Ziua Logo
  Nr. 4049 de marti, 2 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Sub "Pax americana" se pregateste o tragedie
Cristian UNTEANU 
-- Este cert ca Legislativul american demonstreaza ca sustine o idee cu un inalt grad de periculozitate: crearea unor entitati regionale independente exclusiv pe baza apartenentei religioase a membrilor comunitatii majoritare.
Vot favorabil din Senatul SUA in favoarea unei rezolutii propuse de Joseph Biden, presedintele democrat al Comitetului senatorial pentru relatii externe: Irakul ar trebui federalizat si impartit in trei regiuni autonome in functie de criterii religioase, kurda, sunita si siita.
Premierul irakian a fost primul care a reactionat deosebit de violent, spunand ca o asemenea initiativa ar duce la un adevarat dezastru pentru tara lui, iar Condolezza Rice a incercat apoi sa linisteasca apele, transmitand mesajul ca decizia trebuie sa apartina irakienilor. Negativ au reactionat si francezii. Dar este cert ca Legislativul american demonstreaza ca sustine o idee cu un inalt grad de periculozitate: crearea unor entitati regionale independente exclusiv pe baza apartenentei religioase a membrilor comunitatii majoritare. In conditiile haosului actual din Irak, e imposibil de imaginat ca aceste regiuni independente ar putea functiona sub autoritatea unui guvern central. Vor evolua imediat spre statutul de stat independent. Cu niste consecinte ce ar putea fi teribile, pe termen scurt, pentru echilibrul din regiune.
Aparitia unei regiuni independente kurde, prima de acest fel in istoria acestui popor, va fi detonatorul primei crize: relansarea actiunilor violente ale comunitatii kurde din Turcia, pretext credibil pentru ca armata turca sa-si indeplineasca avertismentul dat acum cateva luni de a intra in Kurdistanul irakian. Siitii vor apela imediat la Iran, marele lor aliat neconditionat, fara indoiala dispus sa accepte un apel la ajutor din partea coreligionarilor ce vor invoca persecutia americana. Si este probabil ca siitii vor cere nu numai protectie completa, inclusiv militara, ci vor lansa si un mesaj cerand atasarea teritoriala la Iran. Sunitii, cei aflati acum in centrul razbunarilor colective si personale post-Saddam Hussein, au capacitatea de a organiza propria lor insurectie militara, cerand sprijinul comunitatilor sunite din Arabia Saudita, foarte influente si mai ales cu largi posibilitati financiare. Destabilizarea poate contamina Libanul, aflat deja in criza profunda si aproape de un nou razboi civil...
Dar mai grav decat toate acestea este ideea insasi. Caci ea demonstreaza ca americanii n-au renuntat la obiceiul de a rezolva problemele altor tari prin apelul la divizarea lor pe criteriul strict al apartenentelor religioase. Oricate tragedii a nascut aplicarea acestei solutii in fosta Iugoslavie. Fara a tine seama ca, in Europa inceputului de mileniu III, aplicarea orbeasca a aceluiasi principiu poate face ca razboiul civil sa reinceapa. Si mai demonstreaza ceva: cineva doreste sa asigure perenitatea acestui principiu adoptat cu entuziasm de gandirea politica anglo-saxona, cel care a provocat in secolul XX una dintre cele mai mari tragedii umanitare ale tuturor timpurilor: impartirea Indiei. Pe 15 august 1947, era aplicat planul unui avocat londonez, Sir Cyril Radcliffe, care prevedea nasterea statelor independente Pakistan si India. Numai ca Pakistanul avea doua entitati componente si complet separate, partea de est si cea de vest (actualul Bangladesh). Atunci a inceput marea, cumplita migratie a 14,5 milioane de oameni dintr-o parte in alta a Indiei. Cu masacrele aferente, cu noile frontiere (trasate de la Londra) care treceau nemilos si definitiv prin centrul unor localitati, desparteau si invrajbeau definitiv familii si comunitati. Fara alta vina decat credinta intr-un alt Dumnezeu.
Asta s-a petrecut deja in Kosovo, unde purificarea etnica e deja completa. Asta inseamna "pax americana" si in Irak? Pregatirea unei tragedii umanitare in plus fata de esecul militar incasat de Administratia Bush?
 Afisari: 3086  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Moroianu, trebuie sa recunosc, sunt invidios!   de synd
Si care este problema?   de JohnGreen1
Pace inseamna razboi - razboiul e pace   de Ghita Bizonu'
Memorie scurta tip Agerpres   de Ion Caramache
Granita va fi in curand si intre valoni si flami si deasemenea nu este sigura   de ionion
Partea 2-a   de Mos_Tautu
Pentru documentare-partea 1   de Mos_Tautu
PROPUNEREA A FOST FACUTA DE MINE   de texanu
Observatii   de moroianu
"Pax americana"   de Phil
"pax balcanica "...   de alamar
Nu exista ALT Dumnezeu ! Exista un singur Dumnezeu vazut si numit diferit de diferiti   de Razvratitul
Io zic ca e o idee foarte buna ca fiecare, suniti, shiiti si kurzii sa aiba tara lor, sa nu se mai   de Huhu extraterestrul
Daca nu vor impreuna - este mai bine un divort ! Priviti ex-Iugoslavia - acum este   de ionion
Impartirea Iraq-ului in trei regiuni este...   de Zen
A r h i v a
  Masura batjocurii, traditia nepasarii    2007-09-25
  Pentru cine vorbeste ben Laden?    2007-09-11
  Codul onoarei pe Dambovita    2007-08-28
  Semnalele ORGANIZATIEI    2007-08-20
  Dilema romaneasca a lui Traian Basescu    2007-08-14
 Top afisari / comentarii 
 Cartea pierduta a lui Nostradamus (7325 afisari)
 Scene fierbinti cu Eva Longoria pe Internet (3391 afisari)
 Sub "Pax americana" se pregateste o tragedie (3086 afisari)
 Intoxicarea (2541 afisari)
 Scenariul Putin-Basescu (2463 afisari)
 Viziunea lui Basescu post-motiunea PSD (315 afisari)
 Pimen si Calinic ar putea primi verdicte de politie politica (277 afisari)
 Viktor Ianukovici, aproape castigator in alegerile din Ucraina (202 afisari)
 Emil Boc: PD va vota pentru motiunea de cenzura (184 afisari)
 30.000 de euro ca sa bata pe Arsenal (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18914 sec.