
  Violenta si joaca de-a motiunea    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
  Dreptate, macar postuma, pentru Cristian Nemescu!    5 comentarii
  Derbedeul Mircea Mihaies    2007-09-26
  Basescu vrea sa fie prim-ministru    2007-09-19
  Cine va fi alesul?    2007-09-12
  Basescu ia fetele, Patriciu miliardele    2007-09-07
  Traian Basescu si agentul sau electoral    2007-09-05
 Top afisari / comentarii 
 Basescu l-a pus la zid pe Liiceanu (3613 afisari)
 Tiganii Europei (3236 afisari)
 Marea Tiganiada (2672 afisari)
 Marea epurare penala (1926 afisari)
 Videanu, prim-ministru (1897 afisari)
 Motiunea a cazut (736 afisari)
 Regina urma sa abdice, iar Lady Di trebuia eliminata (517 afisari)
 Parlamentarii decid astazi soarta Cabinetului Tariceanu (450 afisari)
 Kremlinul reabiliteaza stalinismul (269 afisari)
 Popularii europeni nu vor restrictii pentru imigrantii romani (239 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15470 sec.